Door community (initieel Sambeo), Op zat 25 okt 2014 13:00, 6 reacties,    

Positieve kanteling wereldpolitiek? Marathonspeech van Putin

Gisteren was er een live uitzending van een discussieclub waaraan 108 experts, historici en politieke analysten van 25 landen, inclusief 62 buitenlandse deelnemers, hebben meegedaan. De Valdai International Discussion Club.

Het thema was: The World order – New rules or a game without rules. De plenaire bijeenkomst geeft een korte samenvatting van de driedaagse discussie van deze internationale club, waarbij de focus lag op het analyseren van factoren die de uitholling veroorzaken van het huidige systeem van instellingen en normen van het internationaal recht.

Werkelijk fantastisch! Geen diplomatiek gezwets, maar eerlijk en openhartig wordt de huidige situatie van de wereld uiteengezet. De zelfbedachte rol van de USA als monopolistisch wereldleider, de chaos en oorlog die dit wereldwijd veroorzaakt. Blijven we ondergeschikt aan deze rol in Europa, willen we dat? Laten we ons allerlei regels opleggen die niet voldoen aan de historisch gemaakte internationale afspraken. Moeten deze regels aangepast worden aan een veranderende wereld? Zijn instituten zoals o.a. de UN nog bruikbaar als zij geen zeggenschap meer hebben of niet reageren als zij dit zouden moeten? Kiezen we voor soevereiniteit en eerlijke internationale samenwerking ter bevordering van het welzijn van alle mensen op deze wereld en hoe gaan we dat doen. De rol van de media, ISIS, Oekraine etc. etc. alles komt aan de orde.

Een maraton uitzending voor Putin van 3 uur! Naast zijn speech (hier het 1e deel van het transcript http://eng.kremlin.ru/news/23137) zijn ook de vragen van de internationale journalisten –zowel mainstream (washington post, Financial times) als de vrije internet media- kritisch en zeer de moeite waard.

Mijn gevoel is na dit gezien te hebben, ja we staan op een kantelpunt. En ja er is ruimte voor een mooie toekomst.
Annotaties:
| #222234 | 25-10-2014 16:59 | liedetecter
En als je, nadat in die conferentie alle noodzaak tot het scheppen van vrede en economische voorspoed is uitgesproken dan in de westerse media leest dat het de agressiefste houding van Putin ooit was, dan weet je dat er iets afschuwelijks mis is met die media ....
| #222253 | 26-10-2014 08:11 | liedetecter
Danks Ness, de moeite waard als je strategie van Rusland wilt bestuderen. Heel kort:

We have no need of getting involved in things, of ordering others around, but we want others to stay out of our affairs as well and to stop pretending they rule the world. That is all. If there is an area where Russia could be a leader – it is in asserting the norms of international law.


Verder zijn ze alle behalve naïef, en al helemaal niet zo naïef en emotioneel als westers 'leiders' en hun propaganda ...

Toch ben ik geen Putin lover, ik maak alleen enorm bezwaar tegen het irrationele PR beleid van de EU/VS tegen Putin, waar hij itt die nonsens, met heel wat volwassener strategie op de proppen komt en simpelweg snapt dat vooruitgang via goede betrekkingen wenselijker is dan de oorlogs strategie van de VS/NATO.

De domme ad hominem retoriek over Putin in de westerse pers verraad een stuitend gebrek aan realiteitsbesef over internationale betrekkingen.
| #222256 | 26-10-2014 09:08 | Tayelrand
Putin heeft mogelijk een doodszonde begaan door zo open de wereldpolitiek te bespreken.

„Je weniger die Leute wissen, wie Würste und Gesetze gemacht werden, desto besser schlafen sie!“ Otto von Bismarck
Tayelrand's avatar
aanmelden / inloggen