Door P.uncia, Op don 17 maa 2011 18:43, 0 reacties,    

Obesitas bij kinderen neemt toe in ontwikkelingslandenHet aantal zwaarlijvige Afrikaanse kinderen onder de vijf jaar is in 20 jaar verdrievoudigd tot 13,5 miljoen, zei het VN gezondheidsagentschap op woensdag, en waarschuwde voor obesitas problemen bij kinderen in ontwikkelingslanden.

Slechte voeding, lage aantallen borstvoeding en een levensstijl met weinig lichaamsbeweging waren grotendeels de schuldige aan de sterke stijging van kinderen met overgewicht in de ontwikkelingslanden, zei de World Health Organisation.

In Afrika steeg het aantal van vier miljoen in 1990 tot 13,5 miljoen in 2010, een stijging van 4 procent tot 8,5 procent van de totale bevolking die jonger dan vijf jaar is. In Azië was de overeenkomstige toename over dezelfde periode van 3,2 procent tot 4,9 procent.

"De reden waarom kinderen overgewicht krijgen is omdat ze steeds minder lichaamsbeweging hebben of minder actief zijn en het voedsel dat ze krijgen overstijgt hun behoeften", zegt Francesco Branca, directeur van voeding voor gezondheid en ontwikkeling van de WHO.

Kinderen krijgen hoog energierijk voedsel dat laag is aan essentiële vitaminen en mineralen maar overladen is met suiker en vet, merkte hij op.

"Wat we hebben gezien in de ontwikkelingslanden is dat het aanbod van voedsel de kant opgaat van hoogst geraffineerd industrieel voedsel dat vaak een zeer hoog gehalte aan suiker en vet heeft", zei Branca.

Het probleem werd nog verergerd door een trend van lagere aantallen borstvoeding, zei hij. Slechte voeding onder de moeders resulteerde ook vaak in pasgeborenen met een laag geboortegewicht van minder dan 2,5 kg, die zijn gevoelig voor overgewicht later in het leven, zei Branca.

"Vaak hebben we de combinatie van kinderen met een laag geboortegewicht, die gemakkelijker kinderen met overgewicht worden”, zei hij en voegde toe dat "kinderen met een zeer laag geboortegewicht minder in staat zijn om met hoog energierijk voedsel om te gaan".

Het VN gezondheidsagentschap publiceerde in januari een reeks aanbevelingen die gericht zijn op het verlagen van obesitas bij kinderen, waaronder een oproep aan regeringen om junkfood in scholen en speeltuinen te verbieden.
Annotaties:
aanmelden / inloggen