Door community (initieel Best Well), Op maa 2 apr 2018 16:46, 9 reacties, nieuws

Preppen zinloos?

Preppen is een controversieel onderwerp. In de media worden preppers vaak belachelijk gemaakt. In TV programma’s worden vaak stereotype preppers gevolgd die gigantische hoeveelheden voedsel, wapens en munitie opslaan en zich in hun eentje opsluiten in bunkers diep onder de grond. Daarnaast richten deze stereotypen zich vaak op slecht 1 ramp scenario waarvan de kans vrij klein is dat deze echt plaats gaat vinden.

Vertrouwen in de economie.
Het economische systeem waarin wij leven draait vooral op het vertrouwen dat mensen erin hebben. Omdat we erin zijn opgegroeid, hebben we geen referentiekader en lijkt deze heel normaal en vanzelfsprekend. De kapitalistische economie heeft er immers ook baat bij dat mensen dit systeem vertrouwen. Het laatste wat het wil is dat mensen hun geld van de banken halen en dit gaan investeren in hun eigen. Preppers zetten hun geld om in fysieke waarde. Ook mensen die goud of cryptocurrencies kopen om een economische crisis voor te blijven kun je al beschouwen als preppers. Zij bereiden zich immers voor op een crisis. Andere fysieke waardes zijn voedsel, brandstoffen en apparaten die energie op kunnen wekken. Deze levensmiddelen zullen indien er zich een crisis aandient in welke vorm dan ook enorm gewild zijn en dus drastisch stijgen in waarde. Dit is dus een mooie langer termijn investering. Maar als mensen goud en crypto’s kopen kunnen de banken geen geld meer verdienen d.m.v leningen waar rente op zit. Indien mensen ook nog gaan proberen zichzelf te voorzien in levensmiddelen lopen een heleboel bedrijven heel veel winst mis. In principe kan een waarschuwing voor een ramp of een crisis dus zelf een crisis veroorzaken. Om deze reden worden mensen door de media geconditioneerd, preppen als iets belachelijks of paranoïde te zien.Zijden draadje.
Toch bungelt het leven van heel veel mensen aan een zijden draadje. De fout van het kapitalisme is dat deze steeds meer moet produceren tegen een steeds lagere investering. Als gevolg vind globalisering en automatisering plaats. Onze economie is daarom erg efficiënt, maar weinig robuust. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was een land als Duitsland of de Sovjet-Unie vrijwel zelfvoorzienend. Gebeurde er een ongeluk in bijvoorbeeld Japan, dan had dit weinig gevolgen op de rest van de wereld. Nu zijn vrijwel alle bedrijfstakken via een complex internationaal handelsnetwerk met elkaar verbonden. Hierdoor is de economie steeds kwetsbaarder en vind er meer verspilling plaats. Als een land, bank of belangrijk bedrijf het verkloot zullen andere als dominostenen volgen. Onze globale economie is “too big to fail”geworden.Urban Homestead in Los Angeles slaagt er in op slechts 500 vierkante meter, de oppervlakte van een grote tuin, 3500 kg voedsel per jaar te produceren. Wel is de hoeveelheid zonneschijn in Zuid-Californië twee keer zo hoog als hier in Nederland. Bron: urbanhomestead.org
Urban Homestead in Los Angeles slaagt er in op slechts 500 vierkante meter, de oppervlakte van een grote tuin, 3500 kg voedsel per jaar te produceren. Wel is de hoeveelheid zonneschijn in Zuid-Californië twee keer zo hoog als hier in Nederland. Bron: urbanhomestead.org

Rampenscenario’s.
Hoe georganiseerder, geavanceerder en grootschaliger een systeem wordt, des te kwetsbaarder is de regel. Er komen steeds meer factoren bij. Van een EMP zoals een zonnestorm zou de economie van 250 jaar geleden weinig tot niets hebben gevoeld terwijl dit nu het hele leven stil kan leggen. Een cyberaanval zou 50 jaar geleden ook weinig tot niets hebben uitgehaald maar doordat alles steeds meer digitaliseert en wordt verbonden met het internet richt deze nu gigantische schade aan en kan in potentie het einde van de beschaving betekenen. Opgesomd zijn er heel veel rampenscenario’s waarvan er enkele zeer waarschijnlijk plaats zullen gaan vinden in de nabije toekomst. Dit zijn als volgt: financiële meltdown, peak oil, peak grondstoffen, klimaatverandering (zowel global warming als global cooling), globale pandemische ziekte, Kessler syndroom, nucleaire oorlog, zonnestorm of EMP, cyberaanval, elite new world order, ompoling aardmagnetisch veld, biowapens en ten slotte een pesticide resistente plaag die de agrarische sector lam legt.

Korte termijn voordelen preppen.
Ook zonder dat er een ramp plaatsvindt, kan preppen direct zijn vruchten afwerpen. Ten eerste kun je er gewoon veel plezier mee beleven en het als een soort hobby zien. Is het niet fantastisch je groenten en fruit uit je eigen tuin te eten, je eigen windmolen of zonnecollector te bouwen of te leren leven van wat er in de natuur te vinden is. Je wordt er fysiek sterker van doordat je lichamelijk bezig bent en het bespaart je geld. Je krijgt veel meer vitamines en mineralen binnen en je bent veel buiten waardoor je minder snel ziek of verkouden bent. Het opent een wereld vol mogelijkheden en je bent minder snel getroffen als er een ramp plaats vind. Deze ramp kan ook een individuele ramp zijn zoals bijvoorbeeld het verlies van je baan of dakloosheid, dit kan een ieder gebeuren.
Kortom preppen heeft wel degelijk zin, is leerzaam en gezond!
Annotaties:
| #262772 | 02-04-2018 17:33 | ouwe knar
Preppen is volgens mij ook leren hoe je groenten inmaakt, hoe je beesten vermoordt en opeet, hoe je klein vee houdt, hoe je kruiden kweekt en benut, en vooral hoe je het samen fijn kunt hebben.

