Door community (initieel Witte Haai), Op vri 2 nov 2012 13:06, 2 reacties, nieuws

Nederlandse banken hebben vestigingen in belastingparadijzen

Uit onderzoek van het Financieele Dagblad is gebleken dat Nederlandse banken met diverse vennootschappen actief zijn in belastingparadijzen als de Caymaneilanden, Bermuda en Mauritius.


De vestigingen van ABN Amro, Rabobank en ING staan niet vermeld in de jaarverslagen, maar werden getraceerd via de Kamer van Koophandel.

De banken zeggen zelf dat ze op de exotische eilanden gevestigd zijn ‘om fiscaal nadeel te voorkomen’. Ze ontkennen dat ze van de gunstige belastingregels willen profiteren.

Transparant

Volgens denktank Tax Justice Nederland vallen dit soort praktijken onder de noemer ‘belastingontwijking met brievenbusfirma’s’. Voorzitter Albert Hollander benadrukt dat het van belang is dat banken transparant zijn, juist nu ze deels eigendom van de overheid zijn.

Sinds 2010 neem het aantal vennootschappen in belastingparadijzen wel af. De banken wijten deze ontwikkeling aan ‘een nieuwe koers’, niet aan strengere wetgeving.

Steun

Het zijn vooral ABN Amro en ING die veel opereren in fiscale paradijzen. Toen beide banken steun kregen van de overheid hadden ze de meeste vennootschappen in de exotische bestemmingen.

In 2008 bleek ABN Amro te beschikken over 55 vestigingen verdeeld over acht belastingparadijzen. ING telde in 2009 liefst 71 vennootschappen verspreid over zes belastingparadijzen.

In de jaren daarna is het aantal vennootschappen in exotische bestemmingen wel teruggelopen. ABN Amro en ING hebben er nu nog respectievelijk 33 en 27.

Bron: Fd.nl
Annotaties:
| #190440 | 02-11-2012 14:50 | Eddy
"om fiscaal nadeel te voorkomen" ja zo kan je het natuurlijk ook verwoorden...
Eddy's avatar
| #190445 | 02-11-2012 16:55 | ganjaman
Ít's not about truth but how you can spin the truth.
aanmelden / inloggen