Door community (initieel herman4394), Op maa 9 apr 2018 11:21, 2 reacties, nieuws

Regering: stop samenwerking met Israels militaire apparaat


Beste lezer,
Stop de samenwerking met Israëls militaire apparaat, dring aan op onderzoek naar het recente bloedbad in Gaza en neem maatregelen ter bescherming van Palestijnse burgers.

Die scherpe oproep deden 24 organisaties eind vorige week op initiatief van The Rights Forum, gate48 en Palestine Link aan regering en parlement.


We schreven de brief naar aanleiding van het bloedbad op Goede Vrijdag 30 maart, toen 20 Palestijnse demonstranten werden doodgeschoten.

Israëlische scherpschutters schoten afgelopen vrijdag opnieuw op Palestijnse demonstranten. Bij het grenshek tussen Gaza en Israël vielen negen doden.

Onder de doden was de Palestijnse journalist Yasser Murtaja. Murtaja kreeg een kogel in zijn buik en stierf later op de dag. Nog zeker vijf andere Palestijnse journalisten liepen, ondanks hun duidelijke herkenbaarheid, schotwonden op.

Onder de doden waren ook twee tieners. Beiden werden met scherpe munitie geraakt en stierven ter plekke.

De treurige balans na tien dagen: 29 Palestijnen kwamen om het leven en meer dan 2.000 raakten gewond.

Lieberman: "er zijn geen onschuldigen in Gaza"

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman zei zondag kritiek op het optreden van het Israëlische leger “hypocriet” te vinden. In een interview liet hij weten dat er geen onschuldige mensen in Gaza zijn. “Iedereen is verbonden met Hamas, ze worden allemaal betaald door Hamas en alle activisten die ons uitdagen en de grens oversteken zijn leden van de militaire vleugel.”

De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem - die scherpe kritiek uitte op het leger - is volgens de minister ‘een vijfde colonne’ en een club ‘huurlingen’ die uit is op het beschadigen van de natie.

Lieberman verzekerde dat Israël grof geweld zal blijven gebruiken tegen demonstranten. Hij roemde het optreden van zijn militairen tijdens Bloody Friday. Die manschappen verdienen een onderscheiding, stelde hij.

Internationale kritiek

Het Israëlische geweld riep internationaal scherpe kritiek op. Videos toonden aan dat militairen met scherp schoten op demonstranten die zich ver van het grenshek bevonden.

Afschuw wekten vooral de beelden van een 18-jarige jongen die, een autoband meetorsend, hard uit het grensgebied wegloopt en een kogel in het achterhoofd krijgt. In NRC spreekt correspondente Jannie Schipper met de nog jongere jongen die naast het slachtoffer rende. ‘Ik had dood moeten zijn’, zegt hij.

In de video is te zien dat hij degene is die, struikelend en vallend en terwijl de kogels rond hem opspatten, aanvankelijk probeert de autoband mee te dragen. Zijn vriend neemt de band van hem over en wordt gedood.

De Europese Unie en de secretaris-generaal van de VN riepen op tot een onafhankelijk onderzoek naar het geweld van afgelopen week, en mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch, Amnesty International en B’Tselem beschuldigden Israël van het ‘onwettig en berekenend doden van ongewapende demonstranten’ en een ‘shoot-to-kill-beleid’.

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn veroordeelde het schieten met scherpe munitie door het Israëlische leger als illegaal en onmenselijk. “De meeste mensen in Gaza zijn stateloze vluchtelingen, die al tien jaar worden blootgesteld aan een blokkade. Hun fundamentele mensenrechten en politieke rechten worden geschonden.”
Spreek Kamerleden aan
Deel je onze verontwaardiging? Laat Kamerleden weten dat je onze eisen steunt en dat je ook vindt dat Nederland:

  • moet stoppen met elke vorm van samenwerking en kennisuitwisseling met het Israëlische leger, politie en/of veiligheidsdiensten
  • alle betrekkingen met Elbit en alle andere Israëlische wapenfabrikanten moet verbreken;
  • in internationaal en Europees verband moet aandringen op een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen in Gaza;
  • alles in het werkt moet stellen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het aangerichte bloedbad worden berecht;
  • zich inspant en een actieve rol moet spelen bij de bescherming van Palestijnse burgers onder Israëlische bezetting.
Annotaties:
| #262903 | 09-04-2018 19:07 | G.B. Wolf
En natuurlijk geen spullen kopen van Israhel. In de portemonnee pak je ze het hardst. Bij de supermarkt staat bijna altijd het land van herkomst van de producten, makkelijker is het niet.
G.B. Wolf's avatar
| #262914 | 10-04-2018 07:41 | herman4394
Israel is / hoort met streepjescode 729 te beginnen.

Soms worden artikelen omgepakt in een ander land wat niet geboycot wordt. Zoals soms bij "Medjool" dadels en zo.
Zo kan er dan een andere streepjescode op het artikel gezet worden.
aanmelden / inloggen