Door community (initieel siban), Op don 31 mei 2018 01:44, 6 reacties, nieuws

Ons nieuwe bondgenootschap met Colombia

U wist het niet (en zelf kwam ik er hoogst toevallig achter) maar sinds vrijdag hebben wij een partnership met Colombia. Dat zal die socialistische ratten in Venezuela leren! Resteert de vraag, wat we er mee moeten en waarom?

Venezuela & Colombia
Dat er al enige tijd grote onrust in Venezuela is weet u vast wel, en anders bij deze. President Trump heeft zich er al over uitgelaten, en nog vorige week werd voormalig buschauffeur en erfgenaam van dictator Hugo Chavez herkozen als il presidente van zijn land. Waar zelfs de NOS enige kritische kanttekeningen had, want voor de kust van Venezuela liggen wat Nederlandse eilanden, de schamele restanten van wat eens een trots koloniaal rijk was dat zich uitstrekte over 5 continenten. En die zijn soms de bestemming van Venezolaanse mensen die hopen er een beter leven te vinden dan in hun eigen land. Onze allereigenste minister van Buitenlandse Zaken heeft verkondigt deze mensen rucksichtlos terug te sturen. Geen wonder, want formeel zijn deze mensen katholiek.

Nu ligt Colombia naast Venezuela, en die landen hebben enige onmin over en weer. De politieke onrust in Venezuela wakkert die onmin nog aan, en er worden door de Venezolaanse machthebbers al enige tijd geluiden gemaakt dat men een Amerikaanse invasie verwacht. Vermoedelijk apocrief, de vereiste omvang is onbetaalbaar en niet te rechtvaardigen, maar als uitvloeisel zou het best eens tot een gewapend conflict met buurland Colombia kunnen komen, dat uitstekende relaties met de USA onderhoudt. Sinds afgelopen vrijdag heeft men dus ineens ook een nieuw verdrag met de NATO:

Venezuela has warned that neighbouring Colombia’s partnership with NATO represents “a serious threat to peace and regional stability.”
President Juan Manuel Santos announced on Friday that Colombia would be working with the West’s military alliance as a “global partner” from this week, becoming the first Latin American country to do so.

Dat is een uitbreiding van een al bestaand verdrag. Weet Nederland hiervan? De NOS speelt stommetje, maar dat is niet ongebruikelijk. Maar dat Nederland er vooraf weinig van wist is godsonmogelijk. Er bestaat zoiets als een NATO-council dat dergelijke zaken unaniem (!!!) moet goedkeuren, maar de Nederlandse delegatieleider bij de NATO VVD-Kamerlid Han ten Broeke heeft er op zijn eigen website nog geen melding van gemaakt. Het is dus van geen erg groot belang, lijkt men in Nederland te vinden.

Tot natuurlijk de pleuris uitbreekt, om het eens grof te zeggen.

Militair
Het leger van Colombia beschikt over 235.000 man, dat van Venezuela is ruwweg twee keer zo groot. Aangezien de tijd dat Venezuela een rijk land was nog niet zo heel lang geleden is, kun je er veilig van uitgaan dat het leger daar ook een stuk moderner is uitgerust dan dat van Colombia, waarvan de belangrijkste taak immers was de rebellen van de FARC en andere communistische droomclubjes in de jungles van het land te bestrijden. Iets dergelijks geldt voor de vloten van beide landen. De verschillen in beider landen luchtmacht zijn pas echt pijnlijk, waarbij Venezuela opnieuw ruim de overhand heeft. Er is in ieder geval geen enkele indicatie dat de NATO echt zit te wachten op dit land als associé.

Voor Nederland is het natuurlijk wel handig dat als er in die regio problemen ontstaan er een gestructureerde aanpak is om op terug te vallen. Maar waarom dat zo stilletjes geregeld wordt? En hoezeer wordt het gebied waarin de NATO meent te moeten opereren zo niet in stilte verder opgerekt? Dat die vraag niet eens geteld wordt, laat staan parlementair besproken, lijkt me geen goede zaak.
Annotaties:
| #263645 | 31-05-2018 02:03 | siban
Met een kleine 70% aan stemmen is Maduro herverkozen. Maar door het westen en alle omringende landen gelijk veroordeeld en afgedaan als fraude. Ook al heeft Maduro zich gehouden aan alle internationale afspraken https://venezuelanalysis.com/analysis/13837 ,toch worden er acuut sancties opgelegd aan een al lijdende burger bevolking. Lekker logisch natuurlijk!

Maar mocht dit alles geen regime change veroorzaken, dan valt er altijd wel wat te forceren via Colombia (Onze nieuwe Nato partner????)
siban's avatar
| #263647 | 31-05-2018 10:15 | Antares
Met Colombia als NAVO-partner zijn Midden-Amerika en Zuid-Amerika effectief van elkaar gescheiden. Daarbij krijgt de NAVO hierdoor toegang tot zowel de Pacifische als de Atlantische Oceaan.
Antares's avatar
| #263649 | 31-05-2018 12:26 | siban
Die toegang tot de oceanen hebben ze al. Colombia ligt strategisch natuurlijk wel ideaal maar dan meer de landbrug tussen zuid en noord Amerika.

En natuurlijk buurland Venezuela het op 1 na grootste olie producerende land wat nog niet onder de controle van de VS is.

Maduro is niet makkelijk te wippen en de VS lijkt steeds meer haast te hebben in het omverwerpen van deze laatste bolwerken van verzet. Een proxy oorlog in de maak en er is haast bij, dit gaat weer smerig worden. Venezuela is compleet geisoleerd in Zuid Amerika, de buurlanden staan op dit moment unaniem achter de VS (Lima Group), het is het ideale moment om ongezien Venezuela de nek om te draaien zonder dat de wereld het door heeft.
siban's avatar
| #263651 | 31-05-2018 17:15 | Antares
Eerlijk gezegd begrijp ik die Zuid-Amerikaanse landen niet. Het is voor hen veel duidelijker dan voor ons en toch tuinen ze er telkens in.
Antares's avatar
| #263652 | 31-05-2018 17:17 | Antares
Die toegang tot de oceanen hebben ze al.

Dat is waar, maar ik bedoelde vanuit Zuid-Amerika zodat ze sneller de rest van Zuid-Amerika kunnen bereiken.
Antares's avatar
| #263658 | 31-05-2018 19:05 | siban
Eerlijk gezegd begrijp ik die Zuid-Amerikaanse landen niet. Het is voor hen veel duidelijker dan voor ons en toch tuinen ze er telkens in.


Ik ook niet. Persoonlijke hebzucht of je land behoeden voor een zekere financiele afgrond. Ze hebben bijna geen keus.
siban's avatar
aanmelden / inloggen