Door community (initieel Best Well), Op don 11 jan 2018 19:50, 0 reacties, nieuws

Politie-app zoekacties naar vermisten: Ineens 900 man voor mijn neus

Zoek de pokemon en stop gelijk jezelf ook in het sleepnet:Vrijwilligers hebben het afgelopen jaar meerdere keren gezocht naar vermiste personen, zoals Anne Faber, Savannah en Remon Bruinsma. Met de app 'Samen Zoeken' wil de politie de zoekacties met vrijwilligers beter coördineren.

"Goed nieuws", zegt Tiko van de Groep. Hij organiseerde een zoektocht naar Savannah. "Er kwamen honderden mensen op af, het was ongelooflijk." Het meisje Savannah was een paar dagen vermist toen Tiko de zoektocht organiseerde. "Ik wilde iets vinden, dat meisje moest terug", zegt Tiko. "We wilden een spoor vinden, een telefoon die weggegooid was."

Oproep zoekactie explodeerde


De dorpsgenoot van Savannah plaatste een oproep op Facebook om te gaan zoeken naar het vermiste meisje. "Ik rekende op een mannetje of 20, 25. Maar het explodeerde." Tiko zocht contact met de politie. Hij wilde weten wat hij mocht en kon doen als burger. Maar hij kreeg niemand te pakken.

De dag na de oproep bleek pas hoeveel vrijwilligers er waren. "Het waren er honderden", zegt Tiko. "Het was gigantisch. Dan sta je daar met het team, het leek wel een golf die op ons afkwam. Dat is ongelofelijk. De schattingen gaan tot 800, 900 mensen. Complete verbazing, daar had niemand op gerekend. Het was warm, maar je kreeg er ook een warm gevoel van. Het deed ons heel veel goed."

Waarom een zoekapp van de politie?

De politie waardeert de betrokkenheid van burgers, maar er bestaat ook de angst dat vrijwilligers per ongeluk sporen wissen of verstoren. De politie vindt het daarom belangrijk om betrokken te worden als grote groepen gaan zoeken. Op het moment dat er iets gevonden wordt, moet die plek als plaats delict worden afgebakend voor sporenonderzoek. Daarvoor is het van belang dat de politie weet wie daar hebben gelopen, en dat kan met de app. Verder wil de politie mensen vooraf waarschuwen, zodat ze bewust zijn waar ze precies aan beginnen met een zoekactie: het is geen gezellige wandeltocht. Het kan psychisch grote impact op mensen hebben.

'Hadden zelf niet aangekund'
Het Coördinatieplatform Vermisten, een vrijwilligersorganisatie die zoekacties begeleidt, had zich ook aangemeld. En dat was maar goed ook, zegt Tiko. "Ze namen de leiding in handen. Wij hadden dat zelf niet aangekund. Er stonden wachtrijen bij de tafels om je aan te melden, het hield niet op. Het platform had alle zoekteams een A4'tje met instructies meegegeven. Daarop stond wat je moest doen als je iets had gevonden. Zij hadden ook lijntjes om eventueel de politie in te schakelen."

Maar echte samenwerking met de politie was er niet, zegt Tiko. "Er zijn twee agenten even langs komen rijden om te kijken hoe het ging. Maar die waren ook zo weer weg. Ik begrijp dat de politie niet in zo'n korte tijd even 900 mensen neer kan zetten, maar ik had meer verwacht van de politie."

Mensen compleet geschokt
Dat het vinden van sporen, laat staan een lichaam, een grote impact kan hebben op de vrijwilligers heeft Tiko van dichtbij meegemaakt. "Er kwam een helikopter over. Er kwamen busjes met recherche met gillende sirenes vanuit Amersfoort. Toen zag je al mensen compleet geschokt reageren. 'Het zal toch niet?' Later bleek toch dat Savannah gevonden was. Ik heb gezien dat mensen geshockeerd waren en overstuur raakten."

Met de app moet het zoeken naar vermisten soepeler verlopen. Tiko ziet dat wel zitten. "In 2017 hebben we diverse zoekacties in de landelijke pers gehad. Als dat gestructureerd kan worden via een app is dat fantastisch."
Annotaties:
aanmelden / inloggen