Door community (initieel Appie), Op zon 26 jul 2015 20:56, 0 reacties, nieuws

Plastic in zee magneet voor chemicaliën en bacteriën



Onderzoekers van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) hebben vastgesteld dat plastics in zee vol zit met bacteriën en chemicaliën. Op de plastics werden wel 250 verschillende chemicaliën gevonden en sommige van de gevonden bacteriën zijn potentiële ziekteverwekkers. Dieren die de plastics inslikken worden dus blootgesteld aan toxische stoffen, zij het in minieme hoeveelheden.

“Alhoewel de effecten van microplastics, inclusief hun ‘jasje’ van chemicaliën en bacteriën, nog volop onderzocht worden door ILVO-wetenschappers en hun collega’s wereldwijd, zet ILVO nu al in op de ontwikkeling van strategieën om het probleem aan te pakken”, zegt Lisa Devriese, die aan het onderzoek meewerkte, in een persverklaring.

Zo is het ILVO bezig om samen met de visserijsector te zoeken naar biologisch afbreekbare initiatieven voor het losse touwwerk dat visnetten beschermd tegen slijtage, ook wel bekend als pluis, zie onderstaande video.



Een andere methode waaraan gewerkt wordt, heeft te maken met bacteriën die plastic kunnen opruimen. ILVO-wetenschappers zijn op zoek naar soorten die de potentiële eigenschappen hebben om plastics en chemicaliën af te kunnen breken.

Heel mooie voornemens maar ondertussen:

Noordzeegarnaal vol microplastics


In 63% van de bruine of gewone garnaal worden microplastics aangetroffen. Al eerder was vastgesteld dat wilde mosselen en bijvoorbeeld zeekreeft in Noorwegen microplastics binnen krijgen. Nu is dit ook voor de bruine garnaal onderzocht. Het onderzoek richtte zich op garnalen in het Kanaal en in de zuidelijke Noordzee. Dit zijn gebieden waar de concentratie aan microplastics hoog is.

De in de garnalen aangetroffen plastics zijn vrijwel uitsluitend vezels. Deze zijn bijvoorbeeld afkomstig van het wassen van kunststof (plastic) kleding. De plastics werden niet aangetroffen in het weefsel. Dat is het deel dat door mensen gegeten wordt. In dit onderzoek is echter alleen gekeken naar plastics die tussen 200 en 1000 µm (micrometer) groot zijn. Verondersteld wordt dat veel kleinere plastics wel in weefsel kunnen doordringen. Bij mosselen zouden plastics van 2-4 µm in het weefsel kunnen doordringen.

Een negatieve effect op de conditie van de garnalen werd niet geconstateerd, maar kan niet worden uitgesloten. Niet onderzocht is de eventuele invloed van giftige stoffen die zich hechten aan de microplastics.

Garnalen worden gegeten door een heel scala aan grotere dieren, zoals vissen, krabben en kreeften. Zo komen door garnalen ingeslikte plastics hoger in de voedselketen terecht.
Annotaties:
aanmelden / inloggen