Door Hans, Op maa 26 mei 2008 05:12, 10 reacties,    

Olie- en energiebulletin (week 21)

Headlines
- Dure olie raakt ons in de portemonnee
- Energiewaakhond IEA waarschuwt voor tegenvallende olieproduktie
- Olieprijs stijgt tot boven de 135 dollar, OPEC kan er niets aan doen

Olie
Het Amerikaanse Congres houdt OPEC verantwoordelijk voor de prijsstijging van aardolie en wil de organisatie of individuele leden aanklagen.
Men denkt dat de prijs alleen bepaald wordt door het aanbod en niet door de stijgende vraag.
President Bush zal de voorgestelde wet met zijn veto torpederen.
De Iraakse regering heeft aangekondigd dat het land veel meer oliereserves heeft dan tot nu toe aangenomen.
Irak zou zelfs meer olie hebben dan Saoedie-Arabië.
Olieproducent Mexico (geen OPEC-lid) is nu definitief zijn produktiepiek gepasseerd. In april daalde de Mexicaanse olieproduktie met 13% t.o.v. april 2007. Het was de scherpste daling in de afgelopen 12 jaar. Over de eerste 4 maanden daalde de Mexicaanse produktie met 9%. De opbrengst uit het grootste olieveld, Cantarell, zakte met 26% in één jaar tijd.
Op Jamaica maakt men zich ook zorgen om peakoil.
Er zijn optimisten die beweren dat de huidige prijsstijging slechts door speculanten veroorzaakt wordt. Volg de discussie over de olie-bubble via Energybulletin.net en hier.


Nieuw op het Zaplog zijn de no-peakers. Een aantal fanatieke complottisten zien ook in peakoil een samenzwering van de NWO en de OPEC. De komende maanden kunnen we nog meer verwachten uit deze hoek.

Gas
Gail Tverberg verdiepte zich in de Amerikaanse aardgasproduktie. Er kunnen grote hoeveelheden gas gewonnen worden op andere plaatsen (poreus zandsteen, steenkoollagen enz.) Niettemin zullen ook deze voorraden snel opraken.
In Rusland gaan stemmen op om minder aardgas te exporteren en het te reserveren voor binnelands gebruik.
In de VS stijgt de prijs van aardgas met 6,8% deze week. Binnenkort wordt de 12 dollar-grens doorbroken.
De zware industrie in de VS klaagt over de stijgende prijs van aardgas.


Kernenergie
President Bush wordt door een Republikeinse afgevaardigde uit Florida op zijn vingers getikt voor de kernenergiedeal die hij met de Saoedi's sloot. Mrs. Ros-Lehtinen is helemaal niet blij dat de Saoedi's beloond worden als ze weigeren de olieproduktie te verhogen. En ze maakt zich zorgen over nog meer kerncentrales en uranium in de achtertuin van Israel.
Egypte (dat nauwelijks olie heeft) wil trouwens ook meer kerncentrales. Het International Institute for Strategic Studies (enge Britse denktank) heeft een verontrustend rapport gepubliceerd.
De EU wil ook meer kernenergie gaan gebruiken om minder afhankelijk te worden van Russische gasleveranties.

Overig nieuws
De 5 grote oliemaatschappijen van de wereld (Exxon, Shell, BP, Chevron en Conoco) bezitten nog slechts 6 procent van de oliereserves van de wereld. De rest is in handen van genationaliseerde oliemaatschappijen.
In Indonesie zijn de brandstofprijzen met 30% verhoogd, dit leidt onherroepelijk tot protesten.

Opmerkelijk
In maart 2008 werden er in de VS minder kilometers gereden. Het gezamenlijke wagenpark van de VS was 4,3% korter aan het rijden dan in maart 2007. Dat is voor het eerst sinds 1979, dat er in maart minder werd gereden.
Er werd 11 miljard mijl minder gereden en dat is de grootste daling per maand in de gehele geschiedenis.
Peakoil veroorzaakt zware klappen in de luchtvaartsector. Drie keer raden welke sector daarna aan de beurt is.
Annotaties:
| #26205 | 26-05-2008 08:17 | Patman
"Nieuw op het Zaplog zijn de no-peakers. Een aantal fanatieke complottisten zien ook in peakoil een samenzwering van de NWO en de OPEC. De komende maanden kunnen we nog meer verwachten uit deze hoek."


Ho ho, niet zo snel.... Het is gek genoeg 'wetenschappelijk' beter te bewijzen dat olie abiotisch is, dan dat het fossiel is!

Er stond laatst op grenswetenschap een prima stuk daarover, zou ik wel op Zapruder willen hebben...
Patman's avatar
| #26206 | 26-05-2008 08:36 | ron1872
Nieuw op het Zaplog zijn de no-peakers. Een aantal fanatieke complottisten zien ook in peakoil een samenzwering van de NWO en de OPEC. De komende maanden kunnen we nog meer verwachten uit deze hoek.


