Door community (initieel Antares), Op vri 14 apr 2017 18:02, 2 reacties,    

Noord-Korea in het nauw, het omgekeerde zou helpenAnalyses over Noord-Korea worden omgeven met speculaties over wat China zal doen en of de Chinezen het opstandige land zullen blijven steunen. Vaak wordt daarbij vergeten dat China de volgende zal zijn mocht Noord-Korea niet blijven bestaan.

Drie keer heeft Noord-Korea aangeboden om hun nucleaire programma te staken in ruil voor het uitblijven van gezamenlijke Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militaire oefeningen voor de kust van Noord-Korea. Tot drie keer toe werd het aanbod direct van tafel geveegd: in 2015, in 2016 en in maart 2017. Ook de steun die China wil geven aan het begeleiden van onderhandelingen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten heeft de Amerikanen niet op andere gedachten gebracht.

Noord-Korea streeft ernaar om de lasten van het onderhouden van hun leger te verminderen. Het zuiden van Korea was traditioneel meer agrarisch ingericht terwijl het noorden voornamelijk over industrie beschikte. Slechts 17% van het oppervlak van Noord-Korea is geschikt om gewassen te verbouwen en de tijd waarin de rijstoogst kan worden binnengehaald is bovendien kort. De oefeningen waardoor Noord-Korea zich ertoe gedwongen ziet om hun leger te mobiliseren en paraat te houden vinden altijd plaats in april/mei en augustus, de enige maanden waarin kan worden geoogst. Door over te stappen van een conventionele naar een nucleaire afschrikking hoopt Kim Jong-un de druk van de mobilistatie op de beschikbaarheid van mankracht drastisch te kunnen verminderen waardoor meer mensen beschikbaar zullen komen om de oogst binnen te halen. Daarnaast zouden ook de financiële lasten van een nucleaire afschrikking lager uitvallen dan van het huidige grootschalige conventionele leger.

De ironie van de situatie is dat de Amerikanen het probleem van een Noord-Koreaanse dreiging kunnen wegnemen door geen oefeningen voor de kust van Noord-Korea meer te houden maar in plaats daarvan exact de stappen ondernemen waardoor Noord-Korea nog banger zal worden voor de Amerikanen, namelijk door de oefeningen kracht bij te zetten met de dreiging voorbarig militair te zullen ingrijpen. Noord-Korea heeft daardoor nog meer reden om niet van zijn nucleaire programma te willen afzien.

Kim Jong-un heeft verklaard dat Noord-Korea nooit een nucleair wapen zal inzetten als het niet wordt aangevallen en nooit tegen een land dat niet zelf over nucleaire wapens beschikt.
Annotaties:
| #259322 | 14-04-2017 23:45 | jantjeuitnederland
Noord-Korea is toch een van de weinige landen (het enige land) die niet onder controle van de VS/rotschilds (h expres weggelaten) staat qua centrale bank?
jantjeuitnederland's avatar
| #259323 | 14-04-2017 23:49 | Donkerdoorn
Is dat een retorische vraag?
Donkerdoorn's avatar
aanmelden / inloggen