Door community (initieel Witte Haai), Op zat 22 maa 2014 11:43, 4 reacties, nieuws

Live ontslag nieuwslezeres Russia Today blijkt grote pr-stunt

Begin deze maand bood Liz Wahl, een Amerikaanse nieuwslezeres van de Russische televisiezender Russia Today die vanuit Washington werkt, live op televisie haar ontslag aan. Het ontslag had zogenaamd te maken met de Russische militaire actie op het schiereiland de Krim. Er ontstond al snel veel commotie over de actie. Inmiddels is gebleken dat het ontslag een pr-stunt is geweest van een Amerikaanse neoconservatieve denktank. Tijdens een onderzoek kwam aan het licht dat deze groep de Koude Oorlog weer wil doen opleven.


Wahl vertelde aan de kijkers dat ze ‘niet kan werken voor een televisiezender die door de Russische overheid wordt gefinancierd en die de acties van Poetin goedpraat’. De journaliste verklaarde dat haar grootouders uit Hongarije zijn gevlucht toen de Sovjets duizenden inwoners verdreven in 1956. “Ik ben er trots op een Amerikaanse te zijn en ik geloof in de verspreiding van de waarheid. Daarom dien ik na deze nieuwsuitzending mijn ontslag in,” aldus Wahl.


Truthdig heeft ontdekt dat de actie is georkestreerd door de vrij onbekende denktank Foreign Policy Initiative (FPI). De denktank is in 2009 opgericht door een groep neoconservatieven of neocons, waaronder Robert Kagan en oprichter van de Weekly Standard William Kristol. Beide heren zijn ook mede-oprichters van het Project voor de Nieuwe Amerikaanse Eeuw (PNAC), een organisatie die een sleutelrol speelde in de aanloop naar de inval in Irak door de regering Bush na de aanslagen van 9/11.

PNAC stelt zich het wereldwijde Amerikaanse leiderschap tot doel. Leden van de denktank waren goed vertegenwoordigd in de regeringen onder Bush. Buiten de VS wordt het PNAC als omstreden gezien. Onder de oprichters van PNAC bevonden zich verder onder meer: Dick Cheney, Donald Rumsfeld en Paul Wolfowitz. Volgens ingewijden is het PNAC eigenlijk een nieuwe naam voor het FPI.

Voordat Wahl live op televisie haar ontslag indiende, kondigde FPI op Twitter al aan dat er ‘iets groots stond te gebeuren op RT’. Slechts een uur later stond er al een exclusief interview met Wahl op The Daily Beast, geschreven door James Kirchick. Hij had sinds augustus contact met Wahl.Daarnaast is gebleken dat het FPI banden onderhoudt met politici die nauw betrokken zijn met de kwestie-Oekraïne. Zo blijkt de echtgenoot van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland niemand minder te zijn dan Robert Kagan. Die zit niet alleen in de bestuursraad van het FPI, maar was ook adviseur buitenlands beleid voor presidentskandidaat John McCain.

Nuland werd pas in verlegenheid gebracht toen er een gesprek uitlekte op YouTube. Aan de telefoon met de Amerikaanse ambassadeur in Kiev onderstreepte ze dat niet de EU, maar de VN een rol moet spelen in het Oekraïense conflict. “Fuck the EU,” zei ze:


McCain, die bekendstaat om zijn anti-Russische retoriek, verscheen in december tussen de Oekraïense oppositieleiders, waaronder de extreemrechtse Oleh Tyahnybog. In dezelfde week was te zien hoe Nuland op het Onafhankelijkheidsplein, het epicentrum van de protesten in Kiev, cake uitdeelde aan betogers en politie.

Kirchick verscheen onlangs op tv om tijdens een uitzending van RT te praten over zijn nieuwe column, waarin hij pleitte voor de executie van Wiki-lek Bradley Manning. Hij nam gelijk van de gelegenheid gebruik om zich uit te laten over de ‘homopropaganda’ die volgens hem wordt verspreid door de Russische overheid. Nadat hij zijn microfoon had verwijderd was nog te horen: “Ik ga daar alleen op tv om de Russen op stang te jagen.”


Het ontslag van Liz Wahl live op televisie was duidelijk een gecoördineerde stunt om de media – en daarmee het volk – op het verkeerde been te zetten.

Freedom selfie with @lizwahl #screwthehaters

[Truthdig]
Annotaties:
| #212728 | 22-03-2014 12:06 | Nico de Geit
Het ontslag slaat ook nergens op. Ze werkte al lang voor RT en wist ook al heel lang wat voor een bedrijf het was. Het begint onderhand op een soap te lijken. Je zou bijna denken dat ze een hoer is.
Nico de Geit's avatar
| #212729 | 22-03-2014 12:15 | Witte Haai
Het is achteraf praten, maar het lag er eigenlijk ook wel dik op; Het is natuurlijk heel tegennatuurlijk, om je ontslag als presentatrice op tv te doen.
Witte Haai's avatar
| #212798 | 23-03-2014 17:01 | Witte Haai
Artikel vervangen voor de Niburu.nl-versie, welk in z'n geheel mag worden overgenomen.
Witte Haai's avatar
aanmelden / inloggen