Door community (initieel Appie), Op don 20 sep 2012 10:53, 7 reacties, nieuws

Nieuw gevecht rond Roundup en gentech mais


Omstreden Franse studie sluit ernstige langetermijneffecten bepaald niet uit

Gllyfosaat en glyfosaattolerante gen-mais zijn op de lange termijn allebei behoorlijk ongezond voor ratten. Dat valt op te maken uit een Franse studie die woensdag is gepubliceerd in Food and Chemical Toxicology, en waarvan met name veel politici zich rot zijn geschrokken.

Veel wetenschappers stellen intussen dat de statistische methodes van Gilles-Eric Séralini en collega’s aanvechtbaar zijn, dat het gebruikte albino-labrattenstam er om bekend staat dat hij érg overgevoelig is voor tumorgroei, en dat de gepubliceerde foto’s van misvormde ratten een goed ontwikkeld - om niet te zeggen typisch Frans - gevoel voor dramatiek doen vermoeden. Temeer daar de publicatie niets zegt over eventuele misvormingen bij ratten uit de controlegroep.

Een woordvoerder van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie tekent er ook nog bij aan dat Food and Chemical Toxicology nou niet echt een toptijdschrift is, dat eerdere publicaties van Séralini op dit gebied ook niet standhielden en dat de man actief betrokken is bij een gentechsceptische club.

Bijzonder is intussen wel dat dit het eerste serieuze onderzoek lijkt te zijn waarbij ratten gedurende hun hele leven (voor een rat is dat 2 jaar) op een gentechdieet zijn gezet. Normaal gesproken lopen tests met gen-gewassen slechts 90 dagen, en er is al vaker aan getwijfeld of dat wel lang genoeg is.

Glyfosaat is een herbicide dat door Monsanto wordt verkocht onder de merknaam Roundup. De gebruikte gen-mais was NK603, een ‘Roundup Ready’-product dat eveneens bij Monsanto vandaan komt. De 200 ratten werden verdeeld in 3 groepen die óf met Roundup bespoten gen-mais in hun voer kregen, óf gen-mais die niet was bespoten, óf gewone mais maar een beetje Roundup in hun drinkwater. Een controlegroep van 20 dieren (veel te weinig, volgens statistici) kreeg gewone mais en géén Roundup.

Resultaat, kort samengevat: van de vrouwtjes die gen-mais en/of Roundup kregen ging 70 procent voortijdig dood, waarbij sommige dieren borsttumoren zo groot als pingpongballen ontwikkelden. Bij de controlegroep lag de sterfte maar rond de 20 procent. De mannetjes hadden er iets minder last van maar ook daar was de sterfte duidelijk veel hoger dan normaal, vooral als gevolg van lever- en nieraandoeningen.

De onderzoekers spreken het vermoeden uit dat zowel Roundup als de gen-mais op de lange termijn schadelijk zijn. Roundup vanwege een hormoonverstorende werking, de mais omdat hij het metabolisme op de een of andere manier overhoop gooit.

En zelfs als ze inderdaad knoeiwerk hebben afgeleverd, zal verder onderzoek dat eerst moeten bewijzen. De publicatie zonder meer naar de prullenmand verwijzen als goedkope sensatiezoekerij, zou neerkomen op struisvogelpolitiek.bron: BBC News, Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw
Annotaties:
| #188065 | 20-09-2012 13:13 | ParallaxGuy
Heel goed dat je dit soort artikelen eruit licht Appie!
Op mijn werk hadden we tijdens de lunch een discussie of GM voedsel wel gezond was. Opvallend daarbij vond ik dat de mening hierover toch grotendeels was van; "Ze kunnen tegenwoordig toch prima met de moderne techniek de gewassen 'beter' maken." En; "Ze testen dit uiteraard van te voren grondig."
Weinig kritische geluiden dus. Maar ook wel verbazend om te merken hoeveel vertrouwen er blijkbaar in deze wetenschappelijke "vooruitgang" is.
ParallaxGuy's avatar
| #188068 | 20-09-2012 14:27 | Argwaan
De Goden van nu zijn gel en wetenschap. Nooit aan twijfelen, "ze" hebben gelijk en jij bent dom.
Argwaan's avatar
| #188069 | 20-09-2012 16:01 | P.uncia
Heb een clip aan het artikel toegevoegd....
P.uncia's avatar
| #188070 | 20-09-2012 16:28 | Appie
@ P.uncia thankx :)

@ ParallaxGuy, doe het graag!

Tropuwens op Nu.nl stond nog de volgende info:

Frankrijk en de EU onderzoeken met spoed of een genetisch gemodificeerde maïssoort leidt tot kanker.
Appie's avatar
| #188077 | 20-09-2012 20:34 | Appie
Aanvulling:

Een controlegroep van 20 dieren (veel te weinig, volgens statistici) kreeg gewone mais en géén Roundup.


Het is een Franse studie, in de VS namelijk verboden dat Universiteiten en onafhankelijke instituten veel proefdieren gebruiken voor hun experimenten. Het bedrijfsleven heeft deze beperking niet!

Met deze strategie is het eenvoudig om iedere negatief bericht van de onafhankelijk onderzoek te blokkeren en het lijkt erop dat hij naar de EU is overgewaaid.

Meer info
Appie's avatar
| #188082 | 21-09-2012 08:45 | exit
Laten ze eerst maar eens onderzoeken hoe onafhankelijk onderzoekers zijn en voor welke bedrijven of instellingen ze werken.
De universiteit van Wageningen krijgt ook geld voor onderzoek van Monsanto.
| #188087 | 21-09-2012 09:53 | Erique
Mark Tester had duidelijk kritiek op dit onderzoek, maar jah wanneer je dit leest, dan is ook de vraag waar is zijn onafhankelijkheid.

Professional Interests

Professor Mark Tester is a scientist with much energy who is passionate about research and discovery, with a commitment to lifelong learning. He is committed to education and assisting and supporting others in fulfilling their potential. He is focused on high quality science that contributes broadly to both increasing intellectual knowledge of plant function and to increasing the sustainability of the planet. He has a high level of professional integrity and intellectual rigour, and the quality of his science is reflected in both the quality of his publications and the recognition of these by others. He is the leader of four productive and coherent research programs, in salinity, nitrogen use efficiency, plant growth analysis (The Plant Accelerator) and floriculture (in his private company, Bioconst).

Professor Tester operates in a broad, cross-disciplinary manner, his science spanning cell biology, whole plant physiology and genetics. He has the capacity to attract significant funding and to implement ideas, such as shown in his building of The Plant Accelerator, from inception to completion, co-ordinating a wide range of expertise from engineers and architects to plant scientists and financial managers. He has strong financial and administrative management skills, overseeing large projects with significant budgets and many staff.

His commercial acumen is clear from his establishment of private companies and successful interactions with multinational companies such as Monsanto, Syngenta, Bayer and Pioneer-DuPont. He is a Director of Australia’s largest wheat breeding company, Australian Grains Technologies.


http://www.adelaide.edu.au/directory/mark.tester
Erique's avatar
aanmelden / inloggen