Door community (initieel vonnegut), Op vri 2 mei 2014 15:13, 12 reacties,    

Racisten worden gediscrimineerdRacisten worden gediscrimineerd


In de V.S. hebben ze weer eens een rassenrel. Vorig jaar had je nog de Trevyon Martin zaak, waarin een zogenaamde blanke, die eigenlijk een Latino was, een zwarte jongen tijdens een vechtpartij doodschoot en later van doodslag werd vrijgesproken. De zwarte gemeenschap stond op z’n kop. Discriminatie, racisme etc. Het feit dat blanken veel meer te vrezen hebben van zwarten als het om moordpartijen gaat, werd maar even onder het tafelkleed geveegd.

Nu hebben we de kwestie met de eigenaar van het NBA basketbal team de L.A. Clippers. Net nu ze in een play off strijd zijn verwikkeld met de Golden State Warriors, kwam daar het bericht dat de eigenaar van de Clippers, Donald Sterling, een racist zou zijn. De 80 jarige Sterling had een discussie met zijn 50 jaar jongere vriendin over het omgaan en bevriend zijn met zwarte mensen. Die discussie vond plaats in de prive sfeer tussen twee mensen. Zijn vriendin maakte een illegale opname van het gesprek en bracht die opname naar buiten. In het gesprek is te horen dat Sterling er niet van is gediend dat zijn vriendin met zwarten omgaat. Niet zo fraai natuurlijk maar een illegale opname van een prive gesprek is ook niet fraai. Feit is dat iedereen in zijn of haar prive sfeer wel eens racistische uitspraken doet of anderzijds denigrerende of kwetsende uitspraken doet over vrienden, collega’s of familie, waarvan je liever niet hebt dat die uitspraken terecht komen bij de mensen waarover het gaat. Ik durf te stellen dat 99% van alle mensen racisten zijn. Het maakt niet uit of je wit, zwart, geel of bruin bent. Het gaat nog niet eens om de kleur denk ik maar meer om cultuur verschillen. Mensen voelen zich nu eenmaal het beste thuis bij hun eigen “soort” Daarmee bedoel ik mensen die in je eigen straatje passen, mensen die net zo leven als onszelf. Dezelfde waarden en normen.Het is natuurlijk vreemd dat iemand die het niet zo op zwarten heeft een basketbal team koopt. De NBA bestaat voor 80% uit zwarte spelers. Misschien had hij beter een ijshockey team kunnen kopen.
Sterling is inmiddels geschorst voor zijn verdere leven en moet een flinke boete betalen voor uitspraken die hij in de prive sfeer deed. Het vreemde is dat hij al eens eerder veroordeeld werd voor discriminerende praktijken maar dat de NBA toen niets deed.
Nu iedereen selectief verontwaardigd is en het de NBA misschien flink geld gaat kosten, komen ze wel in actie. De NBA is selectief verontwaardigd omdat bijv. Jay Z, die lid is van een soort zwarte klu klux klan, wel gewoon een front seat bij de Brooklyn Nets heeft. Maar ja, als je zwart bent dan mag je blijkbaar wel een openlijke racist zijn.Dit hele gebeuren legt maar weer eens de open zenuw van de Amerikaanse samenleving bloot en hoe selectief en hypocriet die samenleving eigenlijk is.
Het meest hypocriete aan dit hele verhaal is misschien nog wel dat Donald Sterling van Joodse afkomst is en tijdens de opnames ook praat over de slechte behandeling van zwarten in Israel. De Amerikaanse media zwijgt dit natuurlijk zoveel mogelijk dood en wil blijkbaar de link tussen de apartheidsstaat Israel en het racisme in de V.S. niet zien.
De nadruk wordt gelegd op “blanke”. Joden en zwarten discrimineren immers niet.
De politiek correcten ruiken inmiddels bloed. Nu wordt al gewezen op de eigenaar van een ander NBA team die tegen het homo huwelijk zou zijn en enkele weken terug werd al de CEO van Mozilla ontslagen omdat hij een organisatie had gesteund die een lobby campagne voerden tegen het homo huwelijk.
Blijkbaar mag je nu alleen nog maar eigenaar of baas zijn als je aan alle politiek correcte verwachtingen voldoet. Het lijkt er sterk op dat deze mensen zelfs geen vrije mening mogen verkondigen in de prive sfeer.
Het laatste slachtoffer is de presentator van Top Gear, Jeremy Clarkson, die het woord “Nigger” in de mond zou hebben genomen tijdens zijn programma. Wie de beelden hoort en ziet, hoort alleen maar een onverstaanbaar kinderrijmpje. Clarkson moet zich nu in alle bochten wringen om maar aan te tonen dat hij nog deugd. Er wordt al om zijn ontslag geschreeuwd.
Dit soort overdreven, hypocriet en onwaarachtig gedoe is een groot gevaar voor onze vrijheid van meningsuiting. Dit soort huichelachtig gesmeer is alleen maar bedoeld om politiek gewin te halen en heeft niets te maken met gelijke rechten en een gelijke behandeling voor alle mensen.
Dit soort verhalen zijn aandachtstrekkers die de werkelijke problemen in onze samenleving verhullen. Het werkelijke probleem is niet racisme maar het feit dat ons systeem is ingericht om een kleine eilite te bevoordelen. Geen power to the people, of ze nu zwart, wit, geel of bruin zijn maar power to the elite…
Annotaties:
Racisten worden gediscrimineerd #zaplog
| #214225 | 02-05-2014 16:27 | liedetecter
Ik durf te stellen dat 99% van alle mensen racisten zijn.
pfffffff ....en waar lomt dát nu weer vandaan??
| #214226 | 02-05-2014 16:30 | liedetecter
komt
| #214231 | 02-05-2014 19:42 | vonnegut
liedetecter, oke dan 98%. Ik denk dat als mensen eerlijk zijn dat ze dan toch het liefst bij de eigen soort zijn. Ik doel dan vooral op cultureel racisme. Het gaat dus vooral om de zeden en gewoonten. Ik daag iedere blanke uit, die zegt geen racist te zijn, om een aantal weken in bijv. een wijk te gaan wonen waar overwegend moslims wonen. Ik garandeer je dat ze na twee weken ook racistisch zijn. Omgekeerd geld dat voor moslims net zo. Een Surinamer voelt zich het beste thuis bij Surinamers en een Urker bij Urkers.
By the way, racisme vanwege huidskleur vindt ik achterlijk...qua cultuur kan ik het dus wel goed begrijpen.
| #214233 | 02-05-2014 21:48 | Hannus
Het verontschuldigen en aanwakkeren van racisme is altijd één van de effectiefste verdeel-en-heerstactieken van de gearriveerde klasse geweest. Ze zetten mensen tegen elkaar op door in te spelen op hun wrokkerige, kleingeestige mentale gesteldheid, op hun onwetendheid, op hun angst en afkeer van alles wat ‘niet eigen’, maar ‘vreemd’ is en op hun gevoel niet mee te kunnen komen in de wereld. Zo hebben ze de aandacht van de mensen altijd afgeleid van hun eigenlijke bedoelingen en hebben weten te voorkomen dat de mensen gezamenlijk optrokken voor een maatschappelijke orde die persoonlijk geluk voor ieder lid mogelijk maakt.

