Door community (initieel Appie), Op vri 24 jul 2015 12:28, 4 reacties, nieuws

Posttraumatische stress blijft Vietnamveteranen teisteren

Veertig jaar na dato kampt nog altijd 10,8 procent van de mannelijke Vietnamveteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Bij de vrouwen gaat het om 8,7 procent.


Dat blijkt uit grootschalig en langlopend onderzoek onder bijna 1848 veteranen. PTSS gaat gepaard met flashbacks, slaapproblemen, schuldgevoelens, angst en depressie en sociaal isolement. De paper is gepubliceerd in het vakblad JAMA Psychiatry. De gemiddelde leeftijd van de oud-strijders in het onderzoek was 67 jaar. In 1988 had nog 15 procent van de veteranen last van PTSS.

Voor de studie zocht het New York University Medical Center contact met 2348 veteranen die aan eerdere studies deelnamen. Bijna 500 van hen waren al dood.

Voor sommige veteranen is PTSS een chronische ziekte. Bij anderen begon de stoornis pas lang nadat de oorlog was afgelopen. De psychische last van de oorlog neemt niet per definitie af met het verstrijken van de tijd. Volgens de onderzoekers is de psychische last van de oorlog voor 16 procent van de veteranen met de jaren juist steeds zwaarder gaan wegen.

"De tijd heelt nìet alle wonden. Dat is een naïeve gedachte", reageert Eric Vermetten, hoofd wetenschappelijk onderzoek van de militaire geestelijke gezondheidszorg bij Defensie. Vermetten, niet betrokken bij de studie, spreekt van een gezaghebbend onderzoek dat nog eens bevestigt hoe langdurig de impact van deelname aan een gewapend conflict kan zijn . "In 2005 vond het Veteranen Instituut bij 15 procent van de Unifil-veteranen klachten van PTSS", aldus Vermetten. "Dat was ruim 20 jaar na dato."

DSM

De Amerikaanse onderzoekers namen ondermeer het (oude) diagnostische handboek DSM-IV als uitgangspunt. Op basis daarvan concluderen ze dat 26 procent van de Vietnamveteranen op enig moment PTSS ontwikkelt. Van de mannen heeft 10,8 procent momenteel PTSS en 8,7 procent van de vrouwen. Wordt de DSM-V gehanteerd, dan halveert opeens het aantal veteranen met PTSS.

Volgens Vermetten kan de nieuwe definitie van PTSS bij militairen niet juist zijn als opeens het aantal diagnoses met de helft afneemt. In een hoofdredactioneel commentaar waarschuwt JAMA Psychiatry voor het invoeren van een nieuwe definitie omdat wereldwijd alle kennis over en de behandeling van PTSS is gebaseerd op de oude omschrijving.
Annotaties:
| #235144 | 25-07-2015 00:33 | ouwe knar
"In 2005 vond het Veteranen Instituut bij 15 procent van de Unifil-veteranen klachten van PTSS",
In Amerika wordt nog een en ander geregistreerd. In Nederland noppes. Wij moeten het hebben van losse onderzoekjes.

http://www.nu.nl/binnenland/3994037/oproep-zelfmoorden-veteranen-registreren.html Anno februari 2015. Hmmm, PTSS, en als extra bonus antipsychotica... Noodzakelijke hulp zoeken is helaas niet zonder gevaren.

Van de militairen die actief zijn geweest tijdens een buitenlandse missie krijgen sommigen psychische klachten. Maar het Ministerie van Defensie wist jarenlang niet hoeveel veteranen er waren en dus ook niet wie van de veteranen hulp nodig hadden.
http://www.vpro.nl/buitenland/speel.POMS_VPRO_345316.html Jun 25, 2008


Gepubliceerd op: 14 juli 2004

Defensie: Veteraan blijven volgen met registratiesysteem

DEN HAAG - Defensie wil mensen die hebben meegedaan aan vredesoperaties ook na hun diensttijd blijven volgen.

Staatssecretaris Van der Knaap is van plan de veteranen daartoe in een registratiesysteem te laten opnemen, desnoods verplicht. Hij maakte dit gisteren bekend nadat hij een advies over de veteranenzorg in ontvangst had genomen.

Tussen de 5 en 8 procent van de uitgezonden militairen krijgt last van het posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Omdat de symptomen zich soms pas na tien of twintig jaar voordoen, is het van belang in contact te blijven met de veteranen.

Enkele geweldsincidenten waarbij oud-militairen waren betrokken geven Van der Knaap reden tot zorg. "Iemand pakt niet direct een pistool, daar gaat een heel ziektebeeld aan vooraf."
http://www.digibron.nl/search/detail/012dc6894fe1dec844fd28ef/defensie-veteraan-blijven-volgen-met-registratiesysteem

Nog een:
Skip Springer, secretaris van de grootste militaire vakbond AFMP, erkent dat veteranen na uitzendingen soms terugkeren met oorlogstrauma's, maar meent dat die problemen voldoende worden opgevangen door het Veteranenloket, de instantie waar veteranen sinds eind juni met al hun psychische en juridische vragen terechtkunnen. Een apart systeem inrichten voor psychische screening lijkt hem niet nodig - 'militairen kunnen prima zelf aangeven of er iets met hen aan de hand is'.

Het ministerie van Defensie zegt dat iedere militair geneeskundig wordt onderzocht voordat hij de dienst verlaat. 'Dan wordt hem gevraagd een vragenlijst in te vullen', zegt een woordvoerder. 'Deze vragenlijst wordt vervolgens samen met de arts besproken. De vragen gaan over de gezondheid van de persoon, dus ook over de psychische gezondheid. Dit komt vervolgens in het persoonlijke gesprek aan bod.'
http://www.volkskrant.nl/binnenland/-oorlogsveteranen-hebben-veel-betere-psychische-nazorg-nodig~a3782881/

Stelletje eikels.
ouwe knar's avatar
| #235148 | 25-07-2015 08:41 | loveulongtime
Al die mensen zijn blootgesteld aan Agent Orange.
| #235161 | 25-07-2015 18:30 | Manus
In 1988 had 15 % last van PTSS en nu 10,8 %, waarschijnlijk heeft die 4,2 zich inmiddels doodgezopen, zelfmoord gepleegd of is door drugsmisbruik overleden...
Manus's avatar
| #235168 | 26-07-2015 16:12 | Ness
Cijfers uit 2013: 22 zelfmoorden van veteranen PER DAG. Regering blij, want dat scheelt een hoop geld natuurlijk, en je kun beschadigd kanonnenvoer toch niet opnieuw gebruiken. En Vietnamveteranen zijn zowiezo te oud, dus good riddance. /end sarcasm.
Ness's avatar
aanmelden / inloggen