Door community (initieel P.uncia), Op don 14 feb 2013 14:47, 4 reacties, nieuws

Pentagon creëert ereteken voor drone-bestuurdersHet Amerikaanse ministerie van Defensie werkt aan een nieuw type medaille om ‘uitzonderlijke prestaties' te belonen van de mensen die de onbemande vliegtuigen (drones) besturen in de strijd tegen bijvoorbeeld Al Qaida. Die operatoren komen niet in aanmerking voor de traditionele eretekens, omdat ze hun leven niet op het spel zetten op het slagveld. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta woensdag aangekondigd.

‘Ik ben verheugd aan te kondigen dat ik de creatie van een ‘Distinguished Warfare Medal' formeel heb goedgekeurd,' verklaarde de aftredende baas van het Pentagon tijdens een persconferentie. De medaille is bestemd voor acties van drone-operatoren die ‘een rechtstreekse impact hebben op de gevechtsoperaties'.

Volgens Panetta hebben de drones ‘de manier van oorlogvoering veranderd'. ‘De nieuwe onderscheiding erkent de realiteit van de technologische oorlog waar we in de 21ste eeuw in beland zijn,' luidde het.

Amerikaanse media melden dat de Distinguished Warfare Medal de eerste nieuwe gevechtsonderscheiding is sinds de creatie van de Bronze Star in 1944.

Dronevloot fors uitgebreid

De onbemande vliegtuigen zijn sinds de aanslagen van 11 september het geliefde wapen in de strijd tegen de terreurorganisatie Al Qaida, maar ze worden ook ingezet tijdens traditionele conflicten zoals in Afghanistan en Libië in 2011.

De voorbije jaren is de dronevloot fors uitgebreid. In 2012 waren er 161 Predator-toestellen, 54 Reaper-drones (die beide raketten of bommen kunnen afvuren) en 25 observatiedrones van het type Global Hawk. Ook de CIA bezit volgens de Washington Post “30 tot 35” drones, die gebruikt worden om leden van Al Qaida gericht uit te schakelen.

Volgens verschillende organisaties zijn er bij aanvallen met drones alleen al in Pakistan 2.600 tot 3.400 doden gevallen sinds 2004.
Annotaties:
| #197081 | 14-02-2013 14:57 | ouwe knar
Drone-bestuurders (ook toekomstige) mochten eens op het idee komen dat ze ordinaire laffe moordenaars zijn.
ouwe knar's avatar
| #197082 | 14-02-2013 15:30 | tegengas
Daar sta je dan straks als Drone Lullo, met je glimmende ereteken en een joystick pols.
tegengas's avatar
| #197095 | 15-02-2013 11:47 | merethan
Je eigen leven staat dan niet meer op het spel, je kunt met een foutje nog steeds soldaten van jou zijde opblazen. Helemaal zonder verantwoordelijkheden en dus spanning is het niet.

In strategische functies kun je toch ook promotie maken? Die zien doorgaans ook de fog of war niet met eigen ogen dunkt me.
merethan's avatar
| #197101 | 15-02-2013 15:44 | ouwe knar
In strategische functies kun je toch ook promotie maken?
Ik snap de vergelijking niet helemaal. Promotie is promotie (meer geld, meer verantwoordelijkheden) en een suffe medaille is een suffe medaille.

met een foutje nog steeds soldaten van jou zijde opblazen
Jaha, of onschuldige burgers (mannen vrouwen, kinderen), of scholen, of ziekenhuizen of, of... Waar gehakt wordt vallen spaanders. Gaat allemaal in de giga doofpot. De nieuwe manier van oorlog voeren?

Misschien ook een idee voor camera koekeloerders en ander spionage personeel. In het kader van de strijd tegen het terrorisme. Jaha, je mocht eens de verkeerde terrorist aanwijzen. Best wel zenuwslopend.
ouwe knar's avatar
aanmelden / inloggen