Door Witte Haai, Op woe 14 jan 2015 19:05, 5 reacties, citaat / intro / linkdump

Nu stort de koperprijs in en dat is slecht nieuws voor de wereldeconomie

De olieprijs maakt op de financiële markten een nieuw slachtoffer en dat is koper. Het metaal ging vannacht 6% lager en noteert op zijn laagste stand in 4 jaar tijd.


Waarom de prijs van koper daalt is niet meteen duidelijk; er zijn 2 theorieën:

- De lage olieprijs en dalende energiekosten voeden de speculatie dat de kopermijnen hun productie zullen opvoeren en het aanbod zullen vergroten.
- De wereldeconomie vertraagt, waardoor de vraag naar koper daalt. Volgens Bloomberg wijst een naar beneden bijgestelde globale groeiverwachting in een recent rapport van de Wereldbank alvast in die richting.

Wat er ook van zij, grondstoffen noteren...
Annotaties:
| #227362 | 14-01-2015 19:28 | Ness
Mensen beginnen zich te realiseren dat koper het meest belangrijke metaal is en schaars begint te worden. Toch is voor eventuele wederopbouw na een gruwelijke crisis + evt oorlog als eerste koper nodig. Van goud kun je geen electriciteitdraadjes maken. Dus om die koperkopers een hak te zetten gebeurt nu hetzelfde met koper als wat eerst met goud werd gedaan: het wordt met opzet in prijs verlaagd zodat het bezit van koper niet langer lucratief is. Dan komt het weer los op de markt en kunnen de planeetvretertjes hun slag slaan, lekker goedkoop.
Ness's avatar
| #227371 | 14-01-2015 21:32 | Argwaan
Staal is ook niet onbelangrijk in deze redenering. Een spoorweg met materieel bevat aanzienlijk meet staal dan koper.
Apparaten bevatten ook meer staal dan koper. Neemt niet weg dat koper schaarser kan zijn dan staal, ik heb daar geen zicht op.
Goud wordt in de electronica ook heel veel toegepast, o.a. voor connectors, IC's, schakelaars, vergulde printsporen.
Argwaan's avatar
| #227377 | 14-01-2015 22:22 | Hans
Koper werd de afgelopen 12 maanden al 10% goedkoper (pun intended)
Hans's avatar
| #227388 | 15-01-2015 00:34 | Ness
Off topic: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1106382/Europe-plunged-energy-crisis-Russia-cuts-gas-supply-Ukraine.html er is nog wat meer ingestort dan de koperprijs, nl de gasdruk op de pijpleidingen vanuit Rusland. Met 60%.
Ness's avatar
| #227432 | 15-01-2015 18:25 | ffloor
In mijn jongere jaren is wel 25 ton zuiver koperdraad door mijn vingers heengegaan en ik kan je wel vertellen dat de koperprijs wordt bepaald door de actuele oorlogsvooruitzichten, noem het termijnhandel of zoiets maar hiero wordt dus de prijs bepaald - en dat is niet zozeer de grondstof want er zit de eerste 12000 jaar nog wel genoeg van in de bodem!
Vandaag de dag maken we vrijwel geen transformatoren meer: kleine kastjes 10% van de grootte van een koper/ijzertransformator doen hetzelfde werk en wegen haast niks.
Zonder koper kunnen we niet: het 'smorgens laten doorlopen van de koudwaterkraan doe je bij plastic leidingen (=de meeste nieuwe huizen) - maar onze normale koperbehoefte wordt al gedekt met normale koperen buizen en de boiler in de Senseo, zonder koperleidingen in je huis ontstaat maagkanker door bacillenwoekering. Je kunt jouw kroost dus nergens beter mee beveiligen dan koperen eetgerei en drinkbeker (bij de kringloop).
Zelfs de Bijbel noemt al een koperberg bij plaatsnaam onder de toevoeging: "...daar zult gij uw koper delven" en de reden ervan was de anti-bacteriële werking die van meegebrachte Egyptische metalenkennis hun een voorsprong qua populatie moesten geven: http://zaplog.nl/zaplog/article/de_nieuwe_penicilline_koperen_trapleuningen_ja_echt

Over staal kan ik je nog melden dat Philips van de idee om kasten van dvd-spelers met een staalplaat te overkapselen is afgestapt: ze konden een aanzienlijke kostenbesparing bereiken door een plastic kap die binnenin met zilververf was bespoten. Stond in DFT - maar nóg goedkoper bleek het te zijn om die héle consumentendivisie maar helemaal af te stoten want dvd/usb-afspelers met ingebouwde stereoversterkers en met meegeleverde luidsprekers voor 49,- eurootjes maar bij Blokker: dat kostte bij hun de materiaalkosten allèèn al. Dan kun je wel meteen ermee ophouden ja.
aanmelden / inloggen