Door community (initieel ouwe knar), Op din 23 jan 2018 14:35, 3 reacties, nieuws

Oxfam: “Rijkste 1% kreeg 82% van alle vermogensgroei”Frank Knopers 23 January 2018

De kloof tussen rijk en arm is het afgelopen jaar alleen maar groter geworden, want volgens Oxfam is 82% van de totale vermogensgroei in de wereld bij de allerrijkste 1% terechtgekomen. Tegelijkertijd zou de armste helft van de wereldbevolking er helemaal niets op vooruit zijn gegaan. Volgens de non-profit organisatie zag de rijkste 1% haar vermogen vorig jaar met $762 miljard toenemen, waardoor 42 personen op papier nu evenveel vermogen hebben als de armste helft van de wereldbevolking.


Oxfam wijt de toenemende ongelijkheid in welvaart aan een falend systeem, waarbij grote bedrijven belastingen kunnen ontwijken en invloed kunnen uitoefenen op de politiek. Ook speelt de uitholling van de rechten van werknemers en bezuinigingen in het algemeen volgens Oxfam een belangrijke rol in het vergroten van de kloof tussen rijk en arm.


World Economic Forum

Het bericht van Oxfam komt vlak voor het begin van het World Economic Forum in Davos, een jaarlijkse bijeenkomst van invloedrijke personen uit de politiek en het bedrijfsleven. Het lijkt er dus op dat de non-profit organisatie meer aandacht wil vragen voor een meer sociale verdeling van de welvaart in de wereld en dit onderwerp hoger op de agenda wil krijgen in Davos.


Ondanks het feit dat de gemiddelde levensstandaard wereldwijd nog steeds toeneemt en veel mensen uit de armoede weten te ontsnappen blijft de ongelijkheid nog steeds groot. Sterker nog, door de globalisering is er wereldwijde een soort race naar de bodem ontstaan, waarbij werknemers in veel landen voor een zeer laag loon moeten werken. Tegelijkertijd weten multinationals te profiteren van de globalisering, omdat ze door middel van slimme belastingconstructies relatief weinig belasting betalen.


Kritiek

Toch is er ook kritiek op de cijfers en conclusies van Oxfam. Marke Littlewood, directeur van het Institute of Economic Affairs, zei in een verklaring tegenover de BBC dat Oxfam meer geobsedeerd is door de rijken dan door de armen: “Hogere belastingen en het herverdelen van vermogen doet niets om de armen te helpen. Vermogen is geen vast gegeven. Rijke mensen betalen ook veel meer belasting, het verlagen van hun welvaart zal niet leiden tot herverdeling, maar een vernietiging van welvaart ten gunste van niemand.”


Ook Sam Dumitriu van de denktank Adam Smith Institute nuanceert de bevindingen van Oxfam. Hij merkt op dat de wereldwijde ongelijkheid de afgelopen decennia juist gigantisch is afgenomen. “China, India en Vietnam hebben neoliberale hervormingen doorgevoerd die eigendomsrechten respecteren, de regeldruk verminderen en voor meer concurrentie zorgen. De armste mensen in de wereld hebben daardoor enorm veel loonsverhogingen gezien die leiden tot een meer gelijkwaardige verdeling van de rijkdom.”


Oxfam brengt nu al vijf jaar dit soort rapporten uit om de bevolking en de politiek bewust te maken van de vermogensongelijkheid in de wereld. De rapporten zijn gebaseerd op het Global Wealth Databook van Credit Suisse en aangevuld met cijfers van Forbes.

Annotaties:
| #261780 | 23-01-2018 15:03 | ouwe knar
Kijk, niet zomaar Oxfam nablaten, maar zelf ook even kritisch nadenken. :)

Als gevolg van de watersnood van 1953 veranderde in Nederland het politieke klimaat met betrekking tot internationale bijstand. Dit leidde tot de oprichting van Oxfam Novib op 23 maart 1956 onder de naam Novib. Pater Simon Jelsma, dominee Johannes Hugenholtz en Jan Tinbergen waren betrokken bij de oprichting en Prins Bernhard werd de voorzitter.

