Door EvaVanE, Op don 22 mei 2008 19:37, 2 reacties,    

Natuurlijk bouwen met hennep

Een combinatie van hennep en kalk wordt in toenemende mate bruikbaar geacht als ecologisch alternatief voor beton en is met name populair in combinatie met houtskeletbouw.

Fragmenten uit een verslag van Mike Jeffree.

Plant een hectare hennep, wacht 14 weken en je hebt voldoende materiaal om een huis te bouwen. Dat is de kern van milieuvriendelijke toepassing van Tradical Hemcrete, gebaseerd op hennep en kalk en reden waarom het hoe langer hoe vaker wordt gekozen door milieubewuste bouwers, met name in combinatie met houtskeletbouw. Groener bouwen dan met zo’n ongelooflijk snel groeiend materiaal is nauwelijks denkbaar.
“Alleen bamboe groeit sneller,” zegt Ian Pritchett, oprichter en directeur van de leverancier van Tradical Hemcrete, Lime Technology Ltd. “Een hectare levert in veertien weken tien ton op. Zes ton daarvan is de houtachtige kern die we gebruiken in Tradical Hemcrete.”
Afgezien van het feit dat je het bijna kunt zien groeien en daarbij een forse hoeveelheid CO2 opneemt biedt de commerciële teelt van hennep meer milieuvoordelen. “Er zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig, het weert onkruid en is bestand tegen ziekten,” vertelt Pritchett.
[…]
Het product kan vorm worden gegeven als beton maar kan ook worden gespoten. “Je moet het even leren, maar de toepassing is niet moeilijk,” zegt Pritchett. “Aanbrengen in een houten geraamte is een fluitje van een cent: je brengt de lichtgewicht bekisting aan op het geraamte en brengt daarin het Hemcrete mengsel aan, zonder al teveel druk uit te oefenen. De afgewerkte wand wordt tegen regen beschermd door een beschermlaag van kalk, hout, baksteen of een andere vochtdoorlatend materiaal. Als het spul droog blijft is de houdbaarheid oneindig.”
[…]
Eén reden waarom Tradical Hemcrete wordt aangeprezen als een uitstekende aanvulling op houtskeletbouw is de combinatie van twee koolstofabsorberende natuurproducten. De van nature aanwezige isolatiewaarde komt daar nog bij. “De warmtewisseling is zeer laag,”zegt Pritchett. “Het probleem met lichtgewicht houtconstructies is gewoonlijk het gebrek aan thermische massa en het risico van oververhitting. Tradical Hemcrete biedt daarvoor een oplossing.”
Annotaties:
| #25928 | 23-05-2008 05:01 | Inanna
Gert, wat een goed artikel. Alweer! Dank je wel!
Inanna's avatar
| #25930 | 23-05-2008 08:44 | EvaVanE
Vanochtend vond ik een fotopagina waarop wat duidelijker te zien is hoe een dergelijke constructie tot stand komt: hemphouse
EvaVanE's avatar
aanmelden / inloggen