Ik voelde me toch wel een beetje aangesproken door dit zinnetje!

De Peak in de huidige olievoorraden waarover Hans regelmatig bericht is een feit wat ook wetenschappers niet ontkennen en er ook op de MSM ronduit voor uitkomen. Dat zijn dus harde feiten waar je (ik zou haast willen zeggen: helaas) gelijk in hebt. Dit zullen we onder ogen moeten gaan zien en het is goed dat het onder de aandacht blijft komen.

Waar ik alleen wel zo mijn twijfels over heb is het feit dat er toch iets anders is, wat kennelijk niet naar buiten gebracht wordt. De olievoorraden in Centraal Azië zouden volgens het Grand Chessboard van Brezinski enorm moeten zijn. De Amerikanen spenderen werkelijk miljarden om dat gebied onder controle te krijgen. Volgens officiële rapportages zit er in dat gebied alleen veel minder olie dan aangenomen wordt. Waarom dan toch die moeite van de Amerikanen, naast het geopolitieke en strategische aspect?

Daarnaast heb ik ook het idee dat er meer speelt rond de Magnetische Motor, waar toch de nodige geslaagde experimenten mee zijn gedaan en werkende prototypes van zijn. Het exportverbod van een werkende grotere versie die in Australië is gemaakt, is heel vreemd.

Ik ben dus zeker geen no-peaker, maar volg de discussie met belangstelling, maar wel open-minded en op een kritische manier.
ron1872's avatar
| #26209 | 26-05-2008 08:54 | Inanna
Ho ho, niet zo snel.... Het is gek genoeg 'wetenschappelijk' beter te bewijzen dat olie abiotisch is, dan dat het fossiel is!


?????
Inanna's avatar
| #26213 | 26-05-2008 09:38 | Hans
@patman: u vraagt en wij draaien.
morgen een kritisch stukje over de abiotische olie ;-)
Hans's avatar
| #26216 | 26-05-2008 09:59 | Patman
Haha, bijt dan eerst hier maar eens je tanden op stuk... ;)

http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1811

Veel succes... :)

Abiotische olie vergelijken met no-plane theorieën is dus niet zo makkelijk. No-plane theorieen zijn op geen enkele manier onderbouwd, abiotische olie is vrij serieus onderzocht.
Patman's avatar
| #26263 | 26-05-2008 14:47 | Hans
Update: de prijs van aadgas in de VS is inmiddels tot boven de $12 gestegen.
Hans's avatar
| #26267 | 26-05-2008 16:18 | Nostro Nazus
Irak zou zelfs meer olie hebben dan Saoedie-Arabië.

Dit is een zeer belangrijk gegeven......Het schijnt dat Irak gesticht is als bewaker van de enorme olie-voorraden van dat land...Er schijnt afgesproken te zijn dat deze olie nooit op de markt mag komen....

Saddam ging hier tegen in....dit was wellicht de reden waarom Bush senior hem er in naaide ten tijde van de 1e golfoorlog....Saddam had toestemming gekregen voor het aanpakken van de Koeweities, na de diefstal dmv schuine booringen....Vervolgens kwam er geproduceerde propaganda betreft coefeuze-babies....enz enz....

Na verraad van de oppositie door Bush, hebben zij het land verder gekweld met olie-imbargo's....ofwel het dichthouden van de kraan.....
Nostro Nazus's avatar
| #26275 | 26-05-2008 17:44 | Hans
Op is op Nostro. Zelfs de Iraakse oliebronnen zullen ooit pieken en dan zal de produktie afnemen.
Maar tot die tijd zal jij nog heel veel geld betalen om op 's Heerens wegen te mogen rondrijden in je gepoetste blikkie.
Hans's avatar
| #26282 | 26-05-2008 18:06 | komodo
Op is op Nostro. Zelfs de Iraakse oliebronnen zullen ooit pieken en dan zal de produktie afnemen.


Ik denk dat dat nog maar de vraag is.

Hoe zit het met de olieproductie_dooe_bacterien en olie_is/zijn_geen_dode_beesten_en_planten theorien ?

Daarvan is volgens mij net zo veel bewezen als het olie_is/zijn_platgedrukte_dode_planten_en_dieren verhaal.
komodo's avatar
| #26361 | 26-05-2008 23:34 | keuleniscool
Er is brandstof genoeg !
De oplossing is fusie-energie !
zie voor meer info... ………. http://www.fusie-energie.nl

men zoekt niet naar een goede oplossing .
Het is vijf over twaalf
en de hoogste tijd om zeer veel in fusie energie te investeren !
aanmelden / inloggen