Door P.uncia, Op zon 12 feb 2012 18:27, 2 reacties,    

Olieprijzen stijgen, zegt OPECEr wordt verwacht dat de olieprijzen zullen stijgen nu een verbeterde Amerikaanse economie en de geopolitieke risico's in het Midden-Oosten invloed hebben op de markten, zei OPEC.

De Organisatie van Olie Exporterende Landen was in zijn maandelijkse marktverslag voor februari van mening dat de prijzen omhoog gingen. Dit, zei de OPEC, werd toegeschreven aan een "rijzende" Amerikaanse economie en "nieuw leven ingeblazen geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten die hielpen om de risicopremie van ruwe olie prijzen te verhogen".

Het voegde er echter aan toe dat voor 2012 de vraag naar olie van 1 miljoen vaten per dag zou dalen tot 900.000 vaten per dag. Het kartel zei dat iets van zijn optimisme werd gedrukt door de onzekerheid in de economische levensvatbaarheid en de krediet afwaarderingen voor een aantal Europese landen.

"De recente economische tegenslagen hebben de wereldwijde vraag naar verwachting verlaagd", zei OPEC. OPEC zei dat zijn leden dit jaar ongeveer 30 miljoen vaten aan de wereldwijde markt moeten leveren, een daling van de voorspelling van het januarirapport.

OPEC maakte in zijn rapport geen melding van de Europese zet om een embargo te plaatsen op ruwe olie-export uit Iran, een van de belangrijkste leden van de organisatie. Saudi-Arabië had gezegd dat het geïnteresseerd was in een evenwichtige oliemarkt en leverde garanties aan Seoul dat het zou kunnen doen zonder Iraanse ruwe olie.

Het Internationaal Energie Agentschap gaf vorig jaar opdracht aan de lidstaten om de strategische ruwe olie reserves vrij te maken vanwege tekorten uit het door oorlog verscheurde Libië. Het IEA zei dat het geen fysieke verstoringen op de oliemarkt zag als gevolg van het Iraanse wapengekletter.
Annotaties:
| #175173 | 12-02-2012 19:13 | Hans
De Europese olieprijs, Brent, is al gestegen van $112 naar $117 per vat. Komt mede door de koudegolf in Europa.
Hans's avatar
| #175191 | 12-02-2012 23:26 | doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Als je in overvloed heb,je het voor de straatstenen niet kwijt ken,is er een schaarste,je de prijzen automatisch omhoog kan gooien.Ze zitten er ook niet voor niks daarzo om die dictatortjes militarisch te ondersteunen tegen buitenlandse inversteerders.
aanmelden / inloggen