Door community (initieel tegengas), Op vri 7 feb 2014 00:03, 5 reacties, nieuws

Onderminister VS ‘FUCK the EU’

Op YouTube is een opname gepubliceerd van een vermeend telefoongesprek tussen twee Amerikaanse diplomaten. Een van hen, de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Victoria Nuland, zou in de video op grove wijze kritiek uiten op het nalatige optreden van de Europese Unie om te bemiddelen in Oekraïne.

In de vier minuten durende video is te horen hoe Nuland in gesprek gaat met de Amerikaanse ambassadeur in Kiev Geoffrey Pyatt over de regering van Oekraïne en, meer specifiek, over het voorstel om oppositieleider Arseniy Yatsenyuk de nieuwe premier te maken en de voormalig bokskampioen Vitaly Klitschko vicepremier.

'Ik denk niet dat Klitschko de politiek in moet gaan. Ik denk niet dat het noodzakelijk is. Ik denk niet dat het een goed idee is', zegt een stem, waarvan wordt aangenomen dat het die van Nuland is.

'Fuck the EU'
Volgens Nuland zou Yatsenyuk aan het hoofd moeten staan van de nieuwe regering en zou Klitschko niet met hem overweg kunnen. 'Het gaat gewoon niet werken', zegt ze. Nuland voegt eraan toe dat de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-moon voormalig Nederlandse ambassadeur Robert Serry zou aanstellen als zijn vertegenwoordiger in Oekraïne. 'Dat zou geweldig zijn om deze situatie aan elkaar te lijmen en de VN te laten helpen, en weet je... Fuck the EU.'

'Precies', antwoordt een mannenstem, waarvan wordt aangenomen dat hij Pyatt toebehoort. 'We moeten iets doen om het bij elkaar te houden, want je kunt er gif op innemen dat als dit gebeurt, de Russen achter de schermen zullen werken om het te torpederen.'

Het gesprek vond plaats nadat Nuland vandaag in Kiev met de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en met oppositieleiders sprak. Van die besprekingen werden geen details vrijgegeven.Demonstranten eisen nieuwe verkiezingen
Vandaag waren er opnieuw grootschalige protesten in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Tweeduizend demonstranten marcheerden naar het Oekraïense parlement met een spandoek waarop 'Wij zijn het wachten beu' stond te lezen. De demonstranten vinden dat het parlement niets onderneemt om de politieke crisis in Oekraïne op te lossen. Ze herhaalden hun eisen dat Janoekovitsj moet aftreden en dat nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Ook eisen ze een verbetering van de mensenrechtensituatie en aanpak van corruptie in het land.

Demonstraties tegen de Oekraïense regering begonnen eind november nadat Janoekovitsj besloot om een verdrag om banden met de Europese Unie te verbeteren op het laatste moment niet te ondertekenen. De pro-Europese protesten veranderden snel in protesten tegen de repressieve en corrupte regering van Janoekovitsj. Vier demonstranten kwamen tot nu toe om het leven.

Wie de YouTube-opname heeft gemaakt is niet bekend, maar Amerikaanse overheidsfunctionarissen verdenken Rusland ervan dit vertrouwelijke gesprek te hebben afgeluisterd en op internet te hebben geplaatst. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde de inhoud van de opname niet bevestigen, maar ontkende de authenticiteit van de video ook niet.

| #211013 | 07-02-2014 00:20 | tegengas
Jen Psaki: dat is wat diplomaten altijd doen, het is heel normaal.
tegengas's avatar
| #211016 | 07-02-2014 07:14 | democraatus
Eindelijk medestanders.
democraatus's avatar
| #211017 | 07-02-2014 09:46 | censuur
De NSA is natuurlijk niet de enige partij ter wereld die heel fijn van alles kunnen afluisteren... Dit is simpelweg schaken op het grote toneel...
censuur's avatar
| #211019 | 07-02-2014 11:37 | Manus
Prachtig gelekt, vast en zeker door FSB!
En steun uit onverwachte hoek: inderdaad Fuck the EU!

Maar daar zou ik aan toe willen voegen fuck the VN, fuck NATO, fuck the Worldbank, fuck the IMF, fuck the CIA, fuck the Mossad, fuck the Counsel on Foreign Relations, Fuck the Bilderberg Group, fuck the Fed, fuck the Trilateral Commission en fuck the NSA!

Of ben ik nog een zieke organisatie vergeten?
Manus's avatar
| #211021 | 07-02-2014 12:00 | Donkerdoorn
Waarmee duidelijk is wie er achter de bijzonder goed georganiseerde (buhne, stroom, Wlan, een miljoen autobanden, gewapende en geuniformeerde neonazis) protesten zitten. Binnenkort op Zap.
Donkerdoorn's avatar
aanmelden / inloggen