Dat dit giftige mengsel van rancune en haat op een dag ontploft is ook hun zorg niet. Zij bezitten mogelijkheden genoeg om de dans te ontspringen en slaan zelfs vaak nog een slaatje uit de ellende die dan ontstaat ook.
Hannus's avatar
| #214245 | 03-05-2014 16:23 | liedetecter
euh ... volgens mij ben je nog lang geen racist als je je niet lekker voelt in een andere cultuur ... ook nog niet als je te gezapig stom bent om niet door je eigen culturele achtergrond heen te prikken ...
| #214254 | 03-05-2014 19:55 | vonnegut
liedetecter, in theorie heb je natuurlijk gelijk. Een racist is iemand die onderscheid maakt op grond van ras. In de praktijk wordt een racist meestal neergezet als iemand die kritiek heeft op de cultuur van een andere bevolkingsgroep.
| #214256 | 03-05-2014 20:23 | Hannus
Een racist is iemand die vindt dat het ene ras superieur aan het andere en er daarom voor dat ene ras andere maatstaven mogen worden aangelegd dan ten aanzien van het andere.
Hannus's avatar
| #214257 | 03-05-2014 20:25 | Hannus
Een racist is iemand die vindt dat het ene ras superieur is aan het andere en er daarom voor dat ene ras andere maatstaven mogen worden aangelegd dan voor het andere.
Hannus's avatar
| #214261 | 04-05-2014 10:08 | Y.B.
Racisme bestaat niet - er is maar een 1 ras.
En dat is the human race.

