Door community (initieel P.uncia), Op zat 4 jun 2011 14:16, 5 reacties, nieuws

Onderzoek EHEC leidt naar restaurant in LübeckEen restaurant in de Duitse stad Lübeck komt meer en meer voor het voetlicht als een mogelijke bron van de infecties met de EHEC-bacterie. Ook deskundigen van de Europese Unie wachten op testresultaten uit het eethuis. Het magazine Focus wijst op de Hamburgse havenfeesten van begin mei als mogelijk startpunt van de infectie.

In het restaurant in Lübeck zouden 17 mensen geweest zijn die besmet bleken met de EHEC-bacterie. De zaak zou al bezoek hebben gekregen van het Robert Koch-Institut (RKI) en van het Duits Instituut voor Risico-Inschatting (BfR). Een woordvoerster van het RKI en een vertegenwoordiger van het ministerie in Kiel bevestigden dat een team van het RKI in Lübeck is geweest. Details over hun bevindingen gaven ze voorlopig niet.

Beslissende aanwijzing

Volgens de Lübecker Nachrichten zijn in het eethuis 17 mensen met EHEC besmet geraakt. De leveranciersketen kan mogelijk beslissende aanwijzingen geven over de manier waarop de ziekteverwekker in omloop is geraakt, zo citeerde het blad Werner Solbach, microbioloog aan het Universitair Ziekenhuis van Sleeswijk-Holstein.

De Süddeutsche Zeitung online berichtte eerder dat 34 vrouwen van de Duitse vakbond van fiscale ambtenaren elkaar van 12 tot 14 mei in Lübeck hadden ontmoet. Minstens acht van hen hebben daarna de EHEC-kiem opgelopen en één van hen is gestorven.

Het ministerie van Landbouw van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein bestempelde de berichten als overtrokken. "Wij hebben geen heet spoor", zei minister-president Christian Seyfert. De woordvoerder van het landbouwministerie beklemtoonde dat er meerdere onderzoeken naar de oorsprong van de ziekte lopen.

Havenfeesten

Het magazine Focus denkt dat de EHEC-infectie op de Hamburgse havenfeesten kan begonnen zijn. Volgens Focus zijn de Hamburgse havenfeesten van 6 tot 8 mei een favoriete piste van het RKI. Het RKI zelf was niet bereikbaar voor een reactie. De havenfeesten hebben zowat 1,5 miljoen mensen gelokt. Goed een week daarna zijn de eerste patiënten in het Universitair Ziekenhuis Hamburg-Eppendorf aangekomen. De tijdsspanne tot het feest is typisch voor het verloop van een ziekte door EHEC.

Groenten

Er zijn meer dan 2.000 EHEC-infecties en verdachte gevallen. Duitsland adviseert geen rauwe groenten te eten, vooral geen tomaten, komkommers en sla, maar volgens Italiaanse wetenschappers van een laboratorium gespecialiseerd in de E.colibacterie is er geen wetenschappelijk bewijs dat die de besmettingsbron zijn. Uit Duits onderzoek onder de mensen die de infectie hebben opgelopen is gebleken, dat 95 procent zeker een van die drie groenten had gegeten.

Vlees

De infecties zouden ook hun oorsprong in vlees kunnen hebben, zegt Donato Greco van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. "De (ziekte)verwekker is gewoonlijk in de darmen van runderen te vinden en daarmee ook in rood vlees zowel ook als in tartaar en slecht gekookte hamburgers", aldus Greco. Als rundvee de bron kan zijn van de gevaarlijke bacterie, kan dit ook te maken hebben met de massale toevoeging van antibiotica aan veevoeder, voegde de deskundige eraan toe. Daardoor zijn bacteriën bijkomend resistent geworden.

Dertien landen

De EHEC-besmetting werd intussen vastgesteld bij mensen in dertien landen aangetroffen. België is daar nog niet bij. Er is nog geen behandelmethode voor de infecties gevonden. Duitsland heeft een landelijk register geopend waarin alle behandelresultaten worden verzameld om ze beter te kunnen vergelijken.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten laten de import van komkommers, sla en tomaten uit Duitsland en Spanje nog steeds toe, maar gaan de groenten wel nauwlettend inspecteren. "De aanvoer van voedsel naar de VS is niet in gevaar, maar als voorzorgsmaatregel stelt de FDA wel importcontroles in", verduidelijkte David Elder van het Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenagentschap FDA. Alle ladingen komkommers, tomaten en sla uit Duitsland en Spanje zullen getest worden.

"Elk product dat positief test zal niet toegelaten worden op Amerikaanse bodem", vervolgde Elder, die nog aangaf dat slechts 0,2 procent van alle groente en fruit in de VS uit Spanje en Duitsland komt.

Een woordvoerder van de Amerikaanse Ziektepreventie- en controlecentra liet intussen verstaan dat het aantal verdachte zieken in de VS is opgelopen tot zes. In vier van de gevallen gaat het om mensen die recent in Noord-Duitsland waren. De twee anderen zijn Amerikaanse militairen gestationeerd in Duitsland.
Annotaties:
| #139428 | 04-06-2011 16:24 | Rikk
Staan de vaccinaties al klaar?
Rikk's avatar
| #139439 | 04-06-2011 21:24 | luit
men blijft zoeken naar een zondebok.
alles om maar te voorkomen dat onze huidige landbouwmethoden eens kritisch worden bekeken.
| #139546 | 06-06-2011 04:52 | tegengas
Ze hebben een spoor naar een Taugé producent in Duitsland.
http://news.sky.com/skynews/Article/201009116006195

Ik heb kort geleden ook Taugé gegeten, ik had ze wel mee gebakken met de zelfgemaakte nasi.
tegengas's avatar
| #139553 | 06-06-2011 08:32 | Make_over
Ik sluit me aan bij luit.
Make_over's avatar
| #139565 | 06-06-2011 11:56 | Paul2
Volgens het Duitse ministerie van Landbouw is deze kiemgroente geteeld op een biologische boerderij in Bienenbüttel, een dorp in de deelstaat Nedersaksen.

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/299209/EUministers-in-crisisberaad-over-EHECbacterie.htm
aanmelden / inloggen