Door community (initieel P.uncia), Op din 31 mei 2011 13:58, 0 reacties, nieuws

Oxfam vraagt maatregelen tegen speculatie voedselprijzenBarbara Stocking, de topvrouw van Oxfam, luidt de alarmbel over de stijgende voedselprijzen. Ze dringt aan op meer reglementering van de beurshandel in futures op voedingsproducten.

Volgens Stocking dreigen de voedselprijzen de komende 20 jaar te verdubbelen. Tegen 2050 zullen ze zelfs 70 procent hoger liggen dan vandaag. En die voorspelling houdt nog geen rekening met de klimaatverandering, die nog eens voor een verdubbeling vand e prijs kan zorgen.

De voedingseconomie staat op instorten en de honger in de wereld dreigt sterk toe te nemen, waarschuwt Oxfam dan ook. De ngo lanceert vandaag de campagne ‘Grow’ om aan te klagen dat elke dag 925 miljoen aardbewoners honger moeten lijden.

"We zijn begonnen aan een crisistijdperk waarin de schokken elkaar afwisselen, waarin de prijzen van voedingsmiddelen en energie duizelingwekkende stijgingen kennen, een tijdperk van verwoestende klimaatveranderingen, financiële crises en wereldwijde besmettingseffecten’, schrijft Oxfam in een nieuw rapport.

De organisatie vraagt aan de politiek een beter beheer van het voedselsysteem en investeringen in kleinschalige landbouw. Opmerkelijk is ook het pleidooi voor meer regulering van de grondstoffenmarkten, waar futures (termijncontracten) op landbouwproducten gebruikt kunnen worden als financieel speculatie-instrument. Oxfam vraagt ook om te stoppen met het subsidiëren van bio-brandstoffen. De gewassen die daarvoor gekweekt worden, verdringen immers de voedingsgewassen, zegt Oxfam.
Annotaties:
aanmelden / inloggen