Door spaceman, Op maa 21 maa 2016 21:02, 1 reacties, citaat / intro / linkdump

Pijnstillers maken meer doden in VS dan illegale drugs.In 2014 stierven meer dan 47.000 personen in de Verenigde Staten aan een overdosis drugs. Een hoog cijfer en opvallend is dat de grootste doder niet cocaïne, crystal meth of heroïne is. Er stierven namelijk meer mensen aan een overdosis van legale pijnstillers. De Amerikaanse nieuwswebsite VOX legt uit hoe dit komt.

Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw staan dokters meer en meer onder druk om pijn te behandelen als een belangrijke medische aandoening. Iets waar farmaceutische bedrijven hun voordeel uithaalden, klinkt het. Opioïde pijnstillers 'overspoelden' de markt. Het resultaat was dat miljoenen Amerikanen deze pillen...
Annotaties:
| #249178 | 22-03-2016 00:35 | ffloor
Overigens komt het omgekeerde ook wel eens voor.
Toen Braziliaanse artsen in staking gingen: viel het normale aantal ziekenhuisdoden terug met maar liefst -42%.
Ook in Israël zijn artsen wel eens in staking gegaan: hier viel het aantal ziekenhuisdoden opeens terug met -37%. (beide opgaven Het Beste uit Readers Digest)
Daar kun je om glimlachen - maar met dit artikel erbij worden zulke extreme percentages: opeens heel goed verklaarbaar en die verklaring ontbrak eerst nog: het zat kennelijk in extreme, en soms zelfs experimentele pillen die geeneen huisarts mag voorschrijven.

En daar komt nog iets bij: bij gebrek aan een dokter: willen hulpvaardige verpleegsters nog wel eens heel andere ideeën hebben dan een huisartsenbrief doorspitten: zoals hartkleplekkages beluisteren (te genezen met foliumzuur: te koop in elke AH) of prikken naar ongediagnosticeerde suikerziekte wil ook wel eens medische raadselen doen oplossen.
aanmelden / inloggen