Door community (initieel Best Well), Op vri 6 okt 2017 17:40, 0 reacties, nieuws

Nederlander vecht mee tegen Oekraïense troepenHet videoverslag van het front in Donetsk met een Nederlandse man die meevecht tegen het Oekraïense leger. Opvallend is de motivatie van de Brabander om ver van huis en haard op deze manier een bestaan op te bouwen. Een verslag van de Amerikaanse journalist Patrick Lancaster.


Er woedt al een aantal jaar een burgeroorlog met Luhansk en Donetsk in het oosten van Oekraïne. Deze gebieden willen zich afscheiden van Kiev. Patrick Lancaster doet hierover regelmatig een verslag en zamelt geld in voor de slachtoffers van de beschietingen door het Oekraïense regeringsleger.

De Nederlander ‘Pascal’ vertelt dat hij uit het zuiden van Nederland, Axel afkomstig is en zes maanden geleden naar Donetsk People’s Republic is gekomen samen met zijn gezin. Hij heeft de nationaliteit van DPR aangevraagd en wil dat ook voor zijn partner.

Het interview is opgenomen op 800 meter van Oekraïense posities, die volgens Pascal dagelijks de stellingen van DPR beschieten. Zij mogen echter tot hun frustratie niet terugschieten.

De motivatie van Pascal om naar het oostelijke opstandige deel van Oekraïne te reizen en zich als vrijwilliger bij het ‘rebellenleger’ aan te sluiten is dat hij niet zoals zoveel andere mensen de andere kant wil opkijken. Hij zegt:”Rusland is niet de agressor, die wil zijn grondgebied niet uitbreiden, maar de NAVO. Daarnaast hebben mensen het veel te druk met geld verdienen om te zien wat er allemaal aan de hand is.”

De Nederlander heeft zich na twee maanden in Donetsk als vrijwilliger bij het leger aangemeld. Volgens hem komt er een grote oorlog in het westen. Het maakt dus niet uit zegt hij, of je daar blijft of hier aan het front terechtkomt. “Ik wil niet dat mijn familie daar opgroeit.”

Als Lancaster vraagt wat hij de kijkers voor boodschap wil meegeven zegt Pascal:”Hou op met elkaar te doden. Hou op je te laten beïnvloeden door de grote mediabedrijven. Zoek je informatie zelf.”

Aan het einde van de opnames neemt hij afscheid door een medesoldaat te laten zien. Hij zegt naar zijn collega wijzend:”Een terrorist.” De mannen omhelzen elkaar. De ander is eveneens vader van twee kinderen.

Patrick Lancaster komt regelmatig met nieuws over de burgeroorlog in oostelijk Oekraïne en doet dan verslag van de gevolgen van de Oekraïense beschietingen voor de burgerbevolking. Hij woont zelf in Donetsk met zijn gezin. Sinds 2014 verslaat hij de situatie in Donetsk en Luhansk.

In 2014 hebben twee gebieden in het oosten van Oekraïne zich afgescheiden onder de namen Donetsk People’s Republic (DPR) en Luhansk People’s Republics (LPR). Oekraïne heeft zijn troepen aan de grenzen met deze gebieden samengetrokken omdat ze hun onafhankelijkheid niet wil accepteren.Rob Vellekoop, 6 oktober 2017
Annotaties:
aanmelden / inloggen