Door Tzolkin, Op maa 15 feb 2010 20:59, 4 reacties,    

Premier Turkije roept de wereld op Palestijnen te bevrijden van Israëlische belegering

Premier Recep Erdogan van Turkije heeft een oproep gedaan aan de wereld om de 1½ miljoen Palestijnen in Gaza te bevrijden van de Israëlische agressie en belegering, en een einde te maken aan de menselijke tragedie in dat land.

In een speech voor het VS-Islamitische Wereld Forum, zaterdag in Doha, Qatar, veroordeelde Erdogan het zwijgen van de internationale gemeenschap over de Israëlische agressie in Gaza, en riep hij de wereld op de bevolking van Gaza een reddende hand toe te steken en om Israël te dwingen de grenzen van het gebied te openen en eerste hulp toe te laten.

Het Israëlische offensief in Gaza eindigde op 18 januari 2009 met een wederzijds staakt-het-vuren van Israël en de Palestijnen. Het dodelijke 22 dagen durende offensief in Gaza doodde bijna 1500 Palestijnen, een derde daarvan kinderen, en 13 Israëliërs, waarvan drie burgers.

“Wanneer de mensheid, die optreedt tegen het jagen op zeehonden, het vermoorden van kinderen met fosforbommen ziet als bijkomende schade van de strijd tegen het terrorisme, in een poging zijn geweten te sussen, dan is de rechtvaardigheid niet meer te redden,” zei Erdogan.


Erdogan benadrukte dat het vermoorden van kinderen, vrouwen, onschuldigen het schenden van de mensenrechten en menselijke waarden altijd slecht is, ongeacht de plaats waar het gebeurt. Hij riep de westerse landen op net zo gevoelig te zijn voor het vermoorden van kinderen als het is voor bedreigde diersoorten, de regenwouden en het smelten van de gletsjers.

"Deze mensen kunnen zich niet verweren. Er raakten 5.000 mensen gewond en nog eens 5.000 mensen leven nog steeds in tenten. Een jaar geleden werd er geld ingezameld voor de slachtoffers, maar is er sindsdien ook maar één weg, één brug of één gebouw opnieuw aangelegd? Nee. Daarom vraag ik: mensheid, waar zijn jullie? Waarom raken bouwmaterialen en hulpgoederen Gaza niet binnen?”

Gaza is nog steeds officieel bezet gebied en Israël controleert de toegang via land, over zee en door de lucht. De grensovergang met Egypte in Rafah, Gaza's enige grensovergang met een ander land dan Israël, blijft vrijwel constant gesloten onder grote druk van Israël en de VS.

Waarschuwing voor Islamofobie

Erdogan bekritiseerde westerse landen voor het in een adem noemen van terrorisme en Islam. De premier zei dat alle soorten terreur veroordeeld dienden te worden. Hij riep nog eens in herinnering dat de Islamitische beschavingen gebaseerd zijn op de principes van rechtvaardigheid en wederzijds respect.

“Men kan niet 1½ miljard moslims beschuldigen van terrorisme,” aldus Erdogan.

Erop wijzend dat geen van de grote religies ooit terrorisme heeft goedgekeurd, zei Erdogan dat racisme, antisemitisme en discriminatie gevaarlijk zijn, maar dat islamofobie minstens net zo gevaarlijk is. Islamofobie is racisme en een misdaad tegen de menselijkheid, daarom zouden verstandige en gewetensvolle mensen ertegen stelling moeten nemen.

Nooit eerder werden terroristische aanslagen in verband gebracht met de religie van het land waar de daders vandaan kwamen, maar na enkele incidenten met moslims zijn 1½ miljard islamieten tot doelwit gebombardeerd.

Erdogan benadrukte dat islam een religie van vrede, tolerantie en het samenleven van mensen is.
Annotaties:
| #94352 | 16-02-2010 09:43 | marx (ongeregistreerd) toon reactie
| #94455 | 16-02-2010 16:49 | saved
Zal vooral bedoeld zijn om politiek wat voor elkaar te krijgen. Als jij niet ... Dan gaan wij negatieve berichten over jou vertellen.

Turkije en Israel kennen al jaren goede samenwerking op economisch, strategisch, diplomatiek en militair gebied.
saved's avatar
| #94497 | 16-02-2010 20:26 | keuleniscool
Turkije in de EU ......
NOOOOOOOOOIT !
| #94501 | 16-02-2010 20:41 | censuur
"na enkele incidenten met moslims zijn 1½ miljard islamieten tot doelwit gebombardeerd."
Naast de halve waarheid is de gekozen strategie natuurlijk het werk van een genie. Anti communisme in de rewind...
censuur's avatar
aanmelden / inloggen