Door community (initieel Appie), Op zat 7 maa 2015 16:16, 0 reacties, nieuws

Nieuw bewijs in rechtszaak over olielekkages Shell in Nigeria


Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren presenteren donderdag 12 maart 2015 voor het Gerechtshof in Den Haag extra bewijs over nalatigheid van Shell bij onderhoud en beveiliging van pijpleidingen rond de Nigeriaanse dorpen Goi, Oruma en Ikot Ada Udo. Die nalatigheid leidde tot verwoestende lekkages. Het nieuwe bewijs komt onder meer uit een soortgelijke, internationale rechtszaak rond olievervuiling door Shell in een buurdorp van Goi: Bodo.

Net als de gedupeerden in Bodo, stellen ook de boeren en Milieudefensie in hun zaak dat Shell als eigenaar van de pijpleidingen verantwoordelijk is voor lekkages en dus schoon moet maken, schade moet vergoeden en nieuwe lekkages moet voorkomen. Dat geldt volgens Milieudefensie en de boeren niet alleen voor Shell's dochterbedrijf in Nigeria, maar ook voor het hoofdkantoor in Nederland, dat het Nigeriaanse kantoor op dagelijkse basis aanstuurt.

Shell moet bewijzen dat het niet nalatig is geweest

Milieudefensie ziet het beroep in de zaak, die al zeven jaar loopt, met vertrouwen tegemoet. De rechter vroeg de eisers in 2013 om meer bewijs voor Shell's nalatigheid. Hun advocate, dr. Channa Samkalden (1), had toen onder meer al interne Shell-rapporten over verouderde en doorgeroeste leidingen, en een VN-rapport (2) over de wijdverspreide olievervuiling in Nigeria en de rol van Shell daarin, overlegd. Geert Ritsema, campagneleider Energie en Grondstoffen van Milieudefensie:

“Wij vragen ons af hoeveel bewijs er nog nodig is, en vinden dat Shell zou moeten bewijzen dat het niet nalatig was. Maar we hebben extra belastende informatie ingediend.”

Dat nieuwe bewijs komt onder meer uit een andere internationale rechtszaak tegen Shell in Nigeria, door een gerenommeerd Brits advocatenkantoor. Die draaide om lekkages in het dorp Bodo. Dat ligt vlakbij Goi, één van de dorpen in de rechtszaak van Milieudefensie. De lekkages in beide dorpen ontstonden in dezelfde pijplijn. In de Britse zaak zag Shell zich onlangs genoodzaakt voor miljoenen te schikken (3); het bewijs van slecht onderhoud van de lekkende pijplijn, uit documenten van Shell zelf, was overweldigend.

Bij Shell lekt van alles, behalve informatie

Geert Ritsema: “Deze informatie toont nogmaals aan dat ook de lekkage in ons dorp Goi is veroorzaakt door slecht onderhoud en niet door sabotage, zoals Shell beweert. Het is fijn dat we dit extra bewijs via de omweg van de Engelse zaak hebben kunnen verkrijgen. Er lekt namelijk van alles bij Shell, behalve informatie: ze weigeren al zeven jaar krampachtig inzage in interne documenten die wij opvragen. De rechter ging daar tot nu toe in mee, maar dit voorbeeld laat zien dat Shell die documenten niet voor niets achterhoudt: ze kunnen echt nieuw licht op de zaak werpen. Onze advocaat zal op 12 maart dan ook opnieuw vragen om inzage in documenten over de andere twee dorpen in onze zaak, Oruma en Ikot Ada Udo.”

Lees verder op Milieudefensie
Annotaties:
aanmelden / inloggen