Door community (initieel Appie), Op woe 14 maa 2012 14:12, 2 reacties, nieuws

Nanodeeltjes versnellen antibiotica-resistentie bacteriën


Nano-aluminiumoxide bevordert uitwisseling genen tussen bacteriën

Nanodeeltjes versnellen de natuurlijke uitwisseling van genetisch materiaal tussen bacteriën. Genen die leiden tot antibiotica-resistentie verspreiden zich dus mogelijk ook sneller, schrijven Chinese onderzoekers in PNAS.

Ze hebben het uitgeprobeerd met nanobrokjes aluminiumoxide oftewel alumina, en met de bacteriën E. coli en Salmonella spp., in een waterig milieu. Ze vonden dat de overdracht van genen via bepaalde plasmiden er significant door wordt verhoogd: in een geval ging het transport van coli naar salmonella een factor 200 sneller.

Ze denken dat het komt door het gecombineerde effect van verschillende soorten nano-aluminaschade: oxidatieve stress, schade aan het celmembraan, en beïnvloeding van de expressie van diverse genen.

Of het iets te maken heeft met de werking van alumina als katalysator of alleen met de fysieke vorm van de nanodeeltjes, valt er niet uit op te maken. Ook is nog niet duidelijk wat het effect van ándere nanodeeltjes is, bijvoorbeeld de koolstofnanobuisjes waarvan onlangs al werd ontdekt dat ze plantencellen harder laten groeien.

Maar duidelijk is wel dat (enige) voorzichtigheid geen kwaad kan.

bron: Nu.nl
Annotaties:
25-02-2014 18:30 | Sky Offer Codes
Nanodeeltjes versnellen antibiotica-resistentie bacteriën #zaplog
| #176477 | 14-03-2012 15:05 | zanussi
Nano-aluminiumoxide, vind je dat niet in heel veel deodorants?
zanussi's avatar
| #176479 | 14-03-2012 16:13 | Appie
@ zanussi, zover ik weet vindt je in deodorants veel zilveren nanodeeltjes, trouwens ook in kleding. Bron.

Typische toepassingen van aluminium nanodeeltjes:

Gebruikt bij de fabricage van auto's, bedrijfswagens, lucht-en ruimtevaart, scheepvaart, spoorwegen, containers en verpakkingen, keukengerei, elektronica, elektrotechniek zenddraad, telecommunicatie-kabel, verf pigment, metallurgie, batterijen, energie-opslag, supergeleiders, bouw, enz.
Appie's avatar
aanmelden / inloggen