Door community (initieel Witte Haai), Op don 26 jan 2012 20:01, 2 reacties, nieuws

President Obama erkent nucleaire rechten Iran

Pesident Barack Obama heeft in een brief aan het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken erkend dat Teheran het recht heeft om nucleaire technologieën te ontwikkelen.

De Zwitserse ambassadeur in Teheran liet weten dat de VS de nucleaire rechten van Iran hebben erkend, aldus vicevoorzitter van de Iraanse parlementscommissie voor buitenlands beleid en nationale veiligheid Hossein Ebrahimi in een tv-interview met persbureau Fars.

Woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken Ramin Mehmanparast bevestigde op 15 januari jongstleden dat de Amerikaanse president Obama zijn boodschap had overgebracht aan Iran middels de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice, de Zwitserse ambassadeur in Teheran Livia Leu Agosti en de Iraakse president Jalal Talabani.

Derde brief

De Zwitserse gezant voegde toe dat Obama tegen de sancties is die zijn opgelegd aan de Iraanse centrale bank, maar dat hij geen stappen kon ondernemen omdat het Amerikaanse Congres unaniem voor de sancties stemde.

Het is de derde brief die Obama aan Iraanse regeringsfunctionarissen stuurde waarin hij besprekingen tussen Iran en de VS voorstelt. De Amerikaanse president stuurde eerder twee brieven aan leider van de Islamitische Revolutionaire Raad grootayatollah Ali Khamenei.

Samenwerken

Directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) Yukiya Amano zei constructief te willen samenwerken met Iran. “Mijn voornaamste prioriteit in 2012 is mensen te laten inzien dat het kernprogramma van Iran enkel wordt gebruikt voor vreedzame doeleinden,” legde Amano uit.

Hij voegde toe dat Iran eind deze maand zal worden bezocht door een delegatie van het IAEA onder leiding van onderdirecteur-generaal van het Internationaal Atoomagentschap Herman Nackaerts. De Iraanse IAEA-ambassadeur Ali Asghar Soltanieh noemde het een teken van transparantie van het Iraanse kernprogramma en de samenwerking tussen Teheran en het IAEA.

Voorkomen

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft gewaarschuwd tegen een militaire aanval op Iran. “Militair ingrijpen lost het probleem niet op, maar zou enkel leiden tot chaos en oorlog in het Midden-Oosten en misschien wel de wereld,” aldus het Franse staatshoofd tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in Parijs.

Sarkozy benadrukte dat Frankrijk ‘alles zal doen’ om militaire interventie in Iran te voorkomen. De Franse president Nicolas Sarkozy, IAEA-topman Yukiya Amano en de Amerikaanse minister-president Barack Obama scharen zich daarmee achter de Russische premier Vladimir Poetin en de Chinese minister-president Wen Jiabao.

Bronnen: Presstv.ir (1), (2), (3) en (4)
Annotaties:
| #174257 | 27-01-2012 01:00 | ouwe knar
The message continued: "I didn't want to impose sanctions on your central bank but I had no options but to approve it since a Congress majority had approved the decision."
Moreover, Pravda reported that Obama clarified that he was not able to declare his position publicly in the run up to the American elections.
According to the Obama Report , the U.S. President has written directly to Iran's Supreme Leader, Ayatollah Ali Khamenei, calling for direct talks, although the White House has denied this. Swiss Ambassador Ebrahini said: "This is not the first time that Obama has sent a message and letter to the Islamic Republic of Iran," adding that Obama "has repeatedly spoken in a soft tone about the Islamic Republic of Iran."
http://digitaljournal.com/article/318283#ixzz1kc0B9Ytl

Yeh, top secret allemaal ;P
ouwe knar's avatar
| #174261 | 27-01-2012 08:14 | tomnl
Dat krijg je als het geld op is, dan moeten conflicten weer met praten worden opgelost. Vervelend!!
aanmelden / inloggen