Novib was oorspronkelijk een afkorting van Nederlandse Organisatie voor Internationale Bijstand. Later werd de naam Nederlandse Organisatie voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking.
.....
Onder andere Pepsico en Coca-Cola beloofden in 2014 hun beleid ten aanzien van landrechten te verbeteren [7]. In 2016 bleek dat Coca-Cola deze plannen al ver had doorgevoerd. Ook Kellogg's toonde veel verbeteringen sinds de start van de campagne. Oxfam Novib blijft grote bedrijven scoren op hun beleid en hun voortgang in de gaten houden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oxfam_Novib FANTASTIC, of....
ouwe knar's avatar
| #261781 | 23-01-2018 15:21 | ouwe knar
Dat deze volkomen uit de hand gelopen pogingen van weldoenerij zelfs bij de lokale bevolking niet alleen irritatie opwekt maar waar zelfs de draak mee gestoken wordt, zorgde er voor dat een tweetal Keniaanse filmmakers hier een filmpje over maakten, dat op een humoristische wijze laat zien hoe het toe gaat bij een fictieve hulporganisatie, die echter representatief is voor de vele uit Europa en Amerika ingevlogen hulpverleners van de grote spelers op dit gebied zoals Oxfam Novib en Cordaid om er maar 2 te noemen.
....
Het is daarom ook niet vreemd dat de grote spelers in de hulpverlening in ons land Oxfam Novib en Cordaid bestuurd worden door respectievelijk Farah Karimi ex Groen Links Kamerlid en Simone Fillipini voormalig Nederlands ambassadeur in Macedonië en D66 lid, vrouwen die de echte wereld nog moeten ontdekken, maar veilig teruggetrokken speculeren op uw schuldgevoelens ten aanzien van de veelal zwarte medemens. Fillipini wordt overigens in de raad van toezicht ter zijde gestaan door een oude bekende Ernst Hirsch Ballin en dat verzekert de goede connectie naar “Den Haag “
...

207 Miljoen haalde Oxfam Novib op in 2012, waarvan al 88.7 miljoen gegarandeerd door een donatie van ons Ministerie van Ontwikkelingshulp. 357 Miljoen aan subsidie ontvangen de gezamenlijke Nederlandse hulporganisaties rechtstreeks van de staat .d.w.z. uit belastinggeld, waar u geen enkele zeggenschap over heeft. Het gemiddelde inkomen van een directeur van een hulporganisatie benadert met alle extra’s dat van de zgn. Balkenendenorm ruim en dan mag het ook niet verbazingwekkend meer genoemd worden dat het wel goed toeven is in deze tak van bezigheid, waar een groot deel van het inkomen altijd gegarandeerd is.
http://www.geennieuws.com/2014/12/de-lucratieve-handel-en-wandel-van-de-hulporganisaties/
ouwe knar's avatar
| #261782 | 23-01-2018 15:59 | ouwe knar
https://www.ninefornews.nl/geheimen-van-de-elite-waarom-staan-de-rijkste-families-ter-wereld-niet-op-de-rijkenlijst-van-forbes/

But where are the world’s Royal families? And more to the point, where are the Rothschilds and the Rockefellers? These two families have an unimaginable amount of wealth that surpasses the trillion mark- they are the only trillionaires in the world, and yet they are missing from Forbes’s list every single year, along with the handful of other men commonly believed to own our politicians, our media, our corporations, our scientists, and even our money supply.
Lees vooral verder in het origineel: http://www.trueactivist.com/secrets-of-the-elite-why-forbess-rich-list-doesnt-include-the-wealthiest-families-on-the-planet/

Ach ja...
Sam Dumitriu van de denktank Adam Smith Institute nuanceert de bevindingen van Oxfam. Hij merkt op dat de wereldwijde ongelijkheid de afgelopen decennia juist gigantisch is afgenomen.
Hoe boos wil je worden, en hoe schuldig moet je jezelf voelen....
ouwe knar's avatar
aanmelden / inloggen