Door community (initieel Appie), Op maa 23 feb 2015 20:25, 4 reacties, nieuws

Ouderwets afwassen, een mogelijke bescherming tegen allergieën

Een beetje vies is goed voor ons immuunsysteem. Daarom doen jonge gezinnen er daarom goed aan geen vaatwasmachine te nemen, schrijft Time.

Met de hand afwassen lijkt namelijk beter voor het immuunsysteem van kinderen.

Een mogelijke verklaring voor de toename van eczeem, astma en allergieën bij kinderen de laatste jaren is de, niet onomstreden, hygiënehypothese. Kinderen van nu zouden in een té schone omgeving leven. Zonder blootstelling aan bacteriën op jonge leeftijd komt ons immuunsysteem niet op het niveau dat we eigenlijk nodig hebben.

Met de hand afwassen versus de vaatwasser

Het Queen Silvia Children’s ziekenhuis uit Gotenburg, Zweden vroeg zich af of met de hand afwassen van de vaat hier iets mee te maken heeft. Onderzoekers ondervroegen daarom ouders en verzorgers van 1029 Zweedse kinderen in de leeftijd van 7-8 jaar.

Uit het observationele onderzoek blijkt dat kinderen die uit een ‘handafwas-gezin’ komen minder kans op allergieën hebben dan kinderen uit een gezin met een vaatwasmachine. In gezinnen die met de hand afwassen heeft 23% van de kinderen (een geschiedenis van) eczeem tegenover 38% van de kinderen uit gezinnen met een vaatwasmachine.

Als kinderen gefermenteerd voedsel of voedsel direct van de boer aten, waren de resultaten nog sterker.

Vaatwasser wast te schoon

Een mogelijke verklaring is dat op met de hand afgewassen bestek en eetgerei meer bacteriën achterblijven. In de vaatwasmachine wordt onze afwas beter schoon - een vaatwasser wast over het algemeen op hogere temperatuur dan een handsopje. Over een langere termijn komen handafwas gezinnen hierdoor via hun borden en bestek in aanraking met meer bacteriën op zitten. Dat zou een positieve invloed kunnen hebben op het immuunsysteem.

Het Zweedse onderzoek is een observationeel onderzoek. Er is geen daadwerkelijke oorzaak vastgesteld, alleen een verband. Voor de daadwerkelijke oorzaak moet meer onderzoek gedaan worden. Zo is het bijvoorbeeld ook waarschijnlijk dat ‘handafwas-gezinnen’ een andere levensstijl hebben. Grote gezinnen, lage sociaal economische status, immigratiestatus en de verschillende vormen van afwassen kunnen ook oorzaken zijn van de verlaagde allergiekans.

Bron: Time
Annotaties:
| #230031 | 23-02-2015 22:47 | Ness
Het is een idee. Dit ook: http://naturalsociety.com/processed-foods-indisputably-linked-auto-immune-disease/
This time, the study points to a considerable increase in auto-immune diseases like multiple sclerosis, alopecia, asthma, and eczema.

Het zal wel een cumulatief effect zijn van een aantal factoren, waaronder toenemende radio-aktiviteit en vervuiling met nanodeeltjes.
Ness's avatar
| #230060 | 24-02-2015 16:37 | RJ45
Wat een leuke foto!

*zet z'n vaatwasser op het 20 minuten glazenprogramma, waardoor de lasagneschalen er weer ouderwets, nat, nog aangekoekt en plakkerig van de biologische olijfolie uitkomen.

Misschien toch de sportschoenen weer meewassen in de afwasmachine?
RJ45's avatar
| #230062 | 24-02-2015 16:40 | RJ45
Ik zag afgelopen weekend trouwens m'n 1 - jarige dochter met haar tong over de keukenvloer gaan, daar waren een uur eerder 12 mensen over gelopen, met schoenen (verjaardag).

Dus met die bacterien zit het wel goed...
RJ45's avatar
| #230069 | 24-02-2015 19:40 | ffloor
De reden dat ik een vaatwasser heb moeten aanschaffen was dat mijn vinger voor altijd lek is omdat die ooit tussen een chineesche klapbuks was gekomen - maar sinds ik moest meehelpen in de huishouding had ik iedere dag een fikse infectie aan mijn hand en kun je de hele nacht niet slapen. En dan iedere keer je hand in de straffe hete soda, elke dag opnieuw? Dat wordt je goed zat.

Tot mijn verbijstering bleek de vaatwasser een enorme energiebesparing te veroorzaken dat heel duidelijk bleek uit de energierekening: een onverwachte meevaller dus. Het is het enige apparaat dat meer energie oplevert dan het verbruikt.
Computertassen, gympies, vaatdoekje, de pleeborstel gaan er ook allemaal in - uiteraard leeg naspoelprogr. met druppeltje bleek.
Overigens, voor wie al zo'n apparaat heeft: laat het ding nooit in het slot zitten want dan schimmelt de rubberrand en sluit voortaan ook niet meer lekdicht af.

Of boerenkinderen minder vatbaar voor ziektes zijn? Mogenlijk want de meesten zijn dus wel immuun voor de Q-koorts (opgave van Ministerie van Landbouw) maar alles heeft een prijsje!
Want toen ikzelf in de rang van "hondje" in 1963 bij de politie kwam was het eerste wat ze vroegen of ik ook bloed wilde afstaan aan de bloedbank - dus ik ook maar een ochtend opgeofferd.
De week erna al kwam een dokter in het woutenbureau naar me toe: ik mag levenslang nooit meer bloed en andere weefsels doneren want mijn bloed was wel zoooooo giftig dat álles werd opgevreten!!
Ze hebben duizend zakken bloed moeten weggooien waar ietsje van mij inzat en tot verschrompeling was overgegaan - er is in den lande een waarschuwing uitgegaan dat boerenbloed wel zooooo giftig is dat alles ontsmet moet worden.

Maar of het verhaal waar is? Nee. Ik had veel last van dunne ontlasting en besloot Yakhult te gebruiken - werkte niet maar de groene doet het wel goed: eindelijk blijft mijn achterste mooi schoon en geen remsporen meer in de broek vanwege de konijnekeuteltjes: voor vrouwen is dit spul bijkans ideaal!
Er zitten zeven flesjes in 1 groen pak maar je hebt er hooguit 2 van nodig om jarenlang dit effekt te bereiken: léve de wetenschap!
En je vindt ze gewoon naast de melkpakken in de super - maar reclame maken is dit echt niet.

Overigens heb ik op Internet meer verhalen gelezen dat nooit gevaccineerde kinderen "dus" ook nooit ecseem, allergiën en astma zullen krijgen - en de wetenschap bevestigd dat!!!
Hoe we dat zo "zeker" weten? Dat is dankzij de sekte Amish in de USA die nu nog steeds met paard en brik de weg uitrijden en zich onder geen beding laten vaccineren, zèlfs niet tegen polio.
Goed artikel.
aanmelden / inloggen