Door community (initieel censuur), Op maa 8 jul 2013 07:57, 5 reacties, nieuws

Opstelten gaat weer criminele burgerinfiltranten inzettenCriminele burgerinfiltranten worden in de toekomst weer ingezet bij politieonderzoeken. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten vandaag gemeld na afloop van de ministerraad. Het Openbaar Ministerie krijgt ook meer mogelijkheden om afspraken te maken met criminele getuigen in ruil voor verklaringen.

Aan de inzet van de infiltranten worden volgens de minister wel strenge voorwaarden gesteld, zegt hij tegen persbureau Novum:
"Het moet natuurlijk wel proportioneel zijn. Daarnaast moet de inzet van de infiltranten getoetst worden door het college van procureurs-generaal en uiteindelijk is de beslissing of het gebeurt aan mij. Verder moet het aan tijd gebonden zijn; het is dus niet mogelijk dat de positie van de infiltrant verandert."

Begin dit jaar meldden regeringspartijen VVD en PvdA het gebruik van criminele burgerinfiltranten weer wilden toestaan.

Gebruik stopte na IRT-affaire

Justitie maakt al sinds de jaren negentig geen gebruik meer van criminele burgerinfiltranten. De reden daarvan was de IRT-affaire. Onder regie van politie en justitie voerden infiltranten toen drugs door, het doel daarvan was een beeld te krijgen van de top van de drugsbende die werd onderzocht. Het leidde in 1994 tot een parlementaire enquête. Sindsdien is het gebruik van infiltranten verboden. Opstelten is niet bang voor een nieuwe soortgelijke affaire, volgens Novum.

Opstelten: politie en justitie lopen tegen grenzen van mogelijkheden aan

Het aanpakken van georganiseerde criminaliteit is een topprioriteit van dit kabinet, benadrukte Opstelten. Maar volgens hem lopen politie en justitie bij de aanpak van criminele groepen tegen de grenzen van hun mogelijkheden aan. Daarom moeten naast infiltratie door rechercheurs of niet-criminele infiltranten, nu ook criminele infiltranten helpen bij onderzoeken.

Kroongetuigen moeten betaald kunnen krijgen
Het kabinet wil dat het OM meer ruimte krijgt om afspraken te maken met kroongetuigen. Nu kan justitie nog maximaal de helft aan strafvermindering toezeggen. Dat moet in de toekomst meer worden. Kroongetuigen moeten ook betaald kunnen krijgen. Het OM kan de strafvermindering en financiële tegemoetkoming slechts toezeggen, uiteindelijk is het de rechter die beslist over de straf.

Volgens premier Rutte is het 'niet ideaal' om deals te sluiten met criminelen:
"Maar als het niet gaat zoals het moet, dan moet het zoals het gaat. Soms is er sprake van zeer gesloten bolwerken, waarbij de inzet van dit type infiltranten noodzakelijk is om daartoe toegang te krijgen."
Annotaties:
| #202610 | 08-07-2013 08:42 | piet graniet
Met Teeven als staatssecretaris- wat een gotspe weer.

Opstelten is niet bang voor een nieuwe soortgelijke affaire

https://nl.wiktionary.org/wiki/dronkenmansmoed
piet graniet's avatar
| #202616 | 08-07-2013 09:09 | Don Qiujote
Het establishment wil de controle over de drugs terug krijgen...=D
Don Qiujote's avatar
| #202624 | 08-07-2013 10:24 | Ness
Dus ondanks alle aftapperij is het gans onmogelijk een greep te krijgen op de georganiseerde misdaad?

Volgens mij wil Opstelten gewoon de concurrentie van het Cocaine Import Agency (CIA) uitschakelen, op verzoek van zijn bazen, en een fijne nieuwe gemonopoliseerde markt aanboren in Nederland.

Die junkies zijn altijd handig als je ze stevig onder controle hebt; voor een paar euro zetten ze een hele wijk opstelten.
Ness's avatar
| #202657 | 08-07-2013 15:15 | Atlantean
"Opstelten is niet bang voor een nieuwe soortgelijke affaire" (IRT)
Nee, Maarten van Traa, voorzitter van de onderzoekscommissie was succesvol geliquideerd. Een nieuwe soortgelijke commissie zal niet snel meer effectief durven te handelen.
Atlantean's avatar
| #202671 | 08-07-2013 16:54 | censuur

Burgerinfiltranten 'te groot risico'

Criminele burgerinfiltranten inzetten bij de aanpak van georganiseerde misdaad, is een te groot risico.

Dat zegt Eerste Kamerlid Thom de Graaf van D66 maandagmiddag in de NRC over het voorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) hierover.

"Het levert te grote risico’s op voor de integriteit van de rechtshandhaving", aldus de senator in de krant.

Sinds de IRT- affaire begin jaren 90 is het gebruik van criminele burgerinfiltranten verboden. Infiltranten voerden toen onder de ogen van politie drugs door. De zaak leidde tot het aftreden van twee ministers en een parlementaire enquête waarvan De Graaf vicevoorzitter was.

Risico
"Uit ons onderzoek bleek dat er ongelooflijk veel risico’s verbonden zijn aan burgerinfiltratie en dat er eigenlijk geen goede procedurele waarborgen te vinden zijn om die gevaren te beperken", zegt De Graaf.

Hij vervolgt: "De kernvraag is: ben je als OM en politie in staat een crimineel echt te sturen die als burgerinfiltrant wordt ingezet? Weet je wel of hij alle informatie geeft? Weet je wel wat hij doet?".

Nodig
Opstelten zei vorige week vrijdag dat de door hem voorgestelde uitbreiding van het 'instrumentarium' tegen de georganiseerde criminaliteit 'gewoon nodig' is. Hij wil, na aandringen van de Tweede Kamer, de burgerinfiltranten onder strenge voorwaarden inzetten.

Zo mag een infiltrant alleen worden ingezet in een beperkte periode, onder zeer streng toezicht en alleen als er echt geen andere oplossing is. Daarnaast is het niet mogelijk om de crimineel volledige immuniteit te bieden.
http://www.nu.nl/politiek/3520893/burgerinfiltranten-te-groot-risico.html
censuur's avatar
aanmelden / inloggen