Door community (initieel P.uncia), Op vri 9 sep 2011 15:01, 0 reacties, nieuws

Netanyahu torpedeerde compromis voor excuses aan TurkijeDe Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft er persoonlijk voor gezorgd dat geen compromis werd bereikt met Turkije over de Turkse eis tot verontschuldigingen wegens de dodelijke raid, vorig jaar, op het schip Mavi Marmara. Dat schrijft de krant Yediot Aharonot. Door die weigering heeft Ankara deze week een resem bruggen op het vlak van handel en defensie opgeblazen.

De Israëlische en Turkse vertegenwoordigers in de Commissie Palmer, het VN-panel dat de Israëlische raid heeft onderzocht, waren het nochtans eens geworden over een zeer diplomatisch geformuleerde tekst waarin Israël verontschuldigen aanbiedt wegens "operationele fouten" bij het bestormen in internationale wateren van het schip met hulpgoederen voor de Gazastrook . Bij de aanval, op 31 mei 2010, stierven negen Turkse burgers.

Voor Turkije zouden die afgezwakte excuses voldoende zijn geweest om de strijdbijl te begraven. In ruil voor de excuses en Israëlische financiële schadeloosstelling voor de nabestaanden van de slachtoffers zou Ankara beloven geen juridische stappen tegen de Joodse staat te ondernemen.

Hoewel het compromis gesteund werd door hoge functionarissen van Defensie, hield Netanyahu het been stijf, schrijft de krant. Hij kreeg daarbij steun van twee notoire haviken: de ministers van Strategische Aangelegenheden en van Buitenlandse Zaken, Moshe Yaalon en Avigdor Lieberman.
Annotaties:
aanmelden / inloggen