Door community (initieel Witte Haai), Op vri 8 feb 2013 21:16, 0 reacties, nieuws

Onderzoek naar vaccin om narcolepsiegevallen

Er wordt kritisch gekeken naar een ingrediënt van een griepvaccin van GlaxoSmithKline omdat er steeds meer bewijs komt voor een verband tussen de prik en narcolepsie.


Het ingrediënt, AS03, is een zogeheten adjuvant, een stof die de immunogeniciteit van antigenen versterkt.

AS03 werd tussen 2009 en 2010 veel gebruikt in Europa tegen de Mexicaanse griep. Het ingrediënt wordt ook gebruikt voor een griepprik van GlaxoSmithKline die in november vorig jaar is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Immuunrespons

Volgens sommige experts is AS03 verantwoordelijk voor bijna 800 gevallen van de ongeneeslijke slaapziekte narcolepsie. In alle gevallen ontwikkelde de slaapziekte zich na de injectie met Pandemrix.

“Het adjuvant in Pandemrix is erg krachtig en we denken dat het een rol heeft gespeeld,” zei neuroloog Markku Partinen van de slaapkliniek in Helsinki. Partinen probeerde de afgelopen vier jaar te achterhalen hoe het vaccin tot narcolepsie kon leiden.

Partinen en andere onderzoekers denken dat het adjuvant niet alleen leidde tot een goede, maar mogelijk ook een slechte immuunrespons. Partinen was één van de eerste wetenschappers die aan de bel trok tijdens het landelijke vaccinatieprogramma met Pandemrix in Finland.

Haaienlever

In veel van de gevallen gaat het om kinderen die zeggen dat de levenslange en ongeneeslijke aandoening hun leven totaal heeft verwoest. Klassieke symptomen van narcolepsie zijn plotseling verlies van de spierfuncties, hallucinaties, slaapverlamming, slaperigheid overdag en nachtmerries.

Het adjuvant bestaat uit een combinatie van drie verschillende ingrediënten: squaleen, een olie die wordt verkregen uit haaienlever, een variant van vitamine E die DL-alpha-tocoferol wordt genoemd en de emulgator polysorbaat 80 (E433).

Bron: Reuters.com
Annotaties:
aanmelden / inloggen