Door benb, Op zat 26 maa 2011 15:26, 6 reacties,    

“Progressieve” ondersteuning voor de VS-NAVO “No Fly Zone” in Libië


Irak alleen al zou elke “progressieve” steun voor westerse militaire interventie in Libië tot een verwaarloosbare factor moeten hebben gemaakt. Het is heel triest om dat niet te zien gebeuren. De corporate media zijn er weer in geslaagd om veel goedbedoelende “progressieven” te laten denken wat zij willen.

Een dictator valt uit de gratie bij het Westen en na jarenlange steun krijgen we ineens te horen dat "wij" hem niet langer meer kunnen tolereren. De andere tirannen die wij ondersteunen, zijn echter nog steeds prima. Deze tirannen kunnen zelfs hun status verbeteren als zij helpen met het afzetten van de "slechte" dictator. Zie de manier waarop door de Arabische Liga steun voor een "no fly zone" (dwz oorlog) tegen Libië routinematig wordt aangeboden om deze te rechtvaardigen.

Soortgelijke argumenten gelden wellicht morgen voor Westerse bondgenoten zoals Saoedi-Arabië, Jemen, Pakistan, Oezbekistan, en nog vele anderen – als ze ineens slecht zijn in het Westerse ogen. Alle misdaden die "wij" hebben genegeerd, nooit over gehoord, en medeplichtig aan waren worden ons plotseling voor de voeten gegooid. Als 'wij' zijn niet bereid om onze in bloed gedrenkte regeringen te steunen als ze mensen "bevrijden" dan is het duidelijk dat wij onze politieke standpunten belangrijker vinden dan menselijkheid.

Geen wonder dat onlangs de BBC presentatoren herhaaldelijk "Saddam" hebben gezegd toen ze bedoelden te zeggen: "Gadaffi". Het drillen door de media is instinctief geworden al vergissen ze zich wel eens in de namen.

Moeten we Gadaffi weerhouden van het doden van mensen? Natuurlijk, maar waarom alleen Gadaffi? Waarom niet onze eigen regeringen en hun bondgenoten die dit op een veel grotere schaal hebben gedaan en niet alleen door oorlog?

Wij – die een beschaafde politiek willen - mogen nooit de ongelooflijke vernietigende kracht en criminaliteit van het Westen vergeten. Nogmaals, kijk naar Irak - met ongeveer 2 miljoen doden sinds het Westen Koeweit "bevrijdde" van Saddam in 1990, en daarna heel Irak in 2003. Een “progressieve schrijver” beargumenteerde, ter ondersteuning van de "no fly zone" (dat wil zeggen oorlog) in Libië dat de Westers gedomineerde VN-Veiligheidsraad analoog is aan de politie in een typisch kapitalistisch land - dubbele standaarden in haar gedrag, maar toch nodig om onschuldige mensen te beschermen. Deze analogie gaat volkomen mank omdat het de internationale criminaliteit van westerse regeringen grotelijks onderschat. Dat gaat nog veel verder dan waar iedereen de politie van kan beschuldigen in een land als de VS. Nogmaals, zie Irak, het meest voor de hand liggende voorbeeld uit de recente geschiedenis, maar er zijn vele anderen.

Wij – die een beschaafde politiek willen - hebben geen controle over onze regeringen. Met veel inzet, kunnen we invloed hebben op wat onze regeringen internationaal doen; hun vernielzucht iets beperken (zoals voorkomen dat Vietnam plat werd gelegd door atoombommen of dat Irak nog zwaarder werd gebombardeerd). Dat soort beïnvloeding moet ook gebeuren, maar moet ook niet worden overdreven. Invloed is geen controle. In feite hebben we zelfs geen controle van onze regeringen in ons eigen land, laat staan in het buitenland.

Als we westerse bombardementen steunen, dragen we bij aan de meest criminele en destructieve regeringen in de wereld – en versterken we hun allianties met andere tirannen. De VS en haar bondgenoten zouden waarschijnlijk Iran nu al zijn binnengedrongen als ze geen onverwachte problemen hadden gehad (een onmiskenbare ramp) in Irak. De nep-militaire "successen" (Kosovo, Grenada, de 1990 Golfoorlog, het bombarderen van Libië in 1986), waar de bloedbaden met succes konden worden afgedekt en gebagatelliseerd, verzachten de publieke opinie teneinde deze te scharen achter de "rampen" van de toekomst.

Dus wat moeten we wel doen? In plaats van het ondersteunen van destructieve krachten waarover we geen controle hebben, moeten we proberen onze eigen leiders verantwoordelijk te houden voor hun misdaden - met andere woorden, hen onder controle krijgen. Onder andere, moeten we de wapenfabrikanten (overwegend aanwezig in de zelfverklaarde 'beschaafde' landen waar wij wonen) uitschakelen. Dat is nauwelijks een korte termijn project. Het is een moeilijke taak en van het no-fly zone geleid gaat een begrijpelijke aantrekkingskracht uit. Echter, het uitbreiden van de beschaafde politiek van onze regeringen, betekent dat we de corporate media niet moeten laten bepalen wat we denken. Zelfs als het de corporate media niet lukt ons haar wereldbeeld op te leggen, lukt het ze vaak te beheersen wat we denken, en daarmee beperken ze in aanzienlijke mate onze focus.

Door Joe Emersberger
Annotaties:
_Progressieve" ondersteuning voor de VS-NAVO "No Fly Zone" in Libi #zaplog
27-01-2014 19:41 | not fake
“Progressieve" ondersteuning voor de VS-NAVO "No Fly Zone" in Libië #zaplog
| #131216 | 26-03-2011 15:56 | tegengas
Er wordt even voorbij gegaan dat de Libische demonstranten zelf zijn begonnen zonder hulp van het Westen met de opstand die uit de hand liep door het schieten op burgers en dat ze de terreur van Khaddaf 24 jaar lang zat waren..

Overal klinkt in het Midden-oosten de roep om vrijheid en veiligheid en werk.
tegengas's avatar
| #131218 | 26-03-2011 16:00 | benb
Overal klinkt in het Midden-oosten de roep om vrijheid en veiligheid en werk.

http://english.pravda.ru/hotspots/crimes/25-03-2011/117336-reason_for_war_oil-0/

Succes, Ben
| #131281 | 26-03-2011 20:58 | Johnito
Je hebt de Libische demonstranten tegen Gaddafi.

En je hebt bandwagon jumpers.
Johnito's avatar
| #131283 | 26-03-2011 21:12 | tegengas
De Russische marxisten onder leiding van Poetin werken op volle toeren als ik de Pravda lees.
:)
tegengas's avatar
| #131310 | 27-03-2011 10:02 | benb
De Russische marxisten onder leiding van Poetin werken op volle toeren als ik de Pravda lees.

Wat bedoel je?

Succes, Ben
| #131311 | 27-03-2011 10:08 | Denneb
Een dictator valt uit de gratie bij het Westen en na jarenlange steun krijgen we ineens te horen dat "wij" hem niet langer meer kunnen tolereren. De andere tirannen die wij ondersteunen, zijn echter nog steeds prima. Deze tirannen kunnen zelfs hun status verbeteren als zij helpen met het afzetten van de "slechte" dictator. Zie de manier waarop door de Arabische Liga steun voor een "no fly zone" (dwz oorlog) tegen Libië routinematig wordt aangeboden om deze te rechtvaardige


Dank je, Ben. Zeer logisch opgebouwd stuk, met veel gezond verstand geschreven.
Denneb's avatar
aanmelden / inloggen