Door community (initieel Appie), Op woe 6 apr 2016 20:24, 6 reacties, nieuws

Panama Papers: de boven-en onderwereld gebruiken dezelfde trucs


De Panama Papers tonen aan dat bonafide bedrijven zoals verzekeraars zich laten bedienen met dezelfde witwastrucs die ook door criminelen gebruikt worden. Ditmaal gebeurde dat met medewerking van het Nederlandse notariskantoor Ploum Lodder Princen. Hoe gaat het opzetten van dergelijke illegale constructies in zijn werk?

In de zaak rond de zogenoemde Panama Papers wezen de beschuldigende vingers de afgelopen dagen naar internationale bekendheden zoals de Oekraïense president Porosjenko en de inmiddels afgetreden IJslandse premier Gunnlaugsson. Zij maakten gebruik van voorheen ondoorzichtige offshore-structuren in landen als Panama, de Britse Maagdeneilanden en Britse Kanaaleilanden als Jersey en Guernsey – een fiscale route die overigens in het verleden al op Koninklijke wijze bewandeld werd door prinses Christina.

Vandaag wijzen de vingers richting de bedrijven die het ondenkbare denkbaar hebben gemaakt. Het Financieele Dagblad, een van de journalistieke partners van het wereldwijde onderzoek naar de Panama Papers, zoomt vandaag in op de rol van Nederlandse facilitators bij het doorsluizen van gelden vanuit belastingparadijzen. Het betreft het Rotterdamse advocaten- en notariskantoor Ploum Lodder Princen dat als huisnotaris optrad van Infintax, een in Amsterdam gevestigd trustkantoor dat weer hand-en spandiensten verleende voor Mossack Fonseca. Laatstgenoemde is de Panamese juridisch dienstverlener die momenteel ongewild het middelpunt vormt van de Panama Papers. Via een ongekend groot lek bij het bedrijf kwamen ruim 11 miljoen documenten in handen van de pers, zoals emails, Excelsheets en klantgegevens over de belanghebbenden achter de opgezette bedrijfsstructuren.

Lees verder op FTM
Annotaties:
| #249849 | 06-04-2016 22:32 | Nico de Geit
Hoe gaat het opzetten van dergelijke illegale constructies in zijn werk?


Op illegale constructies zit niemand te wachten. Het gaat in principe over legale constructies. Het principe is simpel: een bedrijf betaalt belasting in het land waarin het is gevestigd. In veel landen is de belasting veel lager dan in Nederland. Dat veel schepen onder Panamese vlag varen vindt iedereen heel gewoon.

Als je in Panama gaat wonen en werken betaal je daar je belasting, lijkt me logisch. Sommigen menen dat je altijd in Nederland belasting moet betalen, waarom precies is onduidelijk.

Als je een bedrijf hebt in een ander land betaalt dat bedrijf daar belasting volgens de regels van dat land. Als je als Nederlander de eigenaar bent, en je woont gewoon in Nederland, betaal je in Nederland belasting over je inkomen. Dat je geld in het bedrijf 'over zees' laat zitten gaat Nederland niets aan.

Geld parkeren via offshore constructies om VRH te ontlopen lijkt me nogal risicovol. Banken vallen tegenwoordig zo maar om en er is geen overheid die het geld garandeert.

Mensen zouden zich druk moeten maken over de krankzinnig hoge belastingen in Nederland en het labiele financiële systeem.

Tien jaar terug was er nog VUT vanaf 62, AOW vanaf 65. Nu - slechts tien jaar later - moet je door tot 67! Dat is vijf jaar werken erbij binnen tien jaar! Waar betaal je nog belasting voor in Nederland???
Nico de Geit's avatar
| #249851 | 06-04-2016 22:48 | Nico de Geit
De Panama Papers schijnen via een medewerker van George Soros 'gelekt' te zijn.
Nico de Geit's avatar
| #249855 | 06-04-2016 23:54 | Ness
http://trends.knack.be/economie/finance/publicatie-lijst-panama-fraudeurs-kan-leiden-tot-kwijtschelding-fiscale-boete/article-normal-688373.html
Kijk aan. Omdat deze gegevens via een klokkenluider aan het licht zijn gekomen, is de op de Panama-lijst voorkomende geboefte in Europa alvast vrijgesteld van belastingen op het verdekt opgestelde vermogen. Lekker toch?
Ness's avatar
| #249871 | 07-04-2016 16:54 | trend etter
En Soros en de CIA hadden allang de beschikking over deze Firma en zijn klandizie
Het wordt nog veeeel leuker allemaal
Goed werk linkdumpje
aanmelden / inloggen