Door community (initieel P.uncia), Op maa 28 nov 2011 15:54, 1 reacties, nieuws

Pakistan blijft woedend ondanks medeleven van VS en NavoDe Navo en de Verenigde Staten hebben al veelvuldig hun medeleven betuigd aan Pakistan, nadat een aanval van Navo-helikopters op een grenspost aan minstens 24 Pakistaanse soldaten het leven heeft gekost. Maar Pakistan lijkt niet van plan om de zaak naast zich neer te leggen.

De NAVO-toestellen bombardeerden, onder leiding van de Amerikanen, twee Pakistaanse grensposten niet ver van de grens met Afghanistan. Minstens 24 Pakistaanse soldaten kwamen daarbij om het leven, andere bronnen spreken van 26 slachtoffers. De alliantie gaf de fout toe en is gestart met een onderzoek, maar Pakistan toonde zich zondag nog zeer kwaad.

‘Dit soort aanslagen is onaanvaardbaar; ze tonen een totaal gebrek aan respect ten opzichte van het internationaal recht en mensenlevens’, aldus de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Hina Rabbani Khar in een telefoongesprek met haar collega Hillary Clinton.

Zaterdag had Pakistan al aangekondigd dat het de banden met Washington en de Navo, met name op het diplomatiek, militair en inlichtingenvlak, gaat herbekijken. Na een speciale bijeenkomst van de belangrijkste Pakistaanse verantwoordelijken heeft de Pakistaanse regering de Amerikanen gevraagd om binnen de 15 dagen de luchtmachtbasis Shamsi in het zuidwesten van het land te verlaten. Verder werd besloten om alle Navo-bevoorradingswegen vanuit Pakistan naar Afghanistan te sluiten.

De Verenigde Staten benadrukten zaterdag ‘het belang’ van hun banden met Pakistan benadrukt en boden in één adem hun condoleances aan. In een gemeenschappelijk communiqué bieden de Amerikaanse ministers van Defensie Leon Panetta en van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton hun innige deelneming aan. Ze steunen ‘de intentie van de NAVO om onmiddellijk een onderzoek te starten’ naar de aanval.

Navo-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen noemt het incident ‘tragisch en onopzettelijk’. Ook Rasmussen bood zijn medeleven aan.

‘Ik heb aan de Pakistaanse premier laten weten dat de dood van Pakistaanse militairen net zo onaanvaardbaar is als die van Afghaanse of internationale troepen’, aldus Rasmussen in een persbericht.

‘De Navo blijft vastbesloten in haar samenwerking met Pakistan en in de verbetering van de samenwerking zodat zulke tragedies niet meer voorkomen. De Navo en Pakistan hebben een gemeenschappelijk doel, met name een stabiel Afghanistan in een vreedzame regio.’
Annotaties:
| #169177 | 28-11-2011 18:40 | sigmund
‘tragisch en onopzettelijk’


Geheel per ongeluk werd ineens, out of the blue, de aanval ingezet. Tja, wat doe je eraan? Ik las dat Pakistan tijdens de aanval nog heeft verzocht a.u.b. te stoppen, maar als je eenmaal lekker aan het knallen bent, dan hou je niet één, twee, drie op. Diep tragisch, maar echt helemaal niets aan te doen.....
sigmund's avatar
aanmelden / inloggen