Door community (initieel Best Well), Op zon 12 nov 2017 12:40, 0 reacties, nieuws

Omtzigt souffleerde, hij dicteerde niet

De zaken in het juiste perspectief blijven bekijken:Bassiehof - Domme actie Pieter Omtzigt weegt niet op tegen kwaadaardigheid NRC Handelsblad

Hele domme actie van CDA Kamerlid Pieter Omtzigt. Het souffleren van een dubieuze MH17-getuige is een stevige knauw voor zijn geloofwaardigheid in dit dossier. Maar let wel: Omtzigt souffleerde, hij dicteerde niet zoals NRC Handelsblad zaterdag stelt. De wankelmoedige Alexandr A. meldde zich bij Omtzigt en niet andersom. Journaliste Hella Hueck die aanwezig was bij de bijeenkomst heeft daar inmiddels ook iets over gezegd. Laat onverlet dat Omtzigt zich lelijk in de vingers heeft gesneden gezien zijn eerdere inspanningen: het achterhalen van het geheime Kiev-memo, het ontbreken van de primaire radarbeelden en bovendien de karaktermoord op professor George Maat. Het was met name Omtzigt — en niet de regering, die werkte juist tegen — die op deze punten de onderste steen boven probeerde te halen. Het frame dat NRC Handelsblad om de kwestie heeft gebouwd - "Russische invloeden" staat boven het artikel - is kwalijk en riekt naar karaktermoord op de CDA'er. Er zijn namelijk 0 (schrijve nul) aanwijzingen dat Omtzigt zich voor het karretje van het Kremlin heeft laten spannen. De feiten wijzen juist de andere kant uit. Vier voorbeelden.

De dood van Sergeij Magnitsky

In 2013 schrijft Omtzigt met anderen een boek over de Russische advocaat Sergeij Magnitsky die — nadat hij fraude en corruptie in Rusland aan de orde stelde — in 2009 na martelingen overlijdt in een Russsische gevangenis. Eerder bepleitte Omtzigt een reisverbod naar Nederland voor de Russische betrokkenen. Februari 2016: Omtzigt bekritiseert in de Raad van Europa (Hij is sinds 2004 lid van de Parlementaire Assemblee) Cyprus. Cypriotische banken wasten geld van het Russische syndicaat bestaande uit criminelen en ambtenaren dat Magnitsky aan de orde stelde, wit.

De annexatie van de Krim

Voorjaar 2014, Rusland annexeert de Krim. Op woensdag 9 april 2014 dient Omtzigt cum suis een amendement in bij de Raad van Europa: Rusland dient het stemrecht in de Parlementaire Assemblee van de Raad te worden ontnomen, de Russen moeten uit belangrijke commisssies en het land mag niet meer deelnemen aan waarnemingsmissies van verkiezingen. Zijn voorstel wordt aangenomen. Moskou op zijn beurt schort de samenwerking — tot op de dag van vandaag — op.

Het Minsk Akkoord en de amnestieregeling

Donderdag 12 februari 2015. Na 14 uur onderhandelen, zijn de presidenten van Rusland, Frankrijk en Oekraïne en de Duitse bondskanselier het eens geworden over een staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne. Er ontstaat gelijk onduidelijkheid. Onder punt 5 van het akkoord garanderen de partijen 'een pardon en een amnestie door middel van de invoering van een wet die de vervolging en bestraffing verbiedt van personen in verband met gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in bepaalde districten van de provincies Donetsk en Loehansk'. Omtzigt trekt gelijk aan de bel: wat betekent dat voor de daders van het neerhalen van de MH17?

Clash Mark Rutte en Pieter Omtzigt

Woensdag 31 mei 2017. Omtzigt in debat met minister-president Mark Rutte. De CDA'er vraagt: "Rusland is al binnen drie maanden na het neerhalen van MH17 om de radarbeelden gevraagd. Russische militairen hebben op 21 juli, vier dagen na het neerhalen van MH17, gezegd dat er radarbeelden waren van twee radarstations. De radarbeelden van het tweede station zijn tot op heden nog niet ontvangen en van het eerste zijn ze niet te ontcijferen."

Rutte ontploft en verwijt Omtzigt - hier de beelden - een 'politiek nummertje' te willen maken van de aanslag op MH17.

Onheus, onwaar maar bovenal zéér kwaadaardig

Resumerend. De dood van Sergeij Magnitsky en de betrokkenheid van de Russische overheid daarbij aan de orde stellen. Na de annexatie van de Krim Russen uit de Raad van Europa willen gooien. Vraagtekens zetten bij de amnestieregeling uit het Minsk Akkoord. En ook nog eens uitgekafferd worden door je eigen minister-president omdat je vragen stelt over de haperende medewerking van Rusland aan het MH17-onderzoek.

Zijn dat nou die "Russische invloeden"? NRC Handelsblad heeft zaterdag moedwillig en tegen beter weten in de indruk gewekt dat CDA Kamerlid Pieter Omtzigt aan de leiband van het Kremlin loopt.

Dat is onheus, onwaar maar bovenal zéér kwaadaardig.

Annotaties:
aanmelden / inloggen