Door Appie, Op maa 1 okt 2012 19:51, 3 reacties,    

Ontvoerde mieren terroriseren slavenmeesters


Volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in Evolutionary Ecology, zijn mieren die bijvoorbeeld ontvoerd zijn als larve en als slaven werken voor hun nieuwe heersers, kleine terroristen. Zij ondermijnen bewust het gezag van hun nieuwe meesters door hun nakomelingen te vermoorden, er bestaat geen invidueel voordeel voor deze terroristen. Het is nieuw inzicht op de evolutionaire wapenloop tussen, in dit geval, mieren.

De studie laat zien dat eerder waargenomen soortgelijk gedrag geen eenmansactie is maar een collectieve daad. De slaven zijn werkmieren van de soort Temnothorax longispinosus en ze rebelleren door de nakomelingen van hun nieuwe heersers Protomognathus americanus te vermoorden.

De hoofdauteur van de studie, Susanne Foitzik (Johannes Gutenberg University Mainz), nam dit gedrag bij verschillende kolonies in West Virginia, New York en Ohio (VS) waar. De sabotage verlaagt overlevingskans van de larven van de nieuwe heersers. Onder normale omstandigheden is deze overlevingskans 85% maar door de sabotage kan deze wel tot 27% worden verlaagd.

Juist de poppen hebben het zwaar te verduren, zij worden door een enkele slaaf of een groep onderdrukte mieren compleet genegeerd of compleet in stukken getrokken. De conclusie van de studie luidt dat op deze wijze de parasitaire mierenkolonie wordt verzwakt, hierdoor hebben andere mierenkolonies in de buurt een grotere kans om de slavendrijvers te overleven. De tactiek is dan niet gebaseerd op bescherming van het broedsel maar op een contra militaire aanval.

De soort Protomognathus americanus is een beruchte slavenmeester onder de mieren in Noord-Amerika en ondertussen afhankelijk van zijn horigen. Dit drijft de naburige kolonies om ingenieuze tegenmaatregelen te nemen, dit om hun overlevingskans te vergroten. De tot slaaf gereduceerde werkmieren laten zich niet degraderen tot een oppasser van meesters kroost maar vormen de frontlinie. Trouwens dit verschijnsel, broedparasitisme genoemd, komt in de natuur veel voor.

De mieren worden tot slaaf gemaakt wanneer hun eigen kolonie wordt aangevallen door de slavenmeesters. De kolonie wordt uitgemoord, verdreven en het broedsel wordt gestolen. De ontvoerde werkmieren gaan in het nest van hun nieuwe meesters in het begin door met hun normale werk: zij verschonen en voeden de larven en het gestolen broedsel worden de nieuwe slaven. Echter wanneer de larven van de meesters in een pop veranderen, verandert ook het gedrag van de brave slaven in een bruut moordcommando.

Foitzik: waarschijnlijk kunnen de slaven de eigen en meesters larven niet onderscheiden, echter de pop draagt chemische signalen bij zich die de oorsprong verraadt.

In West Virginia, New York en Ohio overleefden respectievelijk 27, 49 en 58% van de poppen, ter vergelijking zonder slaven overleefde 85%. De studie verklaart deze verschillen doordat met behulp van de continue wapenwedloop, verschillende aanval- en verdedigingsmechanismen zijn ontwikkeld. Bijvoorbeeld de slavenmeesters in New York zijn stukken agressiever, zij leren de terroristen graag een lesje. In West Virginia hebben de slaven weer meer baat bij een opstand, omdat onderzoek aantoont dat de nesten rondom die van hun slavenmeesters vaker familieleden bevatten.

Het onderzoek is gebaseerd op de vraag: waarom wil een inviduele onvruchtbare werkster überhaupt hun veel sterkere overheerser gaan saboteren?

De oude theoretische overwegingen gingen ervan uit dat het gedrag van de slaven zich niet evolueren kunnen, zij zijn toch niet in staat om te ontsnappen en zich voort te planten. En hun rebellie leidt ook niet tot verbetering van de omstandigheden. Echter de studie concludeert dat de gevangen werkmieren (Temnothorax longispinosus) kleine zelfmoordterroristen zijn. De verzwakte masterkolonie zal minder snel op rooftocht gaan bij naburige nesten die tot dezelfde soort behoren, dit verhoogt de overlevingskans van de soort.

De studie suggereert de ontwikkeling van aanvalsmechanismes van de slachtoffers, echter de slavenmeesters ontwikkelen ook nieuwe parasitaire verdegingsmechanismen, co-evolutinair gezien een dynamisch proces, welke mogelijk escaleert in een nieuwe evolutinaire wapenwedloop.

Langzaam maar zeker ontdekken we de wereld om ons heen, bijvoorbeeld die van mieren. Hieronder een prachtige docu: ANTS - Nature's Secret Power (Full)

Annotaties:
| #188593 | 01-10-2012 20:16 | Appie
Wellicht is de vergelijking tussen Protomognathus americanus met onze kapatilistische 'bevrijders' te ver gezocht....... vind het wel opvallend :)
Appie's avatar
| #188597 | 01-10-2012 21:17 | zanussi
Eigenlijk zijn wij zijn allemaal ontvoerde mieren.
zanussi's avatar
| #188651 | 03-10-2012 02:46 | sigmund
vind het wel opvallend :)


Ook voor apen heeft aardig zijn nut"Je zou denken dat de natuur individuen hoog op de hiërarchische ladder bevoordeelt, maar dat blijkt niet het geval", zegt Robert Seyfarth van de universiteit van Pennsylvania, een van de onderzoekers. "Een baviaan met een aardige persoonlijkheid heeft een grote kans op het doorgeven van haar genen."
sigmund's avatar
aanmelden / inloggen