Door P.uncia, Op vri 16 maa 2012 18:26, 3 reacties,    

Mysterieus ‘mestschuim’ laat varkensbedrijven exploderenEr wordt gezegd dat de natuur een hekel heeft aan een vacuüm. Wel volgens dit verslag van de Minnesota Daily heeft de natuur ook een hekel aan de bio-industrie. Grote varkensboerderijen in het midden westen voeren de laatste paar jaren strijd tegen een mysterieus schuim dat zich vormt in de top van hun stallen. In de slechtste geval scenario's blokkeert het schuim de ventilatiekanalen en de stallen exploderen - ja, exploderen - en doodt de duizenden varkens daar in. Het rapport luidt:

Het schuim vangt gassen zoals methaan en wanneer er een vonk ontsteekt veroorzaakt het een explosie. Ongeveer een half dozijn stallen in het midden westen zijn geëxplodeerd sinds het schuim in 2009 werd ontdekt.

Medio september 2011 werd een schuur in Iowa toegevoegd aan het groeiende aantal stallen die door het schuim plat gingen. In de explosie gingen 1.500 varkens verloren en een werknemer werd gewond.

De oorzaak van het schuim is nog niet bekend, hoewel er aanwijzingen zijn dat de bron nieuwe soorten bacteriën kunnen zijn die geëvolueerd zijn in de mestputten in de stallen, in veel varkensstallen wordt de mest opgeslagen onder de stal vóór de transport naar die beruchte mest lagunes .

Een andere mogelijke oorzaak voor onduidelijke redenen kan de dagelijkse praktijk van het voederen van gedroogde distilleerders biks aan varkens zijn, een bijproduct van de productie van ethanol. Minder onschuldig dan het klinkt is gedroogde distilleerders biks, al zijn ze gemaakt van maïs en theoretisch eetbaar, niets meer dan industrieel afval. Ze zijn ook doorspekt met antibiotica.

Hebben we behoefte aan een beter teken dat deze enorme veebedrijven een slecht idee zijn? Big Pork heeft Moedertje Natuur boos gemaakt. En nu, als iets uit een science fiction roman, lijkt het erop dat bacteriën zijn geëvolueerd om de fabrieksboerderijen te vernietigen.

De varkensindustrie financiert het onderzoek in het schuim en hoe het te stoppen. Maar zoals ik het zie is het antwoord eenvoudig. Verplaats de varkens uit de stallen naar weiland en breng ze groot op een minder intensieve schaal, zonder de noodzaak voor grote mestopslag "faciliteiten".

En als je dat niet doet Big Pork, zullen die multimiljoen dollar varkensstallen gewoon exploderen.Door, Tom Laskawy.
Annotaties:
22-09-2013 20:08 | my website
Mysterieus 'mestschuim' laat varkensbedrijven exploderen #zaplog
| #176627 | 16-03-2012 21:42 | ffloor
Dat spul is overigens echt wel bekend: het is een giftige paddestoel (boleet) - een schimmel die normaal groeit op organische uitscheidingen zoals mest - in dit geval huidschilfers en huidschilfering ontstaat door mijten, een soort onzichtbare spinnetjes.
Je bestrijdt die snelgroeiende boleetten aan de zolder door ze eerst eraf te slaan met een mondkapje voor en daarna met een zuur, meestal Halamid-D. Niks bizonders eigenlijk?
Toen we nog kalvers mesten heb ik er zo wel een 3-tal zien groeien aan de piepschuimzolder: in slechts 1 nachtje tijds maar dat doen ze in een weiland ook al zo. Niks onnatuurlijks want zó ruimt De Natuur haar eigen rommel op.

Alleen vind ik het maar vreemd dat ze vegetarische afvallen uit de bier- en sojaindustrie aan varkens opvoeren: normaal gesproken krijgt alleen rundvee dergelijk afval te vreten en omdat een varken een alleseter is krijgt die, normaal gesproken dan: kippenveren, kipkoppen, viskoppen, vinnen, visgraten en kleine kipgraten te vreten en van dit vele eiwit groeien ze errug goed van. In ieder geval moet het tè slecht voor de hondebrok of kattenvoer of zalmkwekerij zijn geweest want anders was het wel dáárin gegaan: dat brengt meer op.

Wel kan ik me nog herinneren dat, toen we die boleetten aan de zolder gingen zien: we óók al direkt het voer verdachten omreden dat de zeug het spoelwater opeens niet lustte.
Dat is vreemd want dan is er wat mee: op een boerderij heb je geen laboratorium maar nog echte keurmeesters: de hond, de kat en de zeug en die controleren alles.
Onze verdenking dat er met de kalvermelk was gerommeld bleek dankzij een andere fourageleverancier met een eigen laboratorium inderdaad te kloppen en stapten toen maar snel over op een andere kunstmelk dat stukken duurder was.
Dit probleem dat dit blog aanroert is nou typisch voor gevallen dat een kunstmelk/veevoerleverancier: varkens/kalvers op contract heeft opgelegd en kun je niet van voer wisselen: immers dit is vee dat eigendom is van de voederfabrikant en wordt je per beest een vast oppastarief uitbetaald.

De rest van het verhaal kan ik niets mee: mestvarkens + mestkalvers + mestkippetjes kùnnen helemaal niet eens naar buiten want dan gaan ze al meteen dood - slechts 1 week voordat ze door het snelle groeien al sterven worden ze snel geslacht en de burger lust alles - mits het maar spotgoedkoop is. U vraagt en wij draaien.
| #176648 | 17-03-2012 14:14 | merethan
"In de explosie gingen 1.500 varkens verloren.."

Alsof het dingen zijn.
merethan's avatar
| #176687 | 18-03-2012 16:46 | RJ45
Interessante en inzichtvolle reactie ffloor.
Mensen met parate, praktijkgerichte kennis / ervaring <del>gaan we in dit land nog heel erg missen</del> missen we hier

hmm opmaak
RJ45's avatar
aanmelden / inloggen