Door community (initieel Best Well), Op woe 17 jan 2018 21:08, 0 reacties, nieuws

Pulskor visserij , piepen we te vroeg ?Minister Carola Schouten is totaal geschokt door het feit dat het Europese parlement tegen een verder gebruik van het zgn. Pulskor vissen heeft gestemd, oeps! Deze van oorsprong Nederlandse uitvinding ( Universiteit van Wageningen 1998) zorgt er middels kleine stroomstoten voor dat platvis “omhoog “springt en daardoor er geen sleepnetten gebruikt moeten worden, hetgeen weer de zeebodem ten goede komt, naast brandstof besparing voor de viskotters.

Prima uitvinding, stukje Nederlandse inventiviteit en toen in 2008 er ook al van zijde van de Fransen om een verbod werd gevraagd, veranderden de Nederlanders van tactiek en werd het Pulskor vissen als experimentele wijze van vissen gepresenteerd, in de hoop hiermee uiteindelijk de Fransen om de tuin te lijden.

Dat dit nu voorlopig even met tegenwind te maken krijgt is spijtig, want in het Europese Commissie wordt positief gedacht over de Nederandse uitvinding. Maar via een door Frankrijk georganiseerde lobby onder leiding van de Franse minister van milieu zaken , Nicolas Hulot, bezitter van o.a. 6 grote diesel- en benzine auto’s deed deze het bij het EUP kennelijk beter dan de Nederlandse inzet.

Het voorstel om het gebruik van dit type visserij uit te breiden is gebaseerd op wetenschappelijke gegevens, en wordt niet beïnvloed door lobbyen “, aldus een woordvoerder van de Commissie. In tegenstelling tot wat wordt beweerd, het meest recente wetenschappelijke advies van de onafhankelijke commissie van deskundigen, was de aanbeveling om de limieten voor vaartuigen die met elektrische puls vissen op te heffen. De Commissie verklaarde dat zij “een aantal biologische, ecologische en economische voordelen heeft ten opzichte van de traditionele trawlvisserij”.

Indien correct uitgevoerd, is het milieuvriendelijker. Het vermindert de bijvangst, vermindert de schade aan de zeebodem en vermindert de CO2-uitstoot. Daarom onderzoekt de Commissie dit voorstel, dat door het Parlement wordt ingediend.

Reeds jaren geleden zagen wij in het Franse TV programma Thalassa , dat zich met maritieme zaken bezig houdt, klagende vissers uit de Bretagne en Normandie die na goed Frans gebruik zaten te klagen over die niets begrijpende buitenlanders, in dit geval de Nederlandse vissers, die kans zagen vis te vangen waar hun Franse collega’s daar niet of minder in slaagden. Zij volgden hiermee hun wijnbouw collega’s die ook al klaagden over de concurrentie van Italië en Spanje. Franse producenten , vissers, agrariërs zijn meesters in het met de vinger naar anderen te wijzen ( zouden Nederlanders kunnen zijn), in slaap gesust door een rijkelijke subsidiestroom via Parijs uit Brussel, maar hebben nooit geleerd wat echte concurrentie betekent.

Rest het feit dat de Nederlandse MSM stellen dat nu de Pulskor visserij verboden zou zijn, hetgeen niet het geval is. Of Klaartje Schouten de aangewezen persoon is om het Franse geweld te trotseren, durven wij echter te betwijfelen. De ervaring van Schouten in de internationale politieke arena laat niets goeds vermoeden, maar dat is ook het geval met mannen als Halbe Zijlstra en ander bijeengeraapte schroot van het kabinet Rutte 3.
Annotaties:
aanmelden / inloggen