Door community (initieel Appie), Op don 10 apr 2014 20:34, 3 reacties, nieuws

Nu bewezen: Tamiflu is weggegooid geld


Virusremmer nog minder effectief dan gedacht

De virusremmer Tamiflu verkort de duur van het gemiddelde griepje van 7 dagen naar 6,3 dagen. Dat blijkt uit een uitgebreide overzichtsstudie van de Cochrane Collaboration, een internationaal samenwerkingsverband van wetenschappers.

De wetenschappers legden de resultaten van 20 klinische trials naast elkaar en keken naar het effect van Tamiflu op verschillende uitkomsten: de ziekteduur, ziekenhuisopnames, complicaties, longontsteking, bronchitis, bijholteontsteking, middenoorontsteking, bijwerkingen en preventieve werking.

Behalve voor de iets kortere duur van de ziekte waren er geen verschillen in genoemde uitkomsten tussen mensen die Tamiflu wel en degenen die het niet gebruikten. Wel vonden de onderzoekers bijwerkingen van het middel, zoals misselijkheid, braken, psychiatrische effecten en nierproblemen.

Tamiflu blijkt wel griepsymptomen te voorkomen, maar had geen effect op de werkelijke aanwezigheid van het griepvirus of andere griepachtige ziekten. Het middel pakt dus niet het virus zélf aan, maar bestrijdt voornamelijk de symptomen.

Al eerder waren er aanwijzingen dat het middel niet zo effectief was als gedacht, maar nu had de Cochrane Collaboration ook toegang tot studies gedaan door farmaceutische bedrijven zelf. Veel overheden hebben voorraden aangelegd voor het geval dat er een grote epidemie uitbreekt.

Tamiflu is een neuraminidaseremmer. Het mechanisme dat volgens de fabrikant verantwoordelijk is voor het virusremmende effect is echter niet in overeenstemming met de gevonden klinische resultaten. De onderzoekers van de Cochrane Collaboration adviseren daarom een zorgvuldige afweging te maken van de voor- en nadelen van het middel.

Bron: Cochrane Library
Annotaties:
| #213557 | 10-04-2014 21:16 | Appie
Het gerespecteerde Cochrane Review onderzoeksnetwerk en de British Medical Journal zijn met een rapport gekomen waarin zij claimen dat er onvoldoende bewijs is voor de werking van het griepmedicijn Tamiflu.

Aan het rapport ging een jarenlang getrouwtrek vooraf, omdat fabrikant Roche het onderzoeksteam geen toegang wilde geven tot de Tamiflu gegevens. Volgens het rapport doet Tamiflu niet meer dan een paracetamolletje. Volgens Roche is het medicijn wel degelijk effectief en zijn voor het onderzoek 'de verkeerde statistieken' gebruikt. Dat schrijft BBC News Health in een artikel waarin voor- en tegenstanders aan het woord komen.

Verschillende landen, waaronder Nederland, hebben grote voorraden Tamiflu ingeslagen in anticipatie op een mogelijke griepepidemie. Daar zijn tientallen zo niet honderden miljoenen euro's mee gemoeid.


Bron Foodlog
Appie's avatar
| #213585 | 11-04-2014 16:02 | Saljoet
Waarschijnlijk is er nix te verdienen aan vitamine C waardoor ze steeds weer met allerlei chemische troep komen tegen een normaal en regelmatig terugkerend ongemak.
http://www.lunteren.com/nl/Nieuws/Eten-en-gezondheid/HogedosisVitamineCkangriepdebaas/
Saljoet's avatar
| #213596 | 11-04-2014 21:20 | ffloor
Overigens is paracetamol een zéér gevaarlijk pilletje: dat komt omdat de werkingsgraad - en de vergiftigingsgraad wel zo vlak naast elkaar liggen en met slechts een hèèl ietsje erbij dan blaas jij je lever op: en zonder lever kun je niet.
Deze beide waarschuwingen staan NIET zo expliciet in de bijsluiter, waar bijkomt dat het "onschuldige spul" in elke zichzelf respecterende supermarkt wel te koop zal zijn: OOK aan kinderen.

Vermoedelijk is met Tamiflu dan ook iets dergelijks het geval:
http://zaplog.nl/zaplog/article/tamiflu_dodelijk
wat mogelijk verklaart dat Rôche zo benauwd is om de juiste onderzoekgegevens (lees: dode vrijwilligers?) te verstrekken?
't Is maar een veronderstelling hoor.
aanmelden / inloggen