Door community (initieel hakkietakkie), Op don 9 okt 2014 21:15, 10 reacties, nieuws

‘Nieuw raadsel rond Boeing’. Zo melden Russische media het zuurstofmasker9 oktober 2014, 21:48
‘Nieuw raadsel rond Boeing’. Zo melden Russische media het zuurstofmasker
door Steven Derix

‘Nieuw raadsel rond neergeschoten Boeing’, kopte de Russische krant Komsomolskaja Pravda vandaag. ‘Passagier droeg zuurstofmasker’.

In de Russische media was er veel aandacht voor de ‘faux pas’ van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA). In de talkshow Pauw zei Timmermans dat één van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 was gevonden met een zuurstofmasker op de mond. Vandaag liet de minister weten dat hij spijt had van die uitspraak.

En helemaal juist had Timmermans het ook niet gezegd: het Openbaar Ministerie (OM) bracht vandaag naar buiten dat er een zuurstofmasker was aangetroffen rond de nek van een van de passagiers – een Australiër.

Hoe brachten Russische media dit nieuws?
Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) betuigt spijt over zijn uitspraak over het zuurstofmasker.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) betuigt spijt over zijn uitspraak over het zuurstofmasker. Foto Phil Nijhuis
Zoektocht naar de oorzaak

In Rusland was die laatste nuance van het OM niet helemaal doorgekomen vanavond. In de Nederlandse pers was er vooral aandacht voor het leed van de nabestaanden, die niet waren ingelicht over het macabere detail. Russische media kozen voor een andere invalshoek: wat zegt het nieuws over het zuurstofmasker over de oorzaak van de crash?

Persbureau Ria Novosti ging maar weer eens te rade bij voormalig luchtmachtbevelhebber Pjotr Dejnekin, de voormalige luchtmachtgeneraal die al maanden lang op de Russische tv zijn licht heeft laten schijnen over de ramp.

‘Geen explosie’
Dejnekin heeft nog steeds nauwe banden met het Russische ministerie van Defensie. “Dit kan betekenen dat de cockpit van het vliegtuig niet ineens is gedesintegreerd”, zei Dejnekin. Ria Novosti zette die woorden nog iets aan: “Zuurstofmasker betekent dat er geen explosie was.”

Dat laatste is belangrijk voor Moskou. Op 21 juli organiseerde het Russische ministerie van Defensie een grote persconferentie (zie de onderstaande video) over de vliegramp. Daarbij repten de Russische generaals over een Oekraïens gevechtsvliegtuig, dat in de nabijheid van MH17 zou zijn waargenomen.

‘MH17 neergehaald door Oekraïense straaljager’
Sindsdien propageren verschillende experts het scenario dat MH17 is neergeschoten door een Oekraïense straaljager. Dat sluit mooi aan bij de conclusie van de Nederlandse onderzoeksraad voor veiligheid, die in een tussenrapportage rapporteerde dat “een groot aantal objecten” de Boeing 77-200 “met hoge snelheid heeft doorboord”.

Door het boordkanon van een Oekraïense Soechoi-25, bijvoorbeeld. Dat deze kleine jachtbommenwerper de kruishoogte van verkeersvliegtuigen niet haalt, doet er in deze redenering niet toe.

‘Dit verandert niets aan het algemene beeld’
Er zijn ook meer onafhankelijke luchtvaartexperts. Voormalig testpiloot Vadim Bazykin zag geen tegenspraak tussen het zuurstofmasker en de inslag van een luchtdoelraket. Volgens Bazykin kan het een of twee seconden hebben geduurd voordat het vliegtuig uit elkaar spatte, en kan de passagier tijd hebben gehad het masker op te zetten.

Als de druk in de cabine wegvalt, dan komen de maskers immers automatisch naar beneden vallen. “Dit verandert in essentie niets aan het algemene beeld”, zei Bazykin tegen de nette en liberale zakenkrant Kommersant.

‘Twijfel over plotselinge dood’
De meeste Russische media zagen dat toch anders. De algemene teneur van de berichtgeving van vandaag: het zuurstofmasker is in strijd met de eerdere ‘lezing’ dat de passagier ineens zijn omgekomen. Opvallend veel kranten verwezen daarbij naar dit stuk van de Volkskrant, waarin een aantal experts werden aangehaald die zich over de doodsoorzaak hadden uitgelaten.

‘Twijfel over plotselinge dood passagiers Boeing’, maakte (let op: Russisch) de krant Troed ervan.