Bovenstaand artikel is volgens mij luchtfietserij voor en door mensen met teveel geld en te veel tijd, in een paradijselijk klimaat. Levert gezellige dure boeken, praatjes, filmpjes op.

Vroeghaaaaa, komt nooit meer terug en die zelfvoorzienendheid van toen valt volgens mij vies tegen.
Ik heb het idee dat virus mens (zoals sommige 'verlichte' etters 't zien) langzaam gesmoord wordt in eigen afval en gif. En elkaar volkomen verdwaasd afmaken.

Gezellie is anders.
Ik lees ook helemaal niets over bijvoorbeeld noodzakelijke insecten en microben die massaal het loodje leggen. Plastic dat zo diep in de basis van voedselketen zit dat dieren verhongeren.

Preppen zoals in het artikel beschreven, is volgens mij gemene volksverlakkerij.

Zoek de verschillen
IMG_7121.jpg

urban-homestead-backyard-300x200.jpg
ouwe knar's avatar
| #262773 | 02-04-2018 17:38 | ouwe knar
Preppen is ook leren hoe je je eigen kleding maakt, schoenen, potten en pannen, vuur, meubels, huizen, vervoer, kinderen baren zonder ziekenhuis....
Terug naar het jaar nul. Terug naar ploeteren en bidden dat de goden je gunstig gezind zijn.
ouwe knar's avatar
| #262777 | 02-04-2018 18:59 | Best Well
Preppen is ook het doe het zelven en het aanboren van zwarte handel. Zolang je handel kunt drijven kun je de dingen uitbesteden waar je zelf niet zo goed in uitblinkt.
Bomen omhakken, stopen en slachten zal daar ook wel bij gaan horen.
Best Well's avatar
| #262778 | 02-04-2018 19:14 | Best Well
Stropen
Best Well's avatar
| #262779 | 02-04-2018 21:14 | Nico de Geit
Veel mensen hebben tegenwoordig nog geen 50 euro in huis. Gaat het systeem plat dan hebben ze meteen een probleem. Hun voorraad voedsel is vaak heel beperkt en vooral eenzijdig, en een voorraad drinkwater heeft bijna niemand.
Nico de Geit's avatar
| #262783 | 02-04-2018 22:40 | Antares
Het huiveringwekkende verhaal van iemand die een jaar in een belegerde Joegoslavische stad moest overleven: https://shtfschool.com/blog/
Antares's avatar
| #262791 | 03-04-2018 00:02 | G.B. Wolf
Wat ook verschil maakt, is of je in een stad of op het platteland woont en/of je de nodige agrariërs kent.
Ik doe op beperkte schaal wel mee met die mode. Voor 1 maand eten in huis, altijd ruime benzine-voorraad, generator(tje), nodige pecunia, water, (regen)spoelwater (voor toilet & wassen), 27MC-bakkie, camping kookset, etc. Het belangrijkst is: van te voren goede afspraken maken, voor als je er vandoor gaat, afspreken op bepaalde plekken e.d. Communicatie zal het eerste zijn, wat er uitvalt. Dan zijn postduiven weer handig.
Ik gok, dat het 1. óf uitval elektriciteit wordt (EMP, dan wel aanval via Internet) 2. óf mensen gaan elkaar de hersens inslaan op grote schaal. In geval 1. heb ik geen haast, om de pleiterik te maken, in geval 2. ben ik met 3 uur vertrokken met de noodzakelijke spullen in een aanhanger.
Vanuit een ver buitenland, ga ik dan eens bekijken, wat zich in mijn plaats afspeelt, voordat ik weer eens terug kom.
Het preppen, zoals sommige amerikanen doen, is aan mij niet besteed, die overdrijven alles. Een beetje nadenken over mogelijke, ernstige incidenten, zou iedereen een beetje moeten doen. Dat houdt de geest fris en alert.

We hebben kunnen zien, wat een EMP enkele jaren geleden in Canada aanrichtte. Gelukkig is de zon nu in een soort slaaptoestand gegaan, maar eens wordt die weer wakker...

@OK: de verschillen zijn: jaargetijden? Betreft allebei hetzelfde huis.
G.B. Wolf's avatar
| #262793 | 03-04-2018 08:48 | Nico de Geit
Filmpje: urban farm - voor een op tijd ingestapte babyboomer misschien haalbaar als hobbyproject, voor de generatie na hen onbetaalbaar.

Een simpele berekening laat zien dat het totaal niet lonend is je eigen voedsel te verbouwen op peperdure grond. Je kunt beter gaan werken en met dat geld het gewenste voedsel kopen.

En over vrijheid: ik denk dat minimalisme de maximaal haalbare vrijheid geeft. En dan is het nog lastig allemaal.

In sommige staten in de VS moet $ 10.000,-- per jaar worden afgetikt aan onroerendgoedbelasting. Daar ga je met je urban farm.
Nico de Geit's avatar
| #262815 | 04-04-2018 13:40 | Unseen
Goed stuk Best Well.

Waar het in principe op neerkomt om van het etiket, consument af te stappen en Producent te zijn.
En nog meer, van volwassen kindje die verzorgt wordt door vadertje staat, met al haar subsidies over te stappen naar een volwssen onafhankelijk leven.
Unseen's avatar
aanmelden / inloggen