Iemand die een ander anders behandelt dan hij zelf behandelt wilt worden, discrimineert zichzelf.
| #214270 | 04-05-2014 14:16 | Frans Waterman
Het zou mij niets verbazen als het een compleet toneelstukje is.
Om de tijd even een rassenrelletje creëren jongens kunnen we met zijn allen foei roepen en verder met de sociale schijn cohesie.

Bizar ook hoe hoe zo een gangsta rapper als Snoop dog helemaal los gaat..erg uitnodigend, ik ga als blanke meteen zijn nieuwe album halen.

Apart dat die Sterling van joodse komaf is trouwens wist ik niet.

Nep land dat Amerika.
Frans Waterman's avatar
| #214274 | 04-05-2014 15:28 | Anders
Het begrip 'ras' is enkel van toepassing op dieren en planten en niet op de mens. De primaat mens kent immers geen onder-rassen - de uitvinding van 'rassen' werd door de bijbel de wereld in geslingerd, vervolgens gretig toegepast in de VS, Nazi-Duitsland en Zuid-Afrika.

Er bestaat ook geen gen met de eigenschap Nederlander, Amerikaan, Marokkaan of Turk.
Er bestaat ook geen gen met de eigenschap 'religie'. Stel je voor - een gen met de eigenschap hindoe, of protestant, of moslim.

Wat een gevaarlijke onzin allemaal.
Anders's avatar
| #214302 | 05-05-2014 18:17 | JFK
Bij dieren is sprake van een ras, als het dier is gedomesticeerd en herkenbaar is als een lid van dat ras.

Je kunt mij niet vertellen dat de mens niet gedomesticeerd is...

De taxonomische indeling van honden en mensen;

Hond;
Rijk: Animalia
Stam: Chordata
Klasse: Mammalia
Orde: Carnivora
Familie: Canidae
Genus: Canis
Soort: Canis lupus
Ondersoort (ook wel ras genoemd): Labrador retriever, Duitse herdershond, Golden retriever, Berner sennenhond, Staffordshire-bulterriër, Boxer, Cavalier King Charles-spaniël, Engelse Bulldog, Dashond (Ruwhaar), Engelse cockerspaniël et cetera.

Mens;
Rijk: Animalia
Stam: Chordata
Klasse: Mammalia
Orde: Primates
Familie: Hominidae
Genus: Homo
Soort: Homo sapiens
Ondersoort (ook wel ras genoemd): Zwart-Afrikaans, Kaukasisch, Noordoost-Aziatisch, Arctisch, Amerikaans, Zuid-oost-Aziatisch, Pacifisch en Australisch.

Het is naief te beweren dat menselijke ondersoorten niet bestaan, afgezien van de onmiskenbare uiterlijke verschillen zijn er ook andere biologische verschillen, zoals de Zuid-oost-Aziatische ontvankelijkheid voor alcohol vergiftiging, de veelvoud van genetisch bedingde ziektes onder Kaukasische populaties, het gering kleinere hersenvolume en de daarintegen grotere spiermassa van Zwart-Afrikanen et cetera.

Racisme is in wezen het onderschijden van en handelen naar de geringe lichamelijke en de zwaarder wegende culturele verschillen tussen de verschillende ondersoorten van de Homo sapiens (vanuit de positie van een gedomesticeerd individu dat zijn ketenen af wil werpen), je kunt het ontkennen, of je kunt proberen het te begrijpen en verder te bouwen aan een 'menselijke' toekomst voor ons allen.
JFK's avatar
aanmelden / inloggen