‘Opstandelingen konden het vliegtuig niet uit de lucht halen’
Poetins spindokters zullen tevreden zijn geweest over die kop. Volgens de communicatiestrategie van het Kremlin hoeft tegenover de Westerse ‘progaganda’ niet altijd een afgerond verhaal te worden gepresenteerd. Het in twijfel trekken van berichtgeving is meestal al voldoende.

Toen het tussenrapport van de Onderzoeksraad verscheen, uitte de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov scherpe kritiek. Wat die kritiek nou precies behelsde werd niet helemaal duidelijk, maar de Russische media berichtten er over. Effect bereikt.

“De Oekraïense autoriteiten stellen dat de opstandelingen de Boeing uit de lucht hebben gehaald met een luchtdoelraket”, schreef persbureau Interfax vandaag. “De opstandelingen hebben echter laten weten dat ze niet over wapens beschikken om een vliegtuig op die hoogte neer te halen.”
Annotaties:
| #221001 | 09-10-2014 21:24 | liedetecter
Dit is de gehate propaganda waar Frantzzz het over had in zijn afgang bij Pauw ... Het is natuurlijk een heerlijk cynische pun naar de westerse pers ... love it -;)
| #221002 | 09-10-2014 21:29 | hakkietakkie
De propaganda machine op volle stoom.. Terechte vragen ridiculiseren want:
Vandaag liet de minister weten dat hij spijt had van die uitspraak.

en

In Rusland was die laatste nuance van het OM niet helemaal doorgekomen vanavond.


Maar dit is natuurlijk de media die volgens Timmerfrans himself:

"Ik dwong mezelf iedere avond te kijken naar het Russisch journaal om het gruwelijke, onbegrijpelijke propaganda weer te zien zodat ik wist met welk gif de Russische bevolking werd geïnfecteerd iedere dag"
hakkietakkie's avatar
| #221003 | 09-10-2014 21:31 | hakkietakkie
Timmerfrans in actie:

a-clockwork-orange-475864l.jpg

"Ik dwong mezelf iedere avond te kijken naar het Russisch journaal om het gruwelijke, onbegrijpelijke propaganda weer te zien zodat ik wist met welk gif de Russische bevolking werd geïnfecteerd iedere dag"
hakkietakkie's avatar
| #221005 | 09-10-2014 21:35 | liedetecter
Hahaha ...
| #221006 | 09-10-2014 21:42 | hakkietakkie
Wat je zegt ben je zelf met je kont door de helft..

‘Opstandelingen konden het vliegtuig niet uit de lucht halen’
Poetins spindokters zullen tevreden zijn geweest over die kop. Volgens de communicatiestrategie van het Kremlin hoeft tegenover de Westerse ‘progaganda’ niet altijd een afgerond verhaal te worden gepresenteerd. Het in twijfel trekken van berichtgeving is meestal al voldoende.


lmao
hakkietakkie's avatar
| #221007 | 09-10-2014 21:44 | Charles
En heel de goegemeente praat over het onderwerp zoals de overheid bepaald!
Charles's avatar
| #221009 | 09-10-2014 21:55 | hakkietakkie

n heel de goegemeente praat over het onderwerp zoals de overheid bepaald!
(sic!!!)
leer eerst eens spellen man.

shit. Ga ik toch weer happen. We houden het op een terugvalletje.
hakkietakkie's avatar
| #221013 | 09-10-2014 22:35 | Meester
“Dit verandert in essentie niets aan het algemene beeld”, zei Bazykin tegen de nette en liberale zakenkrant Kommersant.

*rolt om van het lachen*
de NETTE en LIBERALE zakenkrant Kommersant, echt, om je te bescheuren zo grappig.

als het niet zo triest was allemaal.......
Meester's avatar
Een keer 1x spreekt hij de waarheid. over een lucht mondkapje. Een verspreking waar niemand iets van wist onze Timmerfrans. Nu is dat een internationale rel, en die Russen melken het uit tot het bot.

Zijn excuses zijn ook al niet opgemerkt. Of juist wel, als bekentenis?
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #221097 | 10-10-2014 19:53 | ouwe knar
De Volkskrant daily quoted Dutch Foreign Minister Frans Timmermans as saying Wednesday.
http://en.ria.ru/world/20141009/193841007/MH17-Crash-Victim-Found-With-Oxygen-Mask-On-Reports.html

LOL
ouwe knar's avatar
aanmelden / inloggen