Door community (initieel Best Well), Op woe 17 jan 2018 20:51, 3 reacties, nieuws

‘onderschepte’ Russische bommenwerpers boven de NoordzeeMet enige regelmaat verschijnen er berichten in de Europese ‘Mainstream Media’ over ‘onderschepte’ Russische bommenwerpers boven de Noordzee.

Belgian Air Force🇧🇪 on Twitter

Afgelopen week was het de beurt aan de Belgen, omdat al onze inzetbare F-16’s in Syrië terroristen helpen gehakt te maken van Assad. Het gaat echter nooit om ‘onderscheppen’, maar steeds weer om ‘opscheppen’. Een ‘PR-exercitie’. En omdat het gaat om ‘oppositionele militaire eenheden’, is het dus propaganda. Meer in het bijzonder een poging om geld los te peuteren van de angstige burgers voor meer dingen die ‘BOEM!’ zeggen. En in het verlengde daarvan geld voor meer op Rusland zelf gerichte propaganda, waar al vele honderden miljoenen per jaar in omgaan, en het warm houden van de optie om daar middels ‘Regime-Change’ iemand aan de macht te brengen van het kaliber ‘Porochenko’, of die capabele Libische leiders…..

Daarmee is niet gezegd dat die Russische bommenwerpers ‘Fake’ zijn. Maar vanaf het moment dat ze opstijgen vanaf hun Russische basis, worden ze in de gaten gehouden. Als de Noren zin hebben belastinggeld ‘stuk te slaan’, sturen ze er een stel straaljagers op af voor een ‘Photo-Opportunity’. Al kunnen ze dan beter niet die gloednieuwe JSF sturen, want die kan niet zo hard als die bommenwerpers, als het er op aankomt. Daarna mogen de Engelsen. En uiteindelijk de Nederlanders, of de Belgen. En daar zit je dan in je cockpit, met je Kodak-Instamatic, plaatjes te schieten van je collega in formatie met een Russische bommenwerper. En goede kans dat, als het de eerste ontmoeting is die dag, dat je die Russen ziet zwaaien. De foto die de Nederlandse Overheid de wereld in stuurde als ‘bewijs’, laat overigens een Mirage zien die in formatie keurig naast die Rus hangt. Maar weten ze bij Defensie veel….

Belgian Air Force🇧🇪 on Twitter

Daarmee is niet gezegd dat er geen enkele dreiging uitgaat van dat soort strategische bommenwerpers in de nabijheid. Zoals de enorme troepenopbouw van de NAVO aan de grens met Rusland, en de frequente ‘speldenprikjes’ met schijnaanvallen op doelen in Rusland voor dat land ook bedreigend is. In de basis zijn dat soort patrouilles van strategische bommenwerpers dan ook multifunctioneel. Afhankelijk van de meegevoerde bewapening kan het onderdeel zijn van de ‘Second-Strike’ capaciteit, waardoor de tegenstander zich nog even bedenkt om middels een ‘First Strike’ een nucleair bewapende tegenstander te verrassen. Of het is niet veel meer dan ’Showing the Flag’, om te bewijzen dat je nog leeft. Dat wil zeggen, dat je nog over operationeel inzetbaar materiaal van dat kaliber beschikt, want zeker waar het ‘de Russen’ betreft meenden velen in het westen dat de ’sterkte’ van de Russische luchtmacht, marine en landmacht slechts een fractie was van wat het ‘op papier’ voorstelde. En als dat soort ideeën een eigen leven gaan leiden, en niet ‘weersproken’ worden door ‘Vlagvertoon’, kan het maar zo zijn dat die NAVO op zekere dag besluit tot een ‘First Strike’.

Dat soort psychologisch gefröbel is echter knap duur, maar als je met een ‘Rondje Noordzee’ vanaf Moermansk achter elkaar Noren, Engelsen, Belgen, Nederlanders en Duitsers weet te strikken voor een ‘Photo-Opportunity’, dan kun je spreken van een ‘hoog rendement’, in die zin dat het de NAVO-landen aanzienlijk méér kost om al die vliegtuigen vanaf verschillende bases de lucht in de sturen, met alle ‘support’, dan het die Russen kost om dat ene vliegtuig op een rondvlucht richting Noordzee te sturen. De essentie van de ‘wapenwedloop’ uit de tijd van ‘Koude Oorlog’ was dat het westen er in slaagde om ‘de Sovjets’ te verleiden tot uitgaven voor dingen die ‘BOEM!’ zeggen die hun economie niet kon dragen. Op papier gaat het ‘de Russen’ in geen duizend jaar lukken om langs die weg de NAVO-landen uit te putten. Maar de nu al onder torenhoge schulden begraven westerse economieën gaan het zelfs zonder die extra lasten geen duizend jaar meer volhouden, ben ik bang.

Afgelopen week was de wereld getuige van een ‘Reality Check’, toen op Hawaï per ongeluk het alarm afging, en iedereen werd opgeroepen de schuilkelders op te zoeken, omdat nucleaire raketten op het eiland zouden zijn afgevuurd. Ineens was het voor velen geen spelletje meer. En dan blijkt hoe gruwelijk kwetsbaar je bent als je er op vertrouwt dat die ‘hitsers’ in ‘Washington’ en ‘Brussel’ met een gerust hart hun schaduw-spelletjes kunt laten spelen uw belastinggeld. En dat je niet in veilige handen bent bij ‘Opscheppers’.
Annotaties:
| #261719 | 18-01-2018 12:10 | Nico de Geit
De TU-160 kan sneller, hoger en vooral verder vliegen dan straaljagers voor 'dicht bij de grond'. De TU-160 kan een kruisraket vervoeren met kernkop - de raket bevindt zich ik het toestel, en is dus niet zichtbaar. En zo'n ding vliegt dan even langs je grens, en je kunt daar niks aan doen.

De TU-160 heb ik nog nooit alleen zien vliegen, maar altijd onder begeleiding van twee moderne straaljagers. Maar op full speed kunnen die straaljagers er dus onmogelijk bij blijven, niet qua snelheid, niet qua hoogte en ook niet qua afgelegde afstand.

De kruisraket kan worden afgeworpen reeds ver het bereik van de vijandige radar, zoals zich bijvoorbeeld op Guam voordoet. De reactietijd als zo'n ding langs je grens vliegt is kort - minuten of korter.

Als ze de raket echt af willen werpen zijn de F-16's al aan gort geschoten voordat ze in de buurt komen. En dan ga ik er vanuit dat de luchthaven waar vandaan ze opstijgen nog niet is veranderd in een grote krater.

Vooralsnog dus alleen een rondje langs de kust, met mogelijk een kernwapen aan boord. En dat is geen kleine kernbom.
Nico de Geit's avatar
| #261720 | 18-01-2018 12:23 | Nico de Geit
Vooral dat woord 'onderscheppen' is een beetje raar. Net alsof ze uit de lucht worden geschept. Ze mogen daar vliegen en vervolgen gewoon hun koers, alsof het schepen zijn. De F-16's komen er even naast vliegen, op een kilometer afstand of zo - niet te dichtbij want dat is gevaarlijk.

Ik lees nooit iets over de begeleiding die zo'n vliegtuig altijd heeft. En ook nooit dat het sneller, hoger en verder kan 'dan die van ons'. En ook niks over dat mogelijke kernwapen aan boord.

Ze komen niet om één raketje af te werpen. Als ze komen schieten ze alles aan gort. Het gaat om het gebaar: zij kunnen ook dichtbij komen, net als de VS doet aan de grenzen van de Russische Federatie (inclusief satellieten aan beide zijden).
Nico de Geit's avatar
| #261721 | 18-01-2018 12:25 | Nico de Geit
De indruk wordt gewekt dat er een enkel vliegtuig voorbij komt, niet een complete vloot met enorme vuurkracht.
Nico de Geit's avatar
aanmelden / inloggen