Door community (initieel Antares), Op woe 10 dec 2014 11:34, 1 reacties, nieuws

Palestina verkrijgt ICC-status van waarnemend lidPalestina heeft de status van waarnemend lid bij het Internationale Gerechtshof (ICC) verkregen, wat de weg vrijmaakt voor de Palestijnen om hoge Israëlische functionarissen te vervolgen wegens oorlogsmisdaden.


De status werd aan Palestina verleend tijdens de topbijeenkomst van de 122 ICC-lidstaten in New York op maandag.

De Palestijnse ambassadeur van de Verenigde Naties, Riyad Mansour, zei dat de stap de weg vrijmaakte voor Palestijns lidmaatschap van de ICC, waar hij aan toevoegde dat de Palestijnse overheid die kant op gaat "maar dat is een andere stap in dat proces."

De Palestijnse afgezant noemde de stap verder "een verdere verbetering van onze status" in het gerechtshof, wiens hoofdkwartier is gelegen in Den Haag in Nederland, en in de internationale arena.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas had gedreigd naar de rechter te stappen om Israël te vervolgen wegens oorlogsmisdaden tegen Palestijnen.

Op 29 november 2012 stemde de 193-leden tellende Algemene Raad van de VN voor het opwaarderen van de Palestijnse status tot waarnemende staat zonder lidmaatschap.

Palestijnen proberen een onafhankelijke staat op te richten op het gebied van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jerusalem en de Gazastrook en eisen dat Israël zich terugtrekt van de bezette Palestijnse gebieden.

Tel Aviv, echter, heeft geweigerd terug te keren tot de grenzen van 1967 en is niet bereid over de kwestie van Jeruzalem te praten.
Annotaties:
| #224551 | 10-12-2014 11:57 | Antares
Israël te vervolgen wegens oorlogsmisdaden tegen Palestijnen [...] wiens hoofdkwartier is gelegen in Den Haag in Nederland


Ten koste van enige KLM-toestellen.
Antares's avatar
aanmelden / inloggen