Door community (initieel Appie), Op maa 15 feb 2016 20:00, 1 reacties, nieuws

Na 4 jaar studie over kunstmatige zoetstoffen en kanker gepubliceerd


Een controversieel onderzoek naar de associatie tussen zoetstoffen en kanker is bijna 4 jaar na dato alsnog gepubliceerd.

Vier jaar geleden presenteerde de Italiaanse onderzoeker Morando Soffritti op een conferentie over kanker de uitkomsten van zijn studie naar de link tussen de zoetstoffen sucralose en aspartaam met kanker. De industrie deed deze studie toen af als ‘onjuist’ en ‘niet kloppend’.

Aanbevelingen

In het onderzoek vond Soffritti bij muizen een significante relatie tussen het gebruik van de zoetstoffen en kwaadaardige tumoren. Hieruit concludeerde hij dat vooral zwangere vrouwen en kinderen moesten stoppen met het gebruik van light producten.

De European Food Safety Authority (EFSA) vond echter grote methodologische tekortkomingen in het onderzoek en achtte het daarom niet noodzakelijk de regelgeving aan te passen.

Lees verder op Foodlog
Annotaties:
| #247005 | 16-02-2016 20:43 | ffloor
Met die EEG-keurmerkinstituten moet je inderdaad mee oppassen! We zijn nog niet vergeten hoe borstprotheses uit de Franse fabriek PIP en gemaakt van oplosbare enveloppen met als inhoud giftig industriële raamafdichting: door zo'n zelfde EEG-keuringsinstituut nog zelfs in 2e instantie eveneens veilig waren bevonden...!
Inmiddels is die 70-jarige fabrikant Mass tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld maar ging in beroep.
aanmelden / inloggen