Door community (initieel Best Well), Op woe 4 apr 2018 15:18, 5 reacties, nieuws

NAVO tegen NAVO: Franse troepen in Syrië om Turkse invasie te stoppen

Amerikaanse en Franse mariniers blokkeren Turkse opmars naar Manbij – Voorbereidingen om alle Amerikaanse bases van Turkije naar Saudi Arabië te verplaatsen – Versneld Russische afweerraketten voor de Turken – Erdogan en Netanyahu beschuldigen elkaar over en weer van ‘onmenselijke wreedheden’Terwijl Erdogan (L) in Afrin de uitbreiding van de Turkse invasie aankondigde, kwamen Franse mariniers (R) in Manbij aan om deze te stoppen. (Afbeelding: (1)).

Zoals we al vaker hebben geschreven is Turkije alleen nog op papier lidstaat van de NAVO. In realiteit is dictator Recep Tayyip Erdogan een nauwelijks meer verhulde vijand van het Westen, en daarnaast ook van Israël. De Amerikanen zijn op dit moment bezig met voorbereidingen om hun bases in Turkije, inclusief Incirlik, waar kernwapens zijn opgeslagen, te verplaatsen naar Saudi Arabië. Nadat president Macron het al aankondigde, zijn Franse troepen op twee Amerikaanse bases in het noorden van Syrië gearriveerd. Zij zijn daar om de Turkse invasie een halt toe te roepen.Franse en Amerikaanse mariniers blokkeren Turkse opmars

Op 3 april had president Donald Trump nog gezegd dat hij ‘heel snel een besluit zal maken’ om de Amerikaanse troepen uit Syrië weg te halen. Op dat moment waren Amerikaanse mariniers juist onderweg naar Manbij, om daar de reeds aanwezige troepen te versterken tegen een eventuele verdere Turkse opmars in Syrië. De mariniers namen posities in langs de Sajur rivier, een aftakking van de Eufraat. Daarmee werd de rechtstreekse route van het door het Turkse leger veroverde Afrin naar Manbij geblokkeerd.

Afgelopen zondag en maandag kwamen daar voor het eerst in de burgeroorlog Franse eenheden bij. Franse mariniers voegden zich in Manbij bij hun Amerikaanse collega’s, en Franse gevechtsvliegtuigen en –helikopters landden op de Amerikaanse bases in Remelin. Maandag, op de dag dat Erdogan zijn soldaten in Afrin feliciteerde met hun overwinning op de door de Amerikanen gesteunde Koerdische YPG milities, kwamen de Fransen in Manbij aan. Geen moment te vroeg, want Erdogan gaf in zijn toespraak in Afrin aan dat het Turkse offensief tegen de Koerden in het noorden van zowel Syrië als Irak zal worden uitgebreid.

De Turken zien zich in Syrië tegenover de Amerikanen en Fransen gesteld, en in Irak tegenover de Iraakse 5e divisie, die op aandringen van Washington allerijl naar de noordelijke grenzen met Syrië werd gestuurd. Om de feitelijke breuk met de NAVO nog eens te onderstrepen, kondigde de Russische president Vladimir Putin vandaag aan dat de levering van geavanceerde S-400 luchtafweerraketten aan Turkije zal worden versneld (3).

Erdogan woest op Macron

Erdogan uitte eind maart al zijn woede over Macron, nadat die een delegatie van de Koerdische YPG en het Syrische SDF had geprezen voor hun strijd tegen ISIS. Erdogan noemde Macron een ‘bedrieger’ die ‘een Franse militaire invasie van Syrië’ uitvoert. Op Macrons voorstel om te bemiddelen tussen de Turken en de Koerden reageerde Erdogan dat de Franse president zich niet moet bemoeien met de Turkse militaire operaties. Daarop reageerde Macron met het sturen van Franse troepen naar Manbij. (1)

Ook confrontatie met Israël

Erdogan blijft tegelijkertijd ook de confrontatie zoeken met Israël. Nadat Hamas afgelopen zondag ongeveer 17.000 Palestijnen op de Gazastrook dwong tot een provocatieve mars op de Israëlische grens, en deze burgers vervolgens als schild gebruikte om Israël onder vuur te nemen, kon het Israëlische leger weinig anders dan het vuur beantwoorden. Daarbij vielen 16 Palestijnse doden en honderden gewonden. Erdogan noemde Israël vervolgens een ‘terroristenstaat en bezetter’, met een ‘onmenselijk wreed’ leger.

Daarop reageerde de Israëlische premier Netanyahu: ‘Het meest morele leger ter wereld laat zich niet de les lezen over moraliteit door iemand die al jaren nietsontziende bombardementen op (Koerdische) burgers uitvoert.’ Volgens Erdogan zijn sinds de start van de sarcastisch ‘Operatie Olijftak’ genoemde anti-Koerdische invasie al 3844 ‘terroristen geneutraliseerd’. In de ogen van de Turken is iedere Koerd, hoe oud of jong ook, een ‘terrorist’, waarmee de wrede Turkse acties, die ronduit oorlogsmisdaden kunnen worden genoemd, worden gerechtvaardigd.

Nieuwe grote oorlog in de maak?

Opgeteld bij de recente (veronderstelde) Israëlische F-35’s die (als laatste waarschuwing?) het luchtruim van Iran binnendrongen, het met Amerikaanse wapens platbombarderen van Jemen door Saudi Arabië –met inmiddels een half miljoen doden als gevolg-, enkel om de door Iran gesteunde Houthi rebellen te stoppen, en de Houthi’s die daarop reageerden met een raketaanval op een Saudische olietanker (4), lijken alle ingrediënten aanwezig voor een nieuwe grote Midden Oosten oorlog, één waarbij supermachten Amerika en Rusland rechtstreeks betrokken zullen zijn.
Annotaties:
| #262819 | 04-04-2018 16:45 | Antares
Nadat Hamas afgelopen zondag ongeveer 17.000 Palestijnen op de Gazastrook dwong tot een provocatieve mars op de Israëlische grens, en deze burgers vervolgens als schild gebruikte om Israël onder vuur te nemen, kon het Israëlische leger weinig anders dan het vuur beantwoorden.

Xander leeft in meerdere dimensies tegelijkertijd waarvan slechts enkelen de ons bekende realiteit overlappen.
Antares's avatar
| #262833 | 05-04-2018 02:45 | G.B. Wolf
Erdogan ontpopt zich steeds meer als de luis in de pels van de navo. Ben benieuwd, of het de amerikaanskies lukt, om hun raketten uit Turkije weg te halen. De chaos wordt daar met de dag groter, dus zullen wel weer meer vluchtelingen deze kant op gaan komen.
Zelfs op TV5 (Franse zender) was te zien, dat Trump zijn troepen uit Syrië zou terugtrekken. Hij probeert nog steeds direct Russisch contact te vermijden.
G.B. Wolf's avatar
| #262835 | 05-04-2018 07:23 | Nico de Geit
Vluchtelingen naar Europa is een Amerikaans project om Europa te verzwakken. Gisteren de leiders van Iran, Turkije en Rusland aan één tafel. Niks over gezien in de westerse media.

Iran een miljoen soldaten, Turkije ook, Rusland een enorme slagkracht met oude en nieuwe wapens. Daartussen lopen dan wat hoog-gespecialiseerde Franse soldaten, maar wat voor een effect heeft dat tussen miljoenen anderen?

Israël staat onder volledige protectie van zowel de VS als Rusland. Zes miljoen mensen, waarvan de helft Russisch-talig. Joden volgens Israël, Russen volgens de Russen.

Het Israëlische leger bestaat voor 98% uit Russisch-talige soldaten. Als het er op aan komt zullen ze eerder loyaal zijn aan Moskou dan aan Washington, voor zover Joden loyaal zijn. In Moskou hebben ze er absoluut geen problemen mee als de bezem door Gaza gaat.

Al Sisi wil ook wel helpen bij het schoonmaken van terroristen-hol Gaza. Er zitten vast terroristen bij die hij op wil laten hangen.

Het Westen heeft dus niet de mankracht om daar van betekenis te zijn. Blijft over: atoomoorlog, is ook niet echt wat. De wereldinvloed van het westen is aan het afnemen. De vraag is hoe ze daar mee omgaan.
Nico de Geit's avatar
| #262836 | 05-04-2018 07:46 | Nico de Geit
Iran, Turkije, Rusland aan één tafel:

https://www.1tv.ru/news/issue/2018-04-04/21:00#1
Nico de Geit's avatar
| #262840 | 05-04-2018 11:55 | Unseen
De ernstige verdieping van het paternalisme, strijdt tegen het zelf.
En zoals het uiteindelijk altijd gaat, de ego's vernietigen zichzelf.

Het "probleem" zal zich mogelijk zelf oplossen.
Unseen's avatar
aanmelden / inloggen