Door community (initieel ouwe knar), Op maa 12 jun 2017 10:42, 1 reacties,    

Qatar snel een onontwarbare kluwen van belangenHella Hueck, economisch financieel journalist, over de crisis in Qatar in het programma van de Vara, Schuim & As

Hella heeft het idee dat de crisis daar snel aan het escaleren is. Mensen denken ach een staatje waar 300.000 mensen wonen. Een beetje een lokaal conflict. Maar Hella denkt dat we op een punt kunnen komen waar het ook de belangen van Nederland kan gaan raken.
Kijken we bijvoorbeeld naar Shell, Qatar is geen oliestaat, maar wel de grootste exporteur van NNG (vloeibaar gas). Shell heeft samen met Qatar een installatie gebouwd van 8 miljard, en Shell is ook de grootste handelaar van vloeibaar gas. Deze week stond in de internationale kranten een verhaal over een Shell tanker uit Qatar die gas moest gaan leveren in Dubai. Maar de tanker werd niet meer toegelaten. Shell moest uit Louisiana, Amerika, gas gaan halen om wel die levering te doen.
Er liggen nu al 17 tankers stil voor Qatar.

Gaan de gasleveranties naar Europa ook problemen opleveren? De tankers moeten door het Suez kanaal, en ook daar is onrust.

Het conflict gaat steeds verder.
Trump haalde uit naar Qatar, het zou een terroristen nest zijn.
Duitsland ondersteunt Qatar, valt Trump af en is bang voor een echte oorlog in de regio.
Turkije had met Qatar een overeenkomst gesloten om de militaire samenwerking te verstevigen, er zitten een nu al een kleine honderd Turkse militairen in Qatar. En Turkije kan ook helpen met gevechtsvliegtuigen en schepen. Turkije helpt ook met het bevoorraden van de supermarkten.
Het wordt steeds lastiger om de kluwen uit elkaar te halen.

Bekijk hier https://www.vpro.nl/buitenhof/speel~POMS_VARA_9134771~schuim-as~.html het hele interview.
Annotaties: