Door community (initieel Best Well), Op woe 28 feb 2018 13:06, 11 reacties, nieuws

Nieuw-Zeeland zet nieuw virus in tegen konijnenplaag


Nieuw-Zeeland gaat een wilde konijnenplaag te lijf met een speciaal daarvoor ontwikkeld dodelijk virus. Het wordt de komende maanden uitgezet op het Zuidereiland. Het roeit alleen konijnen uit.

Boeren in de Otago-regio klagen al jaren over de schade die wilde konijnen in weilanden aanrichten. Ze eten gras en hooi en graven holen. Dat zou een schade van 30 miljoen euro per jaar opleveren. Daar komen nog 15 miljoen euro aan bestrijdingskosten bij.

Het nieuwe Zuid-Koreaanse RHDV1 K5-virus tast de organen aan en veroorzaakt koorts, krampen, klonteringen in het bloed en problemen met de ademhaling. Een konijn dat het oploopt, sterft binnen twee tot vier dagen.

Blij
Boeren zijn er uiteraard blij mee. "Sommige boeren zijn radeloos", zegt een woordvoerder van een boerenorganisatie tegen de BBC.

Een dierenwelzijnsorganisatie vindt het besluit teleurstellend, omdat de konijnen pijn zullen lijden. "Wij pleiten voor een minder wrede oplossing", zegt een woordvoerder. Ze wijst ook op de kans dat tamme konijnen worden getroffen. Het ministerie van Landbouw bestrijdt dat. In Australië zou het virus geen slachtoffers onder huisdieren hebben gemaakt.

Konijnen zijn in de negentiende eeuw naar Nieuw-Zeeland gebracht, waar ze uitgroeiden tot een plaag. Ook in de jaren negentig werd een dodelijk virus uitgezet dat alleen konijnen treft, maar twintig jaar later zijn de konijnen er immuun voor geworden.

(Blijkbaar weer niets geleerd van de keer dat een vergelijkbaar virus oversloeg op mensen en vele Aboriginals gedood heeft in Australia?)
Annotaties:
| #262194 | 28-02-2018 15:03 | Escogido
"Blijkbaar weer niets geleerd van de keer dat een vergelijkbaar virus oversloeg op mensen en vele Aboriginals gedood heeft in Australia?"

Het vorige virus was myxomatose, dat is niet overdraagbaar op mens, hond of kat, Dit virus werd in Brazilie in 1930 ontdekt en vervolgens uitgezet in Australie om het aantal konijnen te verminderen, maar verspreidde zich naar Europa.

Dat men dit nu herhaalt met een in een lab gefabriceerd virus is best zorgelijk.
Escogido's avatar
| #262195 | 28-02-2018 15:13 | Escogido
De verspreiding naar Europa is niet correct, het is in '52 in Europa geintroduceerd door een arts in Frankrijk.

De NOS stelt dat myxomatose in de jaren '90 heeft toegepast, maar dat deden ze al vanaf '49, waar het in '53 tot een epedemie leidde.
Escogido's avatar
| #262196 | 28-02-2018 16:31 | ouwe knar
maar twintig jaar later zijn de konijnen er immuun voor geworden
Zoiets zal bij mensen niet lukken, je kunt via vaccins razend snel nieuwe mutaties introduceren. Oei, ik lijk wel een complotter ;)

Bovendien is het fok gedrag in verband met overbevolking (hahahahahaha) drastisch afgenomen. Maar goed dat er nog plenty immigranten deze kant opkomen, met ziektes die hier niet of niet meer voorkomen
*gaat even iets nuttigs doen*
ouwe knar's avatar
| #262197 | 28-02-2018 19:02 | Best Well
One of the biggest impacts on the Aboriginal population in the City of Yarra area was the introduction of diseases previously unknown to the Wurundjeri. It has been estimated that disease accounted for up to sixty percent of the Aboriginal deaths across the Port Phillip area. Even before Europeans began arriving in the Melbourne area, up to a third of the population of the eastern Australian tribes had been killed by an epidemic of smallpox that spread down from Sydney.[ii]

http://aboriginalhistoryofyarra.com.au/9-disease/

Vreemde virusen doen het goed in deze omgeving.
Ook de virussen waar een gewone westerling blijkbaar wel goed tegen bestand is.
Best Well's avatar
| #262200 | 28-02-2018 19:31 | Best Well
"Blijkbaar weer niets geleerd van de keer dat een vergelijkbaar virus oversloeg op mensen en vele Aboriginals gedood heeft in Australia?"


Ik bedoel dat een voor ons redelijk onschuldig virus voor Aboriginals een dodelijke epidemie heeft veroorzaakt. 60% sterftecijfer.

Varkensgriep en vogelgriep zijn ook gemuteerd tot iets waar mensen echt niet blij mee zijn. Wat mogen we verwachten van een onschuldig virus dat de organen aantast en koorts veroorzaakt, krampen, klonteringen in het bloed en problemen met de ademhaling veroorzaakt. Blijft dat echt alleen bij konijnen?
Het lijkt mij een hel om zo te moeten sterven.
Best Well's avatar
Is er ook nog zoiets wat dat nieuwe virus kan stoppen met een luchtspray of iets dergelijks? Of moeten we dit net als de myxomatose welke inderdaad in Europa door een Franse arts en landheer is verspreid (die ook hinder van de konijnen holletjes had) maar weer 20 tot 30 jaar uitzieken met alle mutaties die hier uit voortvloeien.
Eindelijk zijn die konijntjes weer een beetje gezond, krijgen we deze verschrikkelijke doodsstrijd. Deze beestjes zijn aaibaar, voedselrijk makkelijk jaagbaar waarop het wildsysteem zichzelf ook in stand kan houden. Eet meer wild konijn.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #262203 | 28-02-2018 21:03 | Nico de Geit
Dit soort experimenten loopt vaak fout: de gevolgen zijn onvoorspelbaar, het kan op een plaats terecht komen waar je het niet wilt hebben en het kan effecten hebben die niet zijn voorzien. En, het kan niet worden teruggedraaid of gestopt.
Nico de Geit's avatar
| #262206 | 28-02-2018 22:52 | G.B. Wolf
Is het niet veel slimmer om natuurlijke vijanden van konijnen te introduceren, bijvoorbeeld buizerds en/of haviken? Het duurt dan wel even, maar zodra een natuurlijk evenwicht is bereikt, zullen konijnen en hun natuurlijke vijanden elkaar in evenwicht houden.
Beter als rotzooien met chemische troep, wat toch meestal uit de hand loopt.
Kijk maar naar het probleem van de kamelen en dromedarissen in Australië. Dat is nu ook gierend uit de hand gelopen, er zijn er miljoenen in het wild en geen natuurlijke vijanden.
G.B. Wolf's avatar
| #262207 | 28-02-2018 23:11 | ouwe knar
om natuurlijke vijanden van konijnen te introduceren, bijvoorbeeld buizerds en/of haviken?
Die roofvogels kunnen ook weer eigenaardige effecten oproepen. Wat gaan ze bijvoorbeeld doen als alle konijnen hapjes op zijn???

Je zou kunnen stellen dat Nieuw-Zeelanders ondankbare etters zijn. Zoveel mooi wild om op te eten en het links laten liggen. In plaats daarvan kloten ze met een virus, dat de hoeveelheid in de schoot geworpen eten doet afnemen.
Een roofdier zou wel raad weten met al die buitenkansjes.
Oh, sorry, de mens is geen roofdier. 't fenomeen kan met behulp van vitamine B12 pillies zelfs overleven zonder dierlijke voedselbronnen. Knap hoor ;)
ouwe knar's avatar
| #262210 | 01-03-2018 00:50 | G.B. Wolf
Die roofvogels kunnen ook weer eigenaardige effecten oproepen. Wat gaan ze bijvoorbeeld doen als alle konijnen hapjes op zijn?

Dan gaan ze dood en zal die populatie weer verkleinen. Dat is het mooie van natuur, dat brengt zich vanzelf in evenwicht. Ik verwacht niet, dat zij zich aan -ik noem maar een zijstraat- kiwi's zullen vergrijpen, want die kennen ze niet, al zal er heus wel eens een slachtoffer -anders dan een konijn- vallen onder andere soorten.

Hetzelfde neem ik hier in mijn achtertuin waar: Sinds kraaien, eksters, roeken en ander zwart gespuis beschermd zijn, zie -en hoor- ik steeds minder zangvogels. Mussen heb ik al 7 jaar niet meer gezien. Die worden allemaal opgevreten door die boeven. Ik had vroeger jaar-in-jaar-uit een complete kolonie mussen in de tuin. Opgegeten enverdwenen. Vroeger werden kraaien e.d. afgeschoten door de boeren en die hielden de boel aardig onder controle. Dat mag niet meer, met als gevolg dat kleinere vogels verdwijnen.
G.B. Wolf's avatar
| #262223 | 01-03-2018 12:12 | River
Ik heb even alle reacties meegelezen... heb hier op het moment niet echt veel aan toe te voegen. Alles dat er meteen bij mij op kwam is al gezegt.
Alleen over de zangvogels en de mussen... ik vrees dat die vooral zijn verdwenen doordat ze minder geschikte leefruimte en vooral minder eten ter beschikking hebben. Doordat zoveel wordt doodgespoten aan ongewenste gewassen (in de volsmond ONKRUID genoemd) en ook aan insecten hebben de vogeltjes niet meer genoeg te eten.
Wat ook nog een rol lijkt te spelen hierbij is dat de vogeltjes minder broedplaatsen hebben en door al die landbouwvergiffen ook nog eens of zelf vergiftigt of onvruchtbaar worden.
River's avatar
aanmelden / inloggen