Door benb, Op zon 13 maa 2011 17:53, 2 reacties,    

Over de zogenaamde bewakers van de vrijheid van meningsuiting

Terwijl de Verenigde Staten en Groot-Brittannië weer op zoek zijn naar een excuus om opnieuw een olierijk Arabisch land binnen te vallen, is hun hypocrisie nu wel bekend. Kolonel Gaddafi is "misleidend" en "met bloed doordrenkt", terwijl de auteurs van een invasie, die een miljoen Irakezen doodde, die hebben ontvoerd en gemarteld in onze naam, volledig bij hun verstand zijn, nooit met bloed zijn doordrenkt en nogmaals de bewakers van de "stabiliteit" zijn.

Maar er is iets veranderd. De werkelijkheid is niet meer wat de machtigen zeggen dat het is. Van alle spectaculaire opstanden in de hele wereld, is de meest opwindende de opstand aangewakkerd door Wikileaks. Dit is geen nieuw idee. In 1792, waarschuwde de revolutionair Tom Paine zijn lezers in Engeland dat hun regering geloofde dat "mensen moeten worden misleid en in bijgelovige onwetendheid moeten worden gehouden. "De Rechten van de Mens" werd beschouwd als een grote bedreiging voor de elite en een geheime grand jury kreeg de opdracht om Paine te beschuldigen van "een gevaarlijke en verraderlijke samenzwering”. Verstandig genoeg, zocht hij toevlucht in Frankrijk.

De beproeving en de moed van Paine is aangehaald door de Sydney Peace Foundation in haar toekenning van de gouden medaille voor de mensenrechten van Australië aan Julian Assange. Net als Paine, is Assange een buitenbeentje die geen systeem goed uitkomt en die wordt bedreigd door een geheim grand jury, een kwaadaardige apparaat dat al lang niet meer bestaat in Engeland, maar nog wel in de Verenigde Staten. Als hij wordt uitgeleverd aan de VS, zal hij waarschijnlijk verdwijnen in de Kafkaëske wereld, die de Guantanamo Bay nachtmerrie produceerde en die nu Bradley Manning beschuldigt, vermeend klokkenluider van Wikileaks ', van een halsmisdaad.

Mocht het huidige beroep van Assange tegen zijn uitlevering aan Zweden mislukken, dan zal hem waarschijnlijk, eenmaal beschuldigd, geen vrijlating op borgtocht en geen verdere communicatie worden toegestaan tot zijn proces in het geheim. De zaak tegen hem was al afgewezen door een officier van justitie in Stockholm en kon alleen nog worden doorgezet toen een rechtse politicus, Claes Borgström, tussenbeide kwam met publieke verklaringen over Assange's "schuld". Borgström, een advocaat, vertegenwoordigt nu de twee betrokken vrouwen. Zijn collega is Thomas Bodstrom, die als Zweeds minister van Justitie in 2001, betrokken was bij de overdracht van twee onschuldige Egyptische vluchtelingen aan een CIA-ontvoerings commando op de luchthaven van Stockholm. Zweden wees hen later een schadevergoeding toe voor de ondergane martelingen.

Deze feiten werden vastgelegd in een Australische parlementaire briefing in Canberra op 2 maart. Een epische gerechtelijke dwaling bedreigt Assange. De tijdens het onderzoek gehoorde deskundigen konden bewijzen, dat krachtens internationale normen van rechtvaardigheid, het gedrag van bepaalde ambtenaren in Zweden kan worden beschouwd als "zeer ongepast en verwerpelijk [en] een eerlijk proces uitsluit". Een voormalige hoge Australische diplomaat, Tony Kevin, beschreef de nauwe banden tussen de Zweedse premier Reinfeldt en Republikeinse rechts in de VS als "Reinfeldt en [George W.] Bush zijn vrienden". Reinfeldt heeft Assange in het openbaar aangevallen en huurde Karl Rove, het voormalige maatje van Bush, om hem te adviseren. De implicaties voor Assange van uitlevering aan de VS zijn akelig.

Het Australische onderzoek werd genegeerd in het Verenigd Koninkrijk, waar de grote farce momenteel de voorkeur heeft. Op 3 maart kondigde The Guardian aan dat het Stephen Spielberg's droom was om een onderzoeksthriller te maken in de vorm van All the Presidents Men op basis van het boek "Wikileaks:. Julian Assange’s War on Secrecy”. Ik vroeg David Leigh, die het boek schreef met Luke Harding, hoeveel Spielberg The Guardian had betaald voor de rechten en wat hij verwachtte ermee te verdienen. "Geen idee", was het raadselachtige antwoord van de onderzoeksjournalist. The Guardian betaalde Wikileaks niets voor haar schatkamer van lekken. Assange en Wikileaks - niet Leigh of Harding - zijn verantwoordelijk voor wat The Guardian uitgever, Alan Rusbridger, noemt "een van de grootste journalistieke primeurs van de afgelopen 30 jaar" .

The Guardian heeft duidelijk gemaakt dat het verder niets heeft aan Assange. Hij is een ongeleid projectiel dat niet past in de wereld van de Guardian, en die bleek een taaie onderhandelaar te zijn. En moedig. In het boek van The Guardian is de buitengewone moed van Assange's weggemoffeld. Hij wordt een figuur van lichte spot, een "ongewone Australier" met een moeder met een kroeskop, en verder achteloos neergezet als "hardvochtig" en met een "beschadigde persoonlijkheid" die thuis hoort "in het autistisch spectrum." Hoe zal Spielberg omgaan met deze kinderlijke karaktermoord?

Op BBC "Panorama", verspreidde Leigh geruchten dat Assange zich weing druk maakte over het leven van degenen die worden genoemd in Wikileaks. Net als de bewering dat Assange had geklaagd over een "Joodse samenzwering", die werd gevolgd door een stortvloed van Internet onzin zoals dat hij een agent is van de Mossad. Assange verwierp dit als "volledig vals, in geest en woord."

Het is moeilijk te beschrijven, laat staan je voor te stellen, wat het gevoel van isolatie is van Assange, die in een of andere vorm, betaalt voor het scheuren van de façade van roofzuchtige machten. De kanker is hier niet uiterst rechts, maar het flinterdunne liberalisme van degenen die waken over de vrijheid van meningsuiting. De New York Times onderscheidde zich door het verdraaien en het censureren van het Wikileaks materiaal. "We geven alles aan de regering", aldus Bill Keller, de hoofdredacteur, "Ze hebben ons ervan overtuigd dat het niet publiceren van bepaalde informatie verstandig zou zijn." In een artikel van Keller, wordt Assange persoonlijk misbruikt. Op de Columbia School voor de Journalistiek, zei Keller op 3 februari in feite dat het publiek niet kon worden vertrouwd met het uitlekken van verdere berichten. Dat kan leiden tot chaos.

De heldhaftige Manning wordt naakt vastgehouden onder lampen en voor camera's 24 uur per dag. Greg Barns, directeur van de Australische Advocaten Alliance, zegt te vrezen dat Assange "uiteindelijk zal worden gemarteld in een geheime Amerikaanse gevangenis". Wie is mede verantwoordelijkheid voor een dergelijke misdaad?

Door John Pilger
Annotaties:
| #129900 | 14-03-2011 10:15 | Denneb
"In 1792, waarschuwde de revolutionair Tom Paine zijn lezers in Engeland dat hun regering geloofde dat "mensen moeten worden misleid en in bijgelovige onwetendheid moeten worden gehouden. "De Rechten van de Mens" werd beschouwd als een grote bedreiging voor de elite..."


Wat is nu veranderd? Dat we televisie hebben gekregen?
Denneb's avatar
| #129944 | 14-03-2011 17:12 | merethan
Dat John Pilger nog niet is dood geschoten zeg...
merethan's avatar
aanmelden / inloggen