Door community (initieel P.uncia), Op din 25 jan 2011 15:24, 0 reacties, nieuws

Nederlandse school mag eisen stellen aan hoofddoekNederlandse scholen mogen eisen stellen aan de manier waarop leerlingen hun hoofddoek dragen. Dat blijkt uit een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling.

De uitspraak betreft het Gerrit Rietveld College in Utrecht, dat met ingang van dit schooljaar nieuwe kledingregels instelde. Moslima's mogen wel een hoofddoek dragen, maar die moet 90 procent van het gezicht vrijlaten. Bedekking van wenkbrauwen of kin mag niet. Wie zich niet aan de regels houdt, moet uiteindelijk van school.

De voorschriften leidden tot ophef. Zowat vijftig leerlingen weigerden ze op te volgen. De school stapte vervolgens naar de CGB, omdat zij wilde weten of ze geoorloofd zijn. De commissie oordeelt nu dat dat het geval is. Zij vindt het doel van de school, het bevorderen van de communicatie, "voldoende zwaarwegend".

Bovendien gelden er soortgelijke regels voor alle leerlingen. Zo is het ook verboden om een pony te dragen die de ogen bedekt. Dat oordeel geldt wel alleen voor leerlingen die pas sinds dit schooljaar op het Gerrit Rietveld College zitten. Zij wisten namelijk van tevoren van de regels. Bij moslima's die al op de onderwijsinstelling zaten, is dat niet het geval. De commissie vindt dan ook dat zij niet van school mogen worden gestuurd, als ze zich niet aan de voorschriften houden.
Annotaties:
aanmelden / inloggen