Door P.uncia, Op zon 25 nov 2012 23:04, 2 reacties,    

‘Amerikaanse onderzeeër USS Memphis torpedeerde de Koersk’Augustus is een zwarte maand voor de Russische marine. Op 12 augustus 2000 zonk de nucleaire onderzeeër "Koersk", op 30 augustus 2003 zonk de onderzeeër "K-159" in de Barentszzee en op 7 augustus 2005 zonk de bathyscaaf "AC-28" bijna voor de kust van Kamchatka. Het verlies van de "Koersk" 12 jaar geleden is nog altijd aanleiding tot verhitte discussies, hoe kon dit gebeuren?

Destijds was "Pravda.Ru" één van de eerste (zo niet de eerste) van de Russische mediakanalen die een jaar na de tragedie de meest afschuwelijke theorie van de dood van de raketonderzeeër publiceerde. Een groep van "conceptuele" Russische wetenschappers dachten dat de onderzeeër werd vernietigd door een botsing met een buitenlandse militaire onderzeeër, vermoedelijk een Amerikaanse. Ze zeggen dat het rapport opdook op de bureaus van de topambtenaren van het land. Echter tot nu toe is er geen reactie. Tot op deze dag is die theorie niet volledig weerlegd.

De K-141 "Koersk" was de Russische nucleaire, met raketten bewapende, onderzeeër van Project 949A "Antaeus". Hij werd in 1992 gebouwd op "Sevmash" de scheepswerf van Severodvinsk en vaarklaar gemaakt op 30 december 1994. Van 1995 tot 2000 diende de "Koersk" in de Russische Noordelijke Vloot en had zijn basis in Vidyaevo. Hij zonk in de Barentszzee, 175 kilometer van Severomorsk op een diepte van 108 meter in een crash die plaatsvond op 12 augustus 2000. Alle 118 bemanningsleden aan boord werden gedood. In termen van het aantal sterfgevallen was het het op één na grootste ongeval in de naoorlogse geschiedenis van de Russische onderzeeërvloot, na de munitie-explosie op de onderzeeër B-37.

Onmiddellijk na het ongeval beweerde een paar admiraals en ambtenaren dat de "Koersk" werd getorpedeerd door een Amerikaanse onderzeeër. Later werd deze theorie het zwijgen opgelegd in het voordeel van de officiële versie. De admiraals werden bevolen om te zwijgen.

Echter, regisseur Jean-Michel Carre stelde in zijn film "The Kursk: A Submarine in troubled waters" die op 7 januari 2005 op de Franse televisie werd uitgezonden, dat de "Koersk" door een Amerikaanse onderzeeër, de "Memphis", werd getorpedeerd. Volgens zijn theorie voerde de "Koersk" een testlancering uit van de nieuwe torpedo "Squall, en de tests werden waargenomen door twee Amerikaanse onderzeeërs, de "Toledo" en de "Memphis".

Daar is niets ongewoons aan, normaliter bekijken zowel Russische als de NAVO onderzeeërs elkaar tijdens tests en in de normale uitoefening van gevechtstraining. Dit is begrijpelijk omdat het is de beste manier is om duikers gevechtsvaardigheden te leren. Het wordt echter uitgevoerd op een veilige afstand.

De "Toledo" kwam gevaarlijk dicht onder de dekmantel van de "Memphis" die "in de schaduw" voer. Op een gegeven moment botste de "Koersk" en de "Toledo" (een video van de "Koersk" die op zeebodem ligt toont lange gaten in zijn scheepshuid) en om de "Koersk" te verhinderen te schieten op de "Toledo", opende de "Memphis" het vuur op de "Koersk". Enkele van de beste gepensioneerde Russische militaire ambtenaren denken nog steeds dat deze theorie de waarheid is.

Het is duidelijk dat, zelfs als we de waarheid leren, het niet op korte termijn zal zijn. Op wat voor manier dan ook, de "Koersk" was de meest "oncomfortabele" van de Russische onderzeeërs voor de Amerikaanse vloot. Een jaar vóór het ongeval beangstigde de Russische onderzeeër de hele NAVO.

In augustus - oktober 1999 nam het schip dat de NAVO "de moordenaar van vliegdekschepen" noemde, in opdracht van de Russische marine commandant deel aan de opmars in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee na het uitvoeren van "excelent" raketten afvuren.

Het schip sloop stiekem via Gibraltar de Middellandse Zee in. De "Koersk" voerde verborgen toezicht uit op de groep van de Zesde Vloot van de Amerikaanse marine in de Middellandse Zee, inclusief het vliegdekschip "Theodore Roosevelt," die gebruikt was tegen Servië tijdens de NAVO-operatie tegen Joegoslavië. Tijdens de campagne in de Middellandse Zee voerde de "Koersk" vijf conventionele aanvallen uit op de echte doelen. Als gevolg van de campagne werden 72 bemanningsleden voorgedragen voor overheidsbeloning. In feite dekte de "Koersk" Joegoslavië.

De plotselinge verschijning in de Middellandse Zee van de nieuwste "killer van vliegdekschepen" veroorzaakte paniek bij de Amerikaanse marine. Alle antionderzeeër krachten van de mediterrane landen van de NAVO waren betrokken bij het zoeken naar de "Koersk". Echter, de K-141 verdween even plotseling als hij gekomen was en bracht een verpletterende slag toe aan de Amerikaanse trots.

Diverse topambtenaren, inclusief de commandant van de defensiezone van Gibraltar, verloren hun baan, en de "Koersk" en zijn commandant werd verheven tot de rang van "persoonlijke vijanden van Amerika". De commandant van de nucleaire onderzeeër, kapitein eerste rang Gennady Lyachin, werd beloond met de titel van held van Rusland. Hij heeft zijn welverdiende beloning nooit ontvangen als gevolg van bureaucratische rompslomp.

In 1999 bereide de kapitein van de bemanning, commandant Lyachin, een nieuwe lange opmars voor als onderdeel van een krachtige groep. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie bereide Rusland zich voor op de terugkeer naar de Middellandse Zee.

Op 30 juli 2000 nam de bemanning van de "Koersk" deel aan de militaire marineparade gewijd aan de Dag van de Vloot in Severomorsk. Op 15 oktober 2000 zou de onderzeeër vanuit Severomorsk de Middellandse Zee ingaan, maar zonk op 12 augustus.

Door, Andrei Mikhailov.Annotaties:
| #192143 | 25-11-2012 23:27 | Patman
Deze doe ik op FreshFM, a.s. Dinsdag :)
Patman's avatar
| #192166 | 26-11-2012 15:08 | wingload
Gut. Van dit oude nieuws wordt het niet rustiger op de planeet.
wingload's avatar
aanmelden